Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Matura ustna z polskiego

Evergreen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W 2017 będę miał maturę ustną z polskiego i szczerze mówiąc mam duże obawy, że nie zdam. Dostajemy teraz na polskim czasem do napisania jakiś konspekt i potem mówimy przed klasą. No i tematy jakie dostajemy utwierdzają mnie w przekonaniu, że nie podołam tej maturze. Gdyby nie internet to w 15 min bym raczej sam nic nie wymyślił mądrego.

Chciałbym spytać tych, którzy mają NOWĄ ustną maturę za sobą: Jak było? Łatwa czy trudna? Czy też mieliście obawy, że nie zdacie? Jak się przygotowywaliście?

Z góry dzięki za odpowiedzi w temacie.

Opublikowano

Ja tak samo myślę. Pisemne może mi pójdą ale ustne już myślę że obleje. Trzeba spróbować, a jak nie wyjdzie można poprawić a w tedy już wiesz czego możesz się spodziewać ;]

Opublikowano

Też się stresowałem ustnymi ale gadałem jakieś bzdury przez kilka minut i zdałem. Jeśli COŚ powiesz to zdasz, nie martw się.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dużo, bardzo dużo, zależy od komisji. Zdawałem maturę dwa lata temu, według nowego systemu i nie było tak źle. Dużo też zależy od Twojego szczęścia. Można trafić na temat łatwy, na podstawie jakiejś lektury, którą się zna, a można też na zupełny kosmos. Ponadto jak masz maturę później, np. o 11-12, to większość tematów na dany dzień jest już w necie, więc możesz każdy mniej-więcej opracować. Generalnie zasada jest taka, żeby bardzo dokładnie opisać i przeanalizować to, co dostajesz (np. wiersz). To już powinno starczyć do zaliczenia. Trzeba mówić dużo, wtedy będzie dobrze :)

Opublikowano

Temat po dwóch tygodniach od utworzenia, zostaje przeniesiony do archiwum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...