Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Is Za Sms A Polskie Prawo.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie.

Tym razem moje pytanie dotyczy wzbogacenia na serverze MT2.

Sprawa ma sie nastepujaco, chcialbym na serverze umiescic ItemShop, w ktorym do nabycia byly by itemki tak jak np na Pl-u za Smocze Monety, ktore mozna nabyc wysylajac SmS. Oczywiscie nazwe wirtualnych piniedzy (SM) zminil bym aby uniknac klopotow z prawami autorskimi.

I tutaj nasuwa sie pytanie, jak do tego ma sie Polskie prawo? Czy sa jakies podatki? jak sie je nalicza? Czy trzeba odprowadzic podatek w kazdym roku, w zaleznosci od tego ile dochodu bylo z tych SmS-ow?

A jak jest z dotacjami? Czy trzeba odprowadzac podatek od takowej dotacji? Bo z tego co wiem, zalicza sie to pod darowinze, za ktora trzeba odprowadzic podatek.

Licze na to, ze wypowiedza sie osoby ktore mialy z tym do czynienia:)

Z góry dziekuje i pozdrawiam, Detonator:)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Siemka,

aby móc pobierać kase za twoje oferty na prywatnym serwie musisz założyć działalność gospodarczą (firme) . Od zarobionej sumy sie płaci podatki czy coś w tym stylu.

Ale firmy niezałożysz bo "twój" prywatny serwer nie jest legalny (przynajmniej tak mi się wydaje) . Już nie mówiąc o kliencie z GameForge ,który również nie jest twoją własnością ,ani tej firmy którą byś założył.

Najlepiej znajdź sobie "cichych sponsorów" którzy pomogą Ci w utrzymaniu serwera przy życiu i niepodbierać opłat . Już samo włączenie priva w sieci i korzystanie z klienta jest niezgodne z prawem! Niemęcz się możesz jeszcze na tym nieźle stracić.

Opublikowano

a jak z tym bylo np na serverku Triadica? Podopwie ktos co dokladnie mam zrobic?

Bo z tego co tu czytam to musze jednak jakis podatek odprowadzac, rejestrowac jakies dzialalnosci itp...a tego to nie ogarniam...

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Wiekszosc tutaj mowi co wie, a co wie to juz wiemy. Jesli trapia cie problemy natury prawnej nie udawaj sie z tym na to slawne mpc lecz na jakies forum prawnicze. tyle z mojej strony.

Opublikowano

Jezeli chcesz zbierac za to kase to musisz rozliczyc sie ze skarbowka ;] ja bym zrobil tak jak na avalonie :] konto vip + gratis SM ;p i nic ci nie zrobia ;) pliki serwerowe sa chinskie, wiec ani gameforge, ani polskie prawo nic nie moze ci zrobic :] co do korzystania z clienta ;P po prostu przerabiasz klienta gameforge w 80% i nic ci nie zrobia :P albo nie dajesz zadnego klienta na strone, a polaczki uzywaja nielegalnego :P

IDIOT, IDIOT EWRYŁER !!

Opublikowano

a jak niby są strony z hackami do metka i "jeśli chcesz sciągnać hacki wyslij sms" nie chodzi o sm tylko pisze i przychodzi Ci kod itp wchodzilem kiedys na ta strone co robi sie te jakies sms.

Mi sie wydaje, że to nie ma nic wspólnego z zakładaniem jakiejś działalnosci ze skarbówką itp tylko odprowadzam podatek jakiś % dla owej firmy. Ale jak kolega napisał wyżej udaj sie na jakieś forum prawnicze i popytaj albo poszperaj w internecie

Opublikowano

Siemka,

aby móc pobierać kase za twoje oferty na prywatnym serwie musisz założyć działalność gospodarczą (firme) . Od zarobionej sumy sie płaci podatki czy coś w tym stylu.

Ale firmy niezałożysz bo "twój" prywatny serwer nie jest legalny (przynajmniej tak mi się wydaje) . Już nie mówiąc o kliencie z GameForge ,który również nie jest twoją własnością ,ani tej firmy którą byś założył.

Najlepiej znajdź sobie "cichych sponsorów" którzy pomogą Ci w utrzymaniu serwera przy życiu i niepodbierać opłat . Już samo włączenie priva w sieci i korzystanie z klienta jest niezgodne z prawem! Niemęcz się możesz jeszcze na tym nieźle stracić.

Masz racje aby sprzedawać SM za kasę musisz mieć firmę i co roku czy tam raz w miesiącu musisz rozliczyć się z państwem płacąc podatek Vat!

I love reggae

Vavamuffin

…:::blesS:::…

Opublikowano

panowie nie znacie sie na tym wiec nie nabijajcie sobie postów kolego jeśli chcesz założyć item shop musisz widnieć w urzędzie skarbowym np rozpocząć działalność gospodarcza jako osoba fizyczna czyli nie musisz zakładać firmy wystarczy że będziesz odprowadzał z tej działalności podatek do urzędu skarbowego. i nic więcej ci nie potrzeba...

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Jezuuu...

Np w dotpay.pl jak robisz konto placisz chyba 10zl na start.

Potem robisz IS itp i dajesz tam kody zeby ludzie wysylali i wpisywali.

Np sms kosztuje 3.66, a ty dostaniesz za niego 50%, bo w tym jest 22%vat i jeszcze dotpay sobie jakiś % bierze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...