Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno monitora Benq xl2411 - CS:GO

Sommerr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Teraz mam jakiś c*****y "monitor" bo to w sumie podchodzi pod telewizor, oczywiście 60hz no i 5MS opóźnienia.

Przymierzam się do kupna xl2411 od benqa. I teraz moje pytanie, jaką przewagę teoretycznie miałby koleś z tym benqiem ode mnie.

Szybciej mnie widzi jak pikuje czy coś takiego? 

Opublikowano

Ten benq to kupa, nie kupuj siedmioletniego monitora tylko dlatego, bo firma ta sponsoruje duże eventy esportowe. Alternatywy masz w postaci lg 24gm77 czy asus vg248qe, jak koniecznie coś z benqu to np xl2430z.

A wracając do tematu. Póki grasz na 60hz to gra ci się dobrze, po przesiadce na 144hz przez pierwszych kilka dni będzie efekt 'wow' i później wszystko wróci do normy, ale po ewentualnej przesiadce znowu na 60hz odechce ci się grać.

Na 144hz jedna klatka wyświetlana jest przez bodajże 6ms, a na 60hz przez 17ms, także w danej jednostce czasu obraz przy 144hz zmieni ci się dwukrotnie podczas gdy grając na 60hz wciąż będzie wyświetlana ta sama klatka

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Ten benq to kupa, nie kupuj siedmioletniego monitora tylko dlatego, bo firma ta sponsoruje duże eventy esportowe. Alternatywy masz w postaci lg 24gm77 czy asus vg248qe, jak koniecznie coś z benqu to np xl2430z.

A wracając do tematu. Póki grasz na 60hz to gra ci się dobrze, po przesiadce na 144hz przez pierwszych kilka dni będzie efekt 'wow' i później wszystko wróci do normy, ale po ewentualnej przesiadce znowu na 60hz odechce ci się grać.

Na 144hz jedna klatka wyświetlana jest przez bodajże 6ms, a na 60hz przez 17ms, także w danej jednostce czasu obraz przy 144hz zmieni ci się dwukrotnie podczas gdy grając na 60hz wciąż będzie wyświetlana ta sama klatka

Jakoś się tym nie kierowałem, a może jakaś autosugestia się wkradła, w końcu wszędzie je widać na lanach prawie :D.

Jest jakaś różnica między tym ASUSEM a LG czy praktycznie to samo?

Opublikowano

Nie poprawisz swojej gry wydając 1500zł na monitor, nic ci to nie da.  Tak samo nie pomogą myszki za 300zł, podkładka za 150zł, krzesło za 1500zł i 500fps.

Opublikowano

Nie poprawisz swojej gry wydając 1500zł na monitor, nic ci to nie da.  Tak samo nie pomogą myszki za 300zł, podkładka za 150zł, krzesło za 1500zł i 500fps.

No fajnie, ale jak nie masz zamiaru odpowiedziec na pytanie to nie pisz nic lepiej  x D

Opublikowano

Asus jak i lg są spoko, na tym samym poziomie

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

No fajnie, ale jak nie masz zamiaru odpowiedziec na pytanie to nie pisz nic lepiej  x D

Powinieneś się z kimś skonsultować jak nie kontrolujesz tego co robisz. Wyraźnie napisałeś pytanie o to jaką przewagę ktoś ma z tym benq, czy widzi szybciej etc. Jeżeli nie widzisz tam odpowiedzi to po wizycie u specjalisty, odnośnie kontroli tego co robisz, wróć do podstawówki i naucz się czytać ze zrozumieniem.

Opublikowano

Powinieneś się z kimś skonsultować jak nie kontrolujesz tego co robisz. Wyraźnie napisałeś pytanie o to jaką przewagę ktoś ma z tym benq, czy widzi szybciej etc. Jeżeli nie widzisz tam odpowiedzi to po wizycie u specjalisty, odnośnie kontroli tego co robisz, wróć do podstawówki i naucz się czytać ze zrozumieniem.

Niezły golem z Ciebie 

Opublikowano

Jeśli nie masz możliwości zagrania u kogoś na 144hz monitorze to zawsze możesz zamówić monitor, przetestować (najlepiej nie ściągając folii ochronnych itd.) i ewentualnie zwrócić, jeśli uznasz, że różnica w Twoich subiektywnych odczuciach nie jest warta wydanych pieniędzy. Stracisz na tym pewnie około 20 zł (usługa przesyłki zwrotnej wykupiona u jakiegoś pośrednika), ale przynajmniej będziesz wiedział czy warto.

Nie namawiam do nagminnego wykorzystywania prawa do odstąpienia od umowy zawartej na odległość, ale zamiast pisać tego typu tematy, które jak widać są tylko powodem sporów, lepiej będzie jak sprawdzisz sam. 

Co się tyczy różnic w poszczególnych monitorach, nie mam teraz pod ręką odpowiedniego źródła, ale zdaje się Benq XL2411Z, XL2430T, LG 24GM77-B (i zapewne cała reszta 144Hz budżetowych monitorów opartych o matrycę TN) są oparte na dokładnie tym samym panelu, różnice polegają prawdopodobnie na innym oprogramowaniu firmware (inne możliwości konfiguracyjne), elektronice sterującej itd.  

Asus VG248QE jest monitorem bez technologii "Flicker Free", a więc teoretycznie może powodować bóle oczu/głowy itd. 

Opublikowano

Widziałem zagraniczne testy na yt LG oraz tego samego modelu Benq, które mają po 144hz i efekty takie samo zadowalające. Jedynie Benq miał nieco kształty niebieskawe, lecz przyjemne dla oka. Różnice odczujesz, ale potem normalnie z przyzwyczajenia nie będziesz odczuwał. Mam 2 monitory 1 to 75 Hz, a drugi 120Hz i mało co odczuwam... Może na 144Hz będzie inaczej. Nie miałem okazji na 144Hz testować, bo hajs wole wydać na inne peryferia do kompa,a 120 Hz lub 75 mi starcza, zależy na którym kompie gram i w jakie gry. 

Z przesiadki 60Hz odczujesz coś. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...