Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Części do komputera ponad 600zł

Kateshii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję:

-Płyty głównej(jakiejś lepszej na przyszłe modernizacje),

-Karty graficznej,

-Procesora,

-Ram.

I prawdopodobnie:

-Obudowy(mam jakiś PC AT iBOX, ale on niezbyt, mógłbym kupić jakiś używany czy coś),

-zasilacza  (iBox dr-c350atx 350w ma złą opinię)

Mam jakąś kartę sieciową, dysk hdd seagate, ssd i napędy.

Śmiało powyżej 600zł jeśli się opłaca. Poza tym mogą być też jakieś używane. Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Uwierz mi na słowo, że są to same śmieci. Ram DDR2 800Mhz nie pamiętam z 1,5GB, płyta główna pamiętająca drugą wojnę światową, a tak na serio to gigabyte ga-m68sm-s2l. Procesor "AMD Sempron sda2800iaa2cn". Sprawdziłem wszystko, ale nie załaduję takich śmieci do komputera. Komputer ogólnie ma być na przyszłość do modernizowania do gier(ale nie będę go jakoś często i mocno modernizował). @e + Karte sieciową mam rtl8139C ofc.

Opublikowano

i5 2400 300zl

mobo h61 markowe 80zl

ram 8gb 80zl~

gtx 560ti/hd7790 250zl~

Jakos tak i gicior jest, ale jesli mozesz dolozyc to pchaj ile wlezie to karty graficznej, nie widze problemu zeby do tego procesora przystawic gtx 970 itp, za 400zl masz juz r9 270x/gtx760 i wyraznie wydajniej.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Nie zapominajmy o obudowie oraz zasilaczu. Poza tym chciałbym konkretną przyszłościową płytę główną i nie rozumiem co znaczy mobo h61 xD 

Opublikowano

No H61 przyszłościowe raczej nie jest, staroć już trochę, choć nadal wydajny. Polecam H110 DDR4 + i3 4xxx, lepiej mieć nowszy i szybszy RAM + procesor.

Jeśli chodzi o obudowę, to przykładowo Brutus 410, można kupić tanio używaną, mieści płytę główną ATX, wentylatory w zestawie nie są głośne, a blacha się nie gnie, wszystko się mieści.

Opublikowano

No H61 przyszłościowe raczej nie jest, staroć już trochę, choć nadal wydajny. Polecam H110 DDR4 + i3 4xxx, lepiej mieć nowszy i szybszy RAM + procesor.

Jeśli chodzi o obudowę, to przykładowo Brutus 410, można kupić tanio używaną, mieści płytę główną ATX, wentylatory w zestawie nie są głośne, a blacha się nie gnie, wszystko się mieści.

H110 DDR4 + i3-4XXX? Chyba i3-6XXX, bo seria 4XXX to Haswell.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Na razie wszystko co wiem to to, że kupię obudowę Brutus 410(ją raczej kupię nową). Wciąż nie wiem co kupić, a sobie nie złożę bo jeszcze nie umiem xD

Opublikowano

I tak i nie, wyjdzie mu za i3 tyle co za i5 + plyte, na h61 to moze potem nawet i7 3770 wepchac, za 600zl to slaby deal, na integrze ma jechac? plz to nie jest dobre wyjscie.

Na razie wszystko co wiem to to, że kupię obudowę Brutus 410(ją raczej kupię nową). Wciąż nie wiem co kupić, a sobie nie złożę bo jeszcze nie umiem xD

Dasz za nowke wiecej, niz ta buda jest warta, pare dych za uzywke, albo nie bierz wcale, budzet na co innego Ci jest potrzebny.

Opublikowano

Zróbmy inaczej - budżet 800zł i śmiało lekko można wyjść ponad tego(powinno ułatwić sprawę troszku).

Opublikowano

I o to chodzi, łatwiej dobrać:

Pierwszą rzeczą jest płyta główna H61, trochę słabo, że mają zwykle tylko USB 2.0 i SATA 2.0, ale działać będzie poprawnie. Kosztuje ona jakoś 100 zł, zwykle za trochę mniej znajdziesz.

Kolejne to procesor - tani i3 serii 2xxx jak najbardziej dobry, nadal radzi sobie z nowymi grami. Cena między 120 a 150 zł. Trzeba także nabyć chłodzenie - polecam tanie Zalmany, dość ciche są, raczej lepszy wybór niż BOX.

Trzeba też RAM - do takiej płyty głównej starczy 1333/1600 CL9 DDR3, pojemność 8GB będzie idealna. Koszt takiej pamięci wynosi 80 zł na olx.

Obudowa - mój faworyt to Brutus M10, jedna z najtańszych obudów ATX, od SilentiumPC lipy nie będzie, cena to 100 zł.

Zasilacz - Vero L1 500W polecam, spełnia swoją funkcję, nie pali PC, za 170 zł kupisz.

Karta graficzna - GTX 660 zapewni porządną wydajność na cenę, 300 zł kosztuje, osobiście gram na odpowiedniku od AMD - R9 270, według mnie idealna do grania w najnowsze gry, o ile nie wymagasz full ustawień.

Koszty można obniżyć poprzez tańszy zasilacz z allegro (byle z gwarancją), obudowę też, bo to kawałek blachy, nie musi być nowa.

Opublikowano

Hmm a gdybym tak miał jeszcze te części:

obudowa MiniTower Foxconn TLM566

płyta główna asus p5vd2-vm/s

- karta graficzna GT430/440

zasilacz foxconn hh-400ebea

procesor Intel Dual Core E2180 2GHz

Najbardziej mi zależy na tym, żeby mieć jak najlepszą możliwość rozbudowy go na przyszłość, a nie żeby mieć teraz jak najlepszy.

Opublikowano

To wez mniej wiecej to co ciastek napisal, ale od razu z i5 2xxx (2400 za 300zl - oplaca sie), obudowe to gladiusa m20 przynajmniej, zasilacz to moze byc antec vp 500, jakies mobo na h61 i 8gb ramu to juz tanie rzeczy raczej, zuzyjesz na to budzet, nie powiem ze nie bo pojdzie caly zapewne, dlatego mozna by pojsc w uzywana bude spc czy cooler mastera jakas + ostatnio anteci vp500 staly po 60zl uzywane, wtedy starczy Ci na jakiegos HD7770 pewnie. Reszta bedziesz pchal tylko w karte przez dlugo.

W/w czesci to syf, ale obudowa na poczatek moze byc.

Opublikowano

GT430 do podstawowych gier ci starczy. Ja mam GT430 od Gigabyte i gram w GTA V na najniższych z procesorem Pentium G4400 (również mam komputer pod rozbudowę w najbliższych miesiącach ;) ).

Jeżeli chcesz coś bardziej przyszłościowego, to brałbym H81 + i3-4xxx (ogólnie 4-generacja intela, nie druga), bo taka i3-4130 będzie dawać tak samo radę jak i5-2400, a jest to już nowsza generacja, płyty mają nowsze wejścia (jak nawet głupie USB 3.0). Cenowo wyjdzie to samo, bo h61 dobra kosztuje 150zł, H81 tak samo ;)

Co do grafiki, to jeżeli wytrzymasz z nią i zmienisz za kilka miesięcy na coś porządnego, to wyjdziesz na plus. Teraz polecałbym wziąć dobrą podstawę i jak zostanie kasy, to np. SSD ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Nie gram w wymagające gry, ale przydałoby się kiedyś ogarnąć coś lepszego, tylko miałem na myśli rzeczy tak jak w płytach sockety etc. Dysk SSD już mam, a poza tym chyba zrobię tak jak napisałeś. Dzięki za pomoc.

Opublikowano

GT430 do podstawowych gier ci starczy. Ja mam GT430 od Gigabyte i gram w GTA V na najniższych z procesorem Pentium G4400 (również mam komputer pod rozbudowę w najbliższych miesiącach ;) ).

Jeżeli chcesz coś bardziej przyszłościowego, to brałbym H81 + i3-4xxx (ogólnie 4-generacja intela, nie druga), bo taka i3-4130 będzie dawać tak samo radę jak i5-2400, a jest to już nowsza generacja, płyty mają nowsze wejścia (jak nawet głupie USB 3.0). Cenowo wyjdzie to samo, bo h61 dobra kosztuje 150zł, H81 tak samo ;)

Co do grafiki, to jeżeli wytrzymasz z nią i zmienisz za kilka miesięcy na coś porządnego, to wyjdziesz na plus. Teraz polecałbym wziąć dobrą podstawę i jak zostanie kasy, to np. SSD ;)

W grach, ktore potrafia porzadnie wykorzystac 4 rdzenie to i3 nie ma podejscia, chyba ze taka mocna typu i3 6100, bo jej moc jakos to rowna, watki to jednak nie rdzenie.

Karta podpasuje, tu raczej nie ma duzej filozofi. No wlasnie karta jest tak slaba, ze szkoda ja parowac z i5 2400, wskazane potem wymiana, chociaz na cos co ciagnie nowe gry w full hd jak HD7790 1gb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...