Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Black Creature - Zapowiedź mobilnej platformowej gry 2D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BLACK CREATURE

Projekt platformowej gry 2D.

Opis gry:

Black Creature jest platformową grą 2D na urządzenia z systemem Android. Zadaniem gracza jest zdobycie jak największej ilości punktów (coś jak Icy Tower). W tle odtwarzana jest muzyka, która ma za zadanie nieco umilić graczowi rozgrywkę.

W założeniu projekt ma być wzbogacany o coraz to nowsze utwory, które będą sugerować gracze.

Grywalna wersja gry powstała w 5 godzin.

Jej największa zaletą jest proceduralne generowanie poziomu, dzięki czemu każdy poziom jest unikalny i niepowtarzalny.

Silnik graficzny: Unity3D 5

Skrypty: C#

Deweloper: Dawid "DaltooN" Kowalski (Cloud of Games Studio)

Oficjalna strona: CloudOfGames.j.pl

Facebook: -> KLIK! <-

Kontakt: daltoonpytania(at)gmail.com

Zrzuty ekranu:

blackcreature1-1024x453.png

blackcreature2-1024x501.png

blackcreature3.png

Opublikowano

Nie skupiaj się na muzyce w grze mobilnej! Duża część graczy i tak wycisza dźwięki. Czuję też, że gracze proponowaliby Ci utwory objęte prawami autorskimi.

Fajny styl graficzny, który kłóci się z niedopracowanymi napisami. Efekt cienia jest łatwo uzyskać poprzez zdublowanie napisu, przesunięcie go i zmianie koloru na czarny/szary. Taki mały tip.

Czy mapa zmienia się jakoś wraz z przebytym dystansem?

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Nie skupiaj się na muzyce w grze mobilnej! Duża część graczy i tak wycisza dźwięki. Czuję też, że gracze proponowaliby Ci utwory objęte prawami autorskimi.

Fajny styl graficzny, który kłóci się z niedopracowanymi napisami. Efekt cienia jest łatwo uzyskać poprzez zdublowanie napisu, przesunięcie go i zmianie koloru na czarny/szary. Taki mały tip.

Czy mapa zmienia się jakoś wraz z przebytym dystansem?

Fakt muzyka w grze mobilnej nie jest rzeczą najważniejszą, ale jest część osób, która lubi czasem posłuchać czegoś w celu relaksacyjnym. Utwory proponowane przez graczy, które by były objęte prawami autorskimi, nie zostały by zaakceptowane i implementowane do gry.

Co do napisów to fakt, można je nieco dopracować, lecz na chwilę obecną nie mam konkretnego pomysłu na ich urozmaicenie.

Mapa nie zmienia się jeszcze wraz z przebytym dystansem, lecz w planach jest dodanie tła, które ma zmieniać się, ewentualnie tekstury platform, będą ulegały zmianie.

Dziękuję za cenną opinię :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie ponownie!

Jeżeli ktoś z was chce zostać developerem gier to zapraszam was do artykułu, który napisałem na łamach bloga swojego amatorskiego studia, w którym omawiam od czego zacząć swoja przygodę z tworzeniem gier. Ponadto w skrócie opisuję jak tworzymy gry w naszym studiu, od czego zaczynamy i kiedy kończymy pracę nad naszymi projektami.

Zapraszam! Artykuł znajdziecie na moim blogu http://cloudofgames.j.pl/

Opublikowano

Gra wygląda fajnie, trzymam kciuki.

Tak z innej beczki, to cloud of games studio ma prawo do używania tego zdjęcia które ma użyte jako tło? Widziałem to na necie, z kolei wzmianki o autorze nie widzę, a nie wydaje mi się, byście kupili to zdjęcie ;-;

jw19e8.png

Opublikowano

@MXVOL

Jeżeli zdjęcie zostało udostępnione w internecie, czyli każdy ma do niego dostęp, a na stronie, gdzie zostało ono udostępnione nie ma wskazanych jakichkolwiek ograniczeń dotyczących korzystania z utworu (utwór to dzieło, może to być np zdjęcie, muzyka, wiersz, kod źródłowy programu, rzeźba, arcydzieło i wiele innych, jednak skupiamy się na utworze udostępnionym w internecie), to możemy z niego korzystać, jednak jeśli decydujemy się na użycie danego utworu na swojej stronie internetowej, to musimy podać autora danego utworu. Nie możemy udostępniać czyjegoś utworu w celach zarobkowych lub rozpowszechniać.

Opublikowano

Gra wygląda fajnie, trzymam kciuki.

Tak z innej beczki, to cloud of games studio ma prawo do używania tego zdjęcia które ma użyte jako tło? Widziałem to na necie, z kolei wzmianki o autorze nie widzę, a nie wydaje mi się, byście kupili to zdjęcie ;-;

Zdjęcie w tle oczywiście nie jest naszego autorstwa, lecz szablon, który został użyty do stworzenia tej strony został stworzony i udostępniony publicznie, za darmo na stronie WordPress'a przez firmę, która ma pełne prawo do tego typu obrazków. Reasumując wszystko jest w 100% zgodne z prawem autorskim (wszystkie prawa szanujemy i nie tolerujemy ich łamania).

Co do opinii, bardzo dziękuję za miłe słowa wsparcia! :)

Udostępniłem również gameplay z bardzo wczesnej wersji gry (wprawne oko zauważy że jest ona jeszcze kompilacją na PC), a można go obejrzeć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=qnfU4qnaXKc

Zaznaczę również że projekt w chwili obecnej jest ukończony, choć nie zmienia to faktu, iż mogą poprawić się poprawki.

Obecnie poszukujemy osoby/firmy, która była by zainteresowana wydaniem gry. Więcej informacji udzielę drogą mailową: daltoonpytania(at)gmail(dot)com

Opublikowano

Giera świetna, nie zaprzestawajcie prac nad nią, rozwińcie ją o kilka dodatkowych opcji, np. jakieś punkty, które można zbierać w trakcie wędrówki w podniebne przestworza, czy ciekawe easter eggi. Zmieniłbym jednak generowanie mapy, by szybciej było widać kolejną kładkę, tak, aby nie uderzać głową od spodu, gdyż dopiero się nam pojawiła i nie zdążyliśmy na nią zareagować. Sprawi to, że gra będzie bardziej dynamiczna, a gracz nie będzie się denerwował, że co chwile wyrasta mu nad głową nowa kładka.

Opublikowano

Giera świetna, nie zaprzestawajcie prac nad nią, rozwińcie ją o kilka dodatkowych opcji, np. jakieś punkty, które można zbierać w trakcie wędrówki w podniebne przestworza, czy ciekawe easter eggi. Zmieniłbym jednak generowanie mapy, by szybciej było widać kolejną kładkę, tak, aby nie uderzać głową od spodu, gdyż dopiero się nam pojawiła i nie zdążyliśmy na nią zareagować. Sprawi to, że gra będzie bardziej dynamiczna, a gracz nie będzie się denerwował, że co chwile wyrasta mu nad głową nowa kładka.

Fakt system generowania mapy trzeba poprawić i w chwili obecnej pracujemy nad jego usprawnieniem. Podczas tworzenia tego generatora, kierowaliśmy się głównie tym, by zbyt mocno nie obciążać słabszych urządzeń mobilnych. Niestety, jednak wymagana będzie jego przebudowa. Dziękuję za opinię :)

Opublikowano

UPDATE!

W grze pojawiły się nowe funkcjonalności, a mianowicie dodano sklep. Można w nim rozwijać swoją postać za monety, które można zdobyć w grze (brak mikropłatności). Dostępne możliwości rozwoju postaci: 

• Siła skoku.
  • Prędkość poruszania się po platformie.
  • A także możliwość odblokowania trybu HARDCORE.

Obecnie jeszcze pracujemy nad integracją gry z portalem społecznościowym Facebook, gdzie można będzie publikować swoje osiągnięcia wśród znajomych, dzięki czemu będzie można łatwiej poinformować znajomych o swoim osiągnięciu, a także pomoże to w promocji gry, a wiadomo że promocja jakiegokolwiek produktu jest bardzo trudna. Dlatego też liczymy na waszą pomoc :)

Opublikowano

Update!

Witajcie!

Niedawno opublikowałem nowy wpis na moim blogu, gdzie informuję wszystkich zainteresowanych najnowszymi projektami mojego amatorskiego studia Cloud of Games. Wpis oczywiście dotyczy mojego najnowszego produktu, który jest jeszcze w fazie przygotowań i rozwoju. Nowa aktualizacja dotyczy zaimplementowania mini trybu sieciowego.

Na czym będzie on polegał?

Każdy gracz w momencie, gdy uzyska połączenie z internetem oraz uruchomi grę, zostanie zapisany do globalnej bazy danych z wynikami graczy. W momencie, kiedy gracz uruchomi grę i zdobędzie swój pierwszy rekord, zostanie on zapisany i wysłany do bazy danych. Ta następnie oszacuje miejsce danego gracza w tabeli wyników i wyświetli mu stosowną informację w menu głównym gry. Dzięki temu rozwiązaniu, w grze będzie można zmierzyć się nie tylko ze swoimi znajomymi, ale także ze wszystkimi graczami, a następnie pochwalić się swoją pozycją wśród znajomych.

Opublikowano

Co nowego?

• Zaimplementowano globalny ranking graczy, który wyświetla aktualną pozycję gracza w rankingu.
  • Dodano sklep, w którym można rozwijać swoją postać, a także odblokować poziom Hardcore.
  • Poprawiono system generowania poziomu. Od teraz gra generuje kilka platform na start, a kolejne doładowywane są w kolejnych etapach gry. Oczywiście w dalszym ciągu pozycja platform jest generowana losowo, a więc poziomy w dalszym ciągu są niepowtarzalne.
  • Dodano wirtualną gotówkę, którą są "monety". Monety są jedyną formą płatności w sklepie, a zdobyć je można wyłącznie poprzez granie oraz obejrzenie reklamy.
  • Nowy poziom Hardcore, który można zakupić w sklepie, będzie znacznie trudniejszą wersją trybu normalnego.

W planach

W planach jest zwiększenie ilości zdobywanych monet, podczas gry w trybie hardcorowym. Ponadto zastanawiamy się nad wzbogaceniem gry o nowe utwory kosztem miejsca. Uważamy że decydujący wpływ na to, będą mieć gracze, którzy wydadzą opinie na ten temat.

Dziękuję za poświęcony czas i zachęcam do odwiedzenia oficjalnego Facebook'a gry https://facebook.com/BlackCreatureGame

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szkoda tylko ze z gotowych assetów.. Ale zaraz może sprawdzę jaki jest Twój wkład. 

Tak assety są gotowe, gdyż ja nie jestem grafikiem. Na szczęście mechanika gry i wszystko inne jest mojego autorstwa :) 

Opublikowano

Szkoda tylko ze z gotowych assetów.. Ale zaraz może sprawdzę jaki jest Twój wkład. 

Tak assety są gotowe, gdyż ja nie jestem grafikiem. Na szczęście mechanika gry i wszystko inne jest mojego autorstwa :)

Wyjaśnij dokładnie co rozumiesz prze mechanika gry :) Bo sterowanie także jest takie samo jak w paczce z assetstore (I jak dla mnie jest okropne)

Opublikowano

Wyjaśnij dokładnie co rozumiesz prze mechanika gry :) Bo sterowanie także jest takie samo jak w paczce z assetstore (I jak dla mnie jest okropne)

Moim zdaniem idealnie pasuje do tej gry. Co mam na myśli, chodziło mi np. ten system zarabiania punktów, mechanika ulepszania postaci, tryb sieciowy i cała reszta ;)

PS. Gdybym miał osobę od grafiki, z pewnością ta gra wyglądała by inaczej, no ale niestety nie mam.

Opublikowano

Fajnie, wszystko bardzo fajnie. Nie mam jak wypróbowac bo nie korzystam z telefonu z androidem. Jak wygląda sprawa ze statystykami ze store? jak wyglądało dodawanie gry na ta platformę, możesz o tym napisac, bo mnie to ciekawi ;) 

Opublikowano

W statystykach rewelacji nie ma. Instalacji jest od 10 do 50, głównie za sprawą tego iż nie mam dużego rozgłosu jak konkurencja.

Proces dodawania był całkiem prosty, na początku oczywiście trzeba było stworzyć kompilację gry na urządzenia z systemem Android, i wykupić konto Google Developer Console. Po wykupieniu trzeba było przygotować grafiki oraz opisy (ja zrobiłem to w 2 językach, Angielskim i Polskim). Po przygotowaniu należało wysłać plik z grą do Google, ten następnie weryfikował ją, określił dla niej kategorie wiekowe i gra pojawiła się w sklepie po około 2 godzinach od wysłania pliku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...