Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy w Polsce powinno być obchodzone HALLOWEEN?!

mamStresa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to jest tak żałosne że nie chce mi sie komentowac. Amerykanizacja rodzimej kultury? o czym on mówi? ciekawe że jak sa walentynki to nikt nie bóldupi

ale serio rakotwórcze. musialem sie przejsc po pokoju po zobaczeniu tego.

Opublikowano

ludzi obchodzą walentynki, a płaczą o halloween

nie żebym obchodził, tak tylko się śmieję

Dokładnie no ale co zrobisz. Każdemu nie dogodzisz. Zawsze będzie jakieś "ale"

9113414779628821535959.gif

Opublikowano

Czy tak Was to boli? Dzieciaki lubią, jest to dla nich frajda, więc po co ta gówno burza.. 

ale kogo boli, przecież nikt tu nie jest przeciwko xD

­

809131449509880369478.gif
Opublikowano

Rozchodzi się o to że to dzień szatana, jakieś podania też mówiły że w tym dniu miały zebrania czarownice itp.

Powiem to co usłyszałem od księdza: Ja nie straszę bo każdy robi co chce ale jak potem trzeba chodzić na msze uzdrawiające to nie wiadomo czemu, wiadomo nie każdemu to się zdarzy. Ja traktuję to jako dzień szatana bo z czym innym kojarzy się przebieranie za istoty demoniczne? Nie jestem jakimś katolem ala radio maryja tylko to jest moje zdanie.

Opublikowano

Nie jest tak masowe święta u nas jak w USA ale nie mam nic przeciwko do tego święta, jeżeli ktoś chce może obchodzić go. Jak inni u góry, plują się o halloween ale o walentynki to nikt nie powie złego słowa. 

Opublikowano

nk wyjasni co przebieranie sie za straszne postacie ma wspolnego z szatanizmem bo nie bardzo rozumiem? ktoś nosi odwrócone krzyże, są wykonywane jakieś rytuały?

Opublikowano

Halloween nie jest i nie było w Polsce świętem. To pogański wymysł mający wyśmiać chrześcijańskie święto Wszystkich Świętych i zaduszki. Laicki zachód który walczy z chrześcijańskimi wartościami a promujący "religię pokoju" właśnie upada z rąk muzułmanów. Z Halloween trzeba walczyć bo to jest straszne aby dzieci bawiły się w kościotrupów. Tylko lewica mogła na to wpaść.

A poza tym sądzę że Unia Europejska musi być zniszczona.

14657399_1222390237833231_30988794102165

Q8eOMob.png

Opublikowano

Nie, nie powinno być obchodzone bo to święto czysto pogańskie a pogaństwo odrzuciliśmy ponad tysiąc lat temu. Święto to jest słusznie utożsamiane z satanizmem ponieważ tego samego dnia jest rwż jakiś ważny dzień w kościele szatana. Mało tego. Wiele motywów związanych z halloween jak np. wiedźmy, czarne koty, zombie, wampiry, czarownice to są symbole czysto pogańskie i ezoteryczne. Z tymi sprawami nie ma żartów. Ludzie nie zdają sobie nawet sprawy z tego, że niewinna zabawa i święto o którym nie mają zielonego pojęcia może się skończyć źle.

Jeżeli jakaś ateistyczna małpa będzie chciała mi odpisać i zanegować jakoby ludzi nie nawiedzają duchy to niech sobie daruje i idzie się powiesić przez własną głupotę.

Cyrk.png

Opublikowano

Nie, nie powinno być obchodzone bo to święto czysto pogańskie a pogaństwo odrzuciliśmy ponad tysiąc lat temu.

zabij sie ok? nikt niczego nie odrzucił tylko wyforsowano chrzescijanstwo i musielismy je przyjac bo nie mielismy innego wyjscia, ludzie tego nie chcieli

to czego nie dało się nam zakazać to wcieliliśmy do chrzescijanstwa bo słowianie to poganie tak bylo jest i będzie. Zanieczyściliśmy naszą prawdziwą kulture, a nie wyzbylismy sie jej

Opublikowano

Nie, nie powinno być obchodzone bo to święto czysto pogańskie a pogaństwo odrzuciliśmy ponad tysiąc lat temu.

zabij sie ok? nikt niczego nie odrzucił tylko wyforsowano chrzescijanstwo i musielismy je przyjac bo nie mielismy innego wyjscia, ludzie tego nie chcieli

to czego nie dało się nam zakazać to wcieliliśmy do chrzescijanstwa bo słowianie to poganie tak bylo jest i będzie. Zanieczyściliśmy naszą prawdziwą kulture, a nie wyzbylismy sie jej

No widzisz więc właśnie chrześcijaństwu zawdzięczamy to, że dzisiaj możemy nazywać się Polakami, że mamy swój kraj, swoją tradycję i kulturę. Gdyby Mieszko nie odrzucił prymitywnych wierzeń ludzi z lasu dziś prawdopodobnie mówilibyśmy po niemiecku albo rosyjsku a o plemieniu Polan wiedzieli by jedynie wykształceni historycy. Chrzest polski był najlepszą decyzją podjętą w dziejach tego kraju zarówno dla państwa jak i ludności. Wieśniactwo nie chciało porzucić swoich leśnych bożków z tym się zgodzę ale tylko dlatego, że nie byli świadomi jakie korzyści niesie za sobą zmiana wiary i wkroczenie w nowoczesny i poważny świat.

Cyrk.png

Opublikowano

No widzisz więc właśnie chrześcijaństwu zawdzięczamy to, że dzisiaj możemy nazywać się Polakami, że mamy swój kraj, swoją tradycję i kulturę. Gdyby Mieszko nie odrzucił prymitywnych wierzeń ludzi z lasu dziś prawdopodobnie mówilibyśmy po niemiecku albo rosyjsku a o plemieniu Polan wiedzieli by jedynie wykształceni historycy. Chrzest polski był najlepszą decyzją podjętą w dziejach tego kraju zarówno dla państwa jak i ludności. Wieśniactwo nie chciało porzucić swoich leśnych bożków z tym się zgodzę ale tylko dlatego, że nie byli świadomi jakie korzyści niesie za sobą zmiana wiary i wkroczenie w nowoczesny i poważny świat.

ale bym cie skopal po ryju za te słowa, jestes taki zindoktrynowany. Zaraz gdy islam napłynie i wybudują nam meczety tez zaczniesz pierdolic jak wiele mu zawdzięczamy, bo przez niego polska jeszcze istnieje i nie włączono nas do arabii saudyjskiej?

Opublikowano

ale bym cie skopal po ryju za te słowa ty zindoktrynowany zjebie. Zaraz gdy islam napłynie i wybudują nam meczety tez zaczniesz pierdolic jak wiele mu zawdzięczamy, bo przez niego polska jeszcze istnieje i nie włączono nas do arabii saudyjskiej?

Nie zindoktrynowany tylko znam trochę historię. Nie rozumiesz człowieku, że nas nawet na mapach nie było? Nikt się z nami nie liczył, nie było napływu nowych technologii, wiedzy i innych fundamentalnych rzeczy potrzebnych do budowy państwa. W okół nas były już wysoko rozwinięte kraje i to była tylko kwestia czasu aż Otton zrównałby z ziemią te nasze grody. I nie było by ani Polski, ani polan ani pogaństwa. Islam nigdy nam nie ,,napłynie''  bo ta religia nie niesie za sobą nic dobrego. Żadnej korzyści ani ludność ani państwo nie będzie z tego miało. Zejdź na ziemie, jakiej Arabii?

Cyrk.png

Opublikowano

Babcie/prababcie dziadkowie/pradziadkowie zawsze powtarzali, że Halloween to zło i nie powinny je dzieci obchodzić. To Nas zmuszono w czasie komunizmu i nie dano nam praw do własnego zdania. Uważam, że Halloween to zło i lepiej jest poświęcić czas na pomoc rodzicom, wyniesienie śmieci, posprzątanie pokoju, pouczenie się. Promowanie Halloween to kpina i świadome wyśmiewanie chrześcijańskiego dnia Wszystkich Świętych. Osobiście jestem przeciwnikiem takich satanizmów i potępiam. Halloween ostro miesza się w Kościół i wiarę katolików. Kościół również ostro potępia te święto. 

A poza tym sądzę że Unia Europejska musi być zniszczona.

Opublikowano

Nie zindoktrynowany tylko znam trochę historię. Nie rozumiesz człowieku, że nas nawet na mapach nie było? Nikt się z nami nie liczył, nie było napływu nowych technologii, wiedzy i innych fundamentalnych rzeczy potrzebnych do budowy państwa. W okół nas były już wysoko rozwinięte kraje i to była tylko kwestia czasu aż Otton zrównałby z ziemią te nasze grody. I nie było by ani Polski, ani polan ani pogaństwa. Islam nigdy nam nie ,,napłynie''  bo ta religia nie niesie za sobą nic dobrego. Żadnej korzyści ani ludność ani państwo nie będzie z tego miało. Zejdź na ziemie, jakiej Arabii?

I co, to ma oznaczać że chrzescijanstwo i niszczenie naszej kultury jest ok? to ze w tamtych czasach oficjalnie musielismy sie dostosować bo nie mielismy wyboru (i tego nie zaprzeczam) nie znaczy ze teraz też trzeba bawic sie w bycie katolikiem. Dlatego ja walcze z kościołem jako całością a nie kosciołem w Polsce. Ten rak nalezy zwalczyc, najlepiej ogniem

No widzisz więc właśnie chrześcijaństwu zawdzięczamy to, że dzisiaj możemy nazywać się Polakami, że mamy swój kraj, swoją tradycję i kulturę.

gdyby w ogóle nie napłynęło na Europe to nie musielibysmy mu nic zawdzięczać i dalej bysmy nazywali sie polakami albo polanami.  pomyśl z tej perspektywy

Opublikowano

Wydaje mi się że jesteśmy na tyle cywilizowani że każdy potrafi podjąć decyzje, czy obchodzi jakieś święto, czy nie? Nie ma co obradować czy należy obchodzić takie dni jak halloween, walentynki lub nie. Jest to bezcelowe, każdy ma wolną wolę i niech każdy żyje jak chce, zgodnie że zdrowym rozsądkiem i etyką życia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...