Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Błąd przy instalacji linuxa

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy próbie instalacji (bądź włączenia systemu bez instalacji) dowolnej dystrybucji systemu Linux (próbowałem ubuntu, mint, debian i Suse) obok systemu Windows 10 wyskakuje błąd "mounting /dev/sda4 on /cdrom failed: no such device".

Błąd wyskakuje zaraz po wybraniu co chcę zrobić z systemem, niezależnie od wybranej opcji, nie miałem możliwości żadnej konfiguracji, dostosowania systemu. Bootuję z USB (nośnik sprawny, na innym kompie włącza się system bez problemu), nie posiadam zamontowanego cdrom'u.

Specjalista
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to najpierw musisz zainstalowac linuxa a potem windowsa. Także spróbuj tego. Najpierw linux a potem instalujesz windowsa.

Powodzenia

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to najpierw musisz zainstalowac linuxa a potem windowsa. Także spróbuj tego. Najpierw linux a potem instalujesz windowsa.

Powodzenia

Z tego co ja wiem, to jest na odwrót. Najpierw Windows, potem Linux i u mnie powinno działać.

http://forum.linuxmint.pl/index.php?topic=223.0

Opublikowano

No to może faktycznie na odwrót xD

A to jak instalujesz to? Na jakiejś gotowej już partycji która zrobiłeś?

Nie, mam utworzone 20GB nieprzydzielonego miejsca, ale nie mogę nawet usunąć wszystkiego co mam i zainstalować, a na innych komputerach wszystko działa jak należy.

Opublikowano

Nie masz czasem partycji GPT na dysku ? 

Na czas instalacji linuxa należy wyłaczyć UEFI i secure boot , potem załączyćć. Powinno wszystko działać jak należy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie masz czasem partycji GPT na dysku ? 

Na czas instalacji linuxa należy wyłaczyć UEFI i secure boot , potem załączyćć. Powinno wszystko działać jak należy. 

Chyba nie mam.

secure boot był wyłączony, a bez UEFI sprawdzę. 

Edit:

Znacie to uczucie jak robicie wszystko, a potem nagle dziala i nie wiecie co rozwiazalo problem? Bo ja tak.

Dziala, a przynajmniej sie ubuntu wlaczylo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...