Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak Nauczyć Się Myśleć o Tym Co Czytam ?

artur0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , Tak jak w temacie jestem w 3 klasie technikum i mam głównie problem z streszczeniami lektur bo próbuje przeczytać jakieś streszczenie 5 razy i dalej niewiem o co chodzi w tym streszczeniu jedynie początek chociaż staram się o tym myśleć , próbowałem z audiobookiem i dalej to samo . Ogólnie to mam ten problem od 1 klasy gimnazjum ale teraz zaczynają się lektury lalka potop i niewiem jak zapamietac tyle informacji. Koledzy przeczytają raz na przerwie 30 minutowej z 5 stron krótkiego streszczenia  i na kartkówce dostają po 3-4 . Prosiłbym o jakieś Rady :(

Opublikowano

Ja zawsze szukam opracowania na yt i słuchając mam przed sobą książkę ze szczegółowym streszczeniem. Jak coś nie rozumiem to zatrzymuje film i czytam :v

Opublikowano

ADHD masz. :-P

Wiesz w ogóle co to jest Deklu ? Bo chyba nie ja pytam poważnie...

Mniej więcej, do grupy objawów należą zaburzenia koncentracji. Więc się zgadza ;-)

Napisałem to pół żartem pół serio. Nie musiałeś tego brać do siebie.;-)

Masz problem z koncentracja albo jesteś zwyczajnie debilem. Takiej odpowiedzi oczekiwales?

Opublikowano

specjalnie stawiasz te spacje przed znakami interpunkcyjnymi? taki jestes? lubisz WKURWIAĆ ludzi, tak? chcesz żeby Ci wytykali to, a Ty sobie siedzisz wygodnie w fotelu popijasz whisky z colą i delektujesz sie jak Twój idealny troll działa na ludzi? 

#top

nie myśl o niczym innym ._. sprobuj najpierw po prostu siedziec i nie mysleć (hehe, jak 80% ludzi tego forum hehehehghajyghaweJYUHgikwaghk), a potem jak juz osiągniesz bezmózgą nirwane to zacznij czytac no i skupiaj sie na tych literkach 

ae1d1005fe.png

Opublikowano

Ja nie wiem, może zacznij czytać lektury a nie jebane strzeszczenia, leniu?

Jak szukasz pomocy to zacznij od tego. Nie bądź kolejnym z leniwych, śmierdzących idiotów, którzy mają szkołę w dupie.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

idz do psychiatry moze ci pomoże jakimiś fajnymi tabletkami na koncentracje metylofenidat czy coś . ps . to prawda

tak w ogóle to polecam

czytanie-ze-zrozumieniem.jpg

specjalnie stawiasz te spacje przed znakami interpunkcyjnymi? taki jestes? lubisz WKURWIAĆ ludzi, tak? chcesz żeby Ci wytykali to, a Ty sobie siedzisz wygodnie w fotelu popijasz whisky z colą i delektujesz sie jak Twój idealny troll działa na ludzi? 

obyś trollował

Opublikowano

Ćwicz czytanie ze zrozumieniem na wszelkie sposoby. Ta umiejętność akurat przydaje się w życiu, więc proponuję się za to poważniej wziąć, a nie tylko po ocenkę z lektur.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Jak szukasz pomocy to zacznij od tego. Nie bądź kolejnym z leniwych, śmierdzących idiotów, którzy mają szkołę w dupie.

Przeczytalem Lalke, Zbrodnie i kare, Dziady, Wesele i pierdyliard innych syfow i wiesz jaki mam wniosek? Jest to intelektualny(humanistyczny) belkot ktory nie ma zadnych wartosci merytorycznych. Lepiej czas mozna spedzic z kolegami przy 0,7.

Deus vult

Opublikowano

Przeczytalem Lalke, Zbrodnie i kare, Dziady, Wesele i pierdyliard innych syfow i wiesz jaki mam wniosek? Jest to intelektualny(humanistyczny) belkot ktory nie ma zadnych wartosci merytorycznych. Lepiej czas mozna spedzic z kolegami przy 0,7.

Popieram, nie wiem co za łeb ustalił te książki jako obowiązkowe lektury. Przecież nie każdy jest jakimś filozofem lub romantykiem w wieku 16 lat, żeby zrozumieć sens tego bełkotu. A później wielkie zdziwienie, bo dzieci nie czytają książek i społeczeństwo głupie. Niektóre lektury, na przykład te z XX wieku, są już pisane normalnym językiem i da się je czytać, ale jak widzę książki typu dziady czy innego typu ''wielkie dzieła'' pisane wierszem, to cieszę się że jest coś takiego jak streszczenie.

Opublikowano

No więc widzisz, ja też lubię spędzać czas inaczej niż na czytaniu bo nie lubię siedzieć w miejscu ale uważam, że takie tytuły jak np. Dżuma, Rok1984, Zbrodnia i kara, Dziady cz. III, Kordian czy Przedwiośnie to nie tylko humanistyczny bełkot a dzieła mogące wpływać na światopogląd i kształtować charakter.

Pewnie, nie każdy musi lubić lektury ale nie bez powodu znajdują się one w programie nauczania bo jak sama nazwa mówi mają właśnie to robić - nauczać. Niektóre książki są dla rozrywki, niektóre dla rozwoju i te drugie trzeba choć raz w życiu przeczytać i zrozumieć. Przynajmniej tak uważam, nikt nie musi się z tym zgadzać :)

PS: Ale "Wesele" to j****, srsly.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

skup sie wycisz, wylacz ikazde mozliwe zrodlo dziweku, zrelaksuj sie przed, nie jointem, tylko spoczynkiem, pobudz sie kawa albo narkotykami i dopiero zacnij sie uczyc, jak nie zapamietujesz, to po prostu nop jestes tępy i trzeba zaczac pracowac nad soba. 

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

Jedno zasadnicze pytanie. Czy podczas czytania używasz wyobraźni i wczuwasz się w książkę czy może jednym okiem wpuszczasz i drugim wypuszczasz? Ja czytając książkę zapamiętuje ją jako obrazy albo wręcz film. Przekazywanie tekstu na obraz to podstawa. Spróbuj wysilić wyobraźnie, każda akcje, miejsce osobę kreuj samemu w swoich myslach, nadawaj im charakterystyczne cechy wyglądu. 

Cyrk.png

Opublikowano

A weź wypierdol te k***a książki ze szkoły, przyjeb jakiś wymyślił żeby je czytać i c**ja tak naprawdę z nich wyniesiesz.. 

(żeby nie było to przeczytałem wszystkie lektury obowiązkowe w 4 klasie technikum bo suka chciała mnie ujebać nie dała rady.. minelo ze 3miechy?  i c**j nawet nie pamiętam wszystkiego tak samo jak odpowiadałem..) lepiej sobie poczytaj co cie interesuje może coś o psychologi albo rozwój osobisty jest bardziej przydatniejsze..

A jeśli nie możesz zrozumieć tekstu to czytaj pare razy to samo strzeszczenie (ze 2x) a potem inne ale z tej samej lektury (mozesz też filmik puścić opowiadania)

Opublikowano

ADHD masz. :-P

Wiesz w ogóle co to jest Deklu ? Bo chyba nie ja pytam poważnie...

"deklem" prędzej jesteś ty skoro nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, zwłaszcza że czytasz streszczenia. Nie wiesz jak zapamiętać tyle informacji? Proszę cie, jest ich aż tak dużo? 

@@

Moja rada.. zacznij chcieć to wystarczy. Chęci to najlepsza recepta na zrozumienie.

; )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...