Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile zarabiacie i gdzie pracujecie. W polsce i za granicą

hooligan333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat ciekawy bo może ktoś dzięki niemu pozna realia albo obierze dobry kurs zawodowy!

Fajnie byłoby dorzucić kilka słów jak znaleźliście się tam gdzie jesteście.

Osoby zza granicy - jak wyglądają koszty mieszkań/usług/knajp itp vs zarobki ?

Ja żyłem z metina a teraz jestem bezrobotny i czasem jak na dworcu centralnym złapie mi darmowe wifi to wchodzę na MPC i tęsknię za starymi czasami...

...

A tak na serio to jestem "inżynierem materiałowym".

Odpowiadam za surowce i technologię w firmie produkującej "lany marmur".

Zarobki sympatyczne, znacznie przewyższające średnią krajową (konkretów podać nie mogę).

Zadaniowy tryb pracy, który niestety w praktyce przekłada się czasem na kilka(naście) darmowych nadgodzin w miesiącu.

Do tego jakieś zagraniczne delegacje, spotkania z dostawcami, kawki, ciasteczka, bajery i przeciętny socjal.

Dość stresująca i pochłaniająca praca ale daje sporo satysfakcji.

Mimo tego chciałbym pracować w branży poza granicami kraju (stąd pytania wyżej).

NIEMCY

rejon stuttgart (najdrozszy reejon w de)

mieszkanie 70 m2 sredni standard 700 euro plus prad 92 euro

piwo w kanjpie od 2,5 do 3,5 euro

na godne zycie wystaczy 20 euro dziennie z zarciem browarem i paczka fajek na 1 osobe

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

Holandia - budowlanka

12 Euro / 1h

10 godzin dziennie

Od poniedziałku do soboty

Za miesiąc :  2 880 Euro

Od tej stawki minus koszta :

- Podatek 5%

- Zus 500 zł

- Mieszkanie 250 Euro / miesiąc

- Jedzenie i reszta tutaj: 250-300 Euro / miesiąc

Na czysto zostaje około 2000 Euro za miesiąc

Co 5-6 tyg zjazd na tydzień.

Opublikowano

Dobrze by było gdybyście podawali wartość, netto czy brutto, bo to jest duża różnica.

W Anglii nie ma takiego podziału, wszystko co dostajesz to netto na rękę za godzinę pracy reszta już jest odciągnięta i opłacona przez pracodawcę ( ubezpieczenie, składki podstawowe ) , najniższa stawka dla wieku od 25 lat to 7.20  funta.

Młodsi zarabiają mniej ale nie zawsze bo stawka zależy od agencji czy miejsca pracy. Wypłaty są różnie, od 1-2 tygodniówek, miesięcznych , 4 albo 6 tygodniowych ( 6 tyg to raczej praca na kontrakt ) , agencja płaci raczej tygodniówki. Można pracować ile sięchce godzi i w kilku agencjach.

Kwota wolna od podatku to 11.100 funtów czyli średnio pracując mniej niż 10 miesięcy cały podatek zostanie zwrócony po rozpoczęciu się nowego roku podatkowego 4-5 kwietnia, ( można zadzwonić i poprosić o nie pobieranie podatku z powodu niskich zarobków to dostanie się całą kwotę przy wypłacie. Chyba ( nie pamiętam dokładnie )  jak się zarabia poniżej 250 funtów na tydzień nie pobierają podatku wcale. 

Koniecznym warunkiem legalnej pracy jest NiN który zależy załatwić jak najszybciej.

Czas oczekiwania oo 2 do 6 tygodni na spotkanie i przyznanie numeru. Zaraz po zarejestrowaniu się na nadanie NiN dostaje pocztą tymczasowy i z nim można  już legalnie pracować. 

Należy załatwić sobie mieszkanie  na które przyjdzie list po 2-3 dniach potwierdzający spotkanie. 

Nie można dzwonić po NiN nie będąc na terytorium Królestwa Wielkiej Brytanii, trzeba dokładnie określić kiedy i gdzie się wjechało. Dopiero po wjeździe dzwonić można już po NiN 

Nie polecam oszustów w Polsce czy w Anglii co załatwiają NiN, tego nie da się załatwić i trzeba iść osobiście z ważnym paszportem albo dowodem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dobrze by było gdybyście podawali wartość, netto czy brutto, bo to jest duża różnica.

W Anglii nie ma takiego podziału, wszystko co dostajesz to netto na rękę za godzinę pracy reszta już jest odciągnięta i opłacona przez pracodawcę ( ubezpieczenie, składki podstawowe ) , najniższa stawka dla wieku od 25 lat to 7.20  funta.

Młodsi zarabiają mniej ale nie zawsze bo stawka zależy od agencji czy miejsca pracy. Wypłaty są różnie, od 1-2 tygodniówek, miesięcznych , 4 albo 6 tygodniowych ( 6 tyg to raczej praca na kontrakt ) , agencja płaci raczej tygodniówki. Można pracować ile sięchce godzi i w kilku agencjach.

Kwota wolna od podatku to 11.100 funtów czyli średnio pracując mniej niż 10 miesięcy cały podatek zostanie zwrócony po rozpoczęciu się nowego roku podatkowego 4-5 kwietnia, ( można zadzwonić i poprosić o nie pobieranie podatku z powodu niskich zarobków to dostanie się całą kwotę przy wypłacie. Chyba ( nie pamiętam dokładnie )  jak się zarabia poniżej 250 funtów na tydzień nie pobierają podatku wcale. 

Koniecznym warunkiem legalnej pracy jest NiN który zależy załatwić jak najszybciej.

Czas oczekiwania oo 2 do 6 tygodni na spotkanie i przyznanie numeru. Zaraz po zarejestrowaniu się na nadanie NiN dostaje pocztą tymczasowy i z nim można  już legalnie pracować. 

Należy załatwić sobie mieszkanie  na które przyjdzie list po 2-3 dniach potwierdzający spotkanie. 

Nie można dzwonić po NiN nie będąc na terytorium Królestwa Wielkiej Brytanii, trzeba dokładnie określić kiedy i gdzie się wjechało. Dopiero po wjeździe dzwonić można już po NiN 

Nie polecam oszustów w Polsce czy w Anglii co załatwiają NiN, tego nie da się załatwić i trzeba iść osobiście z ważnym paszportem albo dowodem. 

Fajnie, że napisałeś o tym, dowiedziałem się dużo

Opublikowano

Do tego czasu nim dorośniesz będzie inaczej. Po wyjściu GB z Unii Europejskiej potrzebne będą pozwolenia na pracę.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

3/5 etatu, 4,5k netto. tyle że w tej technologii mam dopiero dwa lata doświadczenia, wcześniej pracowałem w całkowicie innej technologii i to na dodatek webowych. można powiedzieć że od zera zaczynałem dwa lata temu, oczywiście miejsce pracy w polsce

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...