Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tablet dla początkujących

VellG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zafascynowały mnie rysunki róznych osób którzy rysowali głownie postaci z anime na tabletach graficznych.

Niektórzy robili to centralnie na tablecie, a inni rysując na tablecie rysowali na kompie, chciiałbym bardzo sie nauczyć rysować na takim tableciku właśnie, lecz jestem całkowicie zielony w tym temacie.

WIem, ze na mpc jest duzo osób które rysują i mam nadzieje ze cos podpowiedzą. Otóż jaki tablet będzie najlepszy, dla takiego 0 w rysowaniu jak ja co nie umie prawie nic.

Najprostszy, najdokładniejszy. Cena na razie nie ważna, po rpostu chciałbym poznać jakieś dobre.

2 pytanie jest w jakich najczęsciej programach jest to rysowane, bo gimp pewnie tez ale wątpie zeby go uzywali az tak są jakies programy bardziej profesjonalne? Z góry dziękuje pomoc mi sie przyda^^

Opublikowano

Dobrym wyborem będzie Wacom Intuos Pen  

Znam sporo osób które posiadają ten model, a także samemu posiadam to cudo :)

Rozmiarowo nie jest za duży, ani za mały, działa bardzooo dobrze więc bierz śmiało

Opublikowano

A w programach sie orientuje ktoś, jakiego używaja wiekoszisc ludzi..gimp czy jakaś tam wersja painta. Chodzi mi to zeby nie był zbyt skomplikowany.

Opublikowano

A w programach sie orientuje ktoś, jakiego używaja wiekoszisc ludzi..gimp czy jakaś tam wersja painta. Chodzi mi to zeby nie był zbyt skomplikowany.

Używa się photoshopa, bo jest bardzo przejrzysty, prosty, bardzo intuicyjny (pomimo tego, że w pierwszych chwilach wydaje się na skomplikowany i niejasny).

Bardzo prosto zmienia się pędzle, ich rodzaje, grubości, możesz ustalić, że przy lekkim machnięciu na tablecie będzie cieniutka linia, przy mocnym nacisku gruba,

albo przy mocnym nacisku będzie 100% krycia, a przy lekkim będzie to lekkie krycie, co daje bardzo fajne efekty i wygląda jak prawdziwy rysunek.

Po prostu graficy używają Adobe, bo możesz się ładnie między aplikacjami przemieszczać, projekt rysunku z ps dać do np. Illustratora i obrysować.

Pracuje się w nim dobrze, powiedziałbym że świetnie jeśli chodzi o rysunki.

Polecam kanał: https://www.youtube.com/watch?v=POel_VqxrDo?&ab_channel=XiaTaptara

Zobacz sobie, co można z tego wycisnąć, oczywiście przy umiejętnościach, bo to lata praktyki

Za photoshopa niestety zabulisz, chyba że jesteś za wersjami "Arrghh!".

Niektórzy używają też Manga Studio. 

343731479829004887779.png

Opublikowano

SAI jest bardzo podstawowym programem. Photoshop jest zdecydowanie lepszy, ponieważ masz pełno różnego rodzaju pędzli na internecie, które bardzo się przydają ;) Ogólnie polecam.

Co do tabletu, to bierz tylko Wacoma, żadnej innej firmy.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

SAI jest bardzo podstawowym programem. Photoshop jest zdecydowanie lepszy, ponieważ masz pełno różnego rodzaju pędzli na internecie, które bardzo się przydają ;) Ogólnie polecam.

Co do tabletu, to bierz tylko Wacoma, żadnej innej firmy.

A mógłbyś podać jakiś tablet od Wacoma tak do 400/450 zł max. Z gory dzięki ^^5857114780162091399435.png

@JacoH chce coś takiego jak na skrinie, że bede rysowal z tabletu na jakiś progrm na kompie. Bo jak widziałem niektórzy rysują na takich wielkich tabletach od razu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...