Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana procesora+chłodzenie.

Vanqisz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przejdę od razu do sedna potrzebuję nowego procka i7 + chłodzenie.
Jak narazie, bo potem będę myślał nad lepszą kartą graficzną, ale na to chyba dam oddzielny temat.

Jaki posiadasz budżet na kupno? - około 1000zł+ stary procek (300zł)
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? - 1 tygodnie lub szybciej
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?-

Procesor : Intel Core i3-4130 (3M Cache, 3.40 GHz) BOX BX80646I34130
Płyta główna : Gigabyte GA-H87-HD3 Socket 1150
Pamięć RAM : Kingston 8192MB 1600MHz HyperX Blu Red
Dysk SSD: Samsung SSD840 EVO 120GB SATA3
Dysk twardy : SEAGATE ST1500DM003 1500GB 64MB 7200 SATA3
Karta graficzna : MSI GeForce GTX660 2048MB 192bit OC N660-2GD5/OC
Bezprzewodowa karta sieciowa: N PCI, 300Mbps (TP-Link TL-WN851ND)

Monitor: LG 22EA53VQ-P Rozdzielczość: 1920 x 1080

Zasilacz : Chieftec A-80 750 W
Obudowa: Zalman z9 u3

Do czego ma służyć komputer? - Do gier, obróbki graficznej, nagrywanie filmów.
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? - Raczej nie.

Procesor oczywiście nie będzie nowy będę się starał znaleźć używkę w dobrej cenie.

Wiem, że MOBO będzie ograniczał i7, ale to w swoim czasie też się wymieni.

Narazie patrzę na i7-4770 albo i7-4790..., chłodzenie nie mam pojęcia jakie jest dobre.

Czekam na wasze propozycję, aby było wydajnie i w miarę cicho w obudowie. Dzięki.

;=)

Opublikowano

Jesteś pewien, że nie będziesz kręcił proca w przyszłości? Moim zdaniem lepiej wziąć i7-4790K, bo może za jakiś czas jednak będziesz chciał robić OC, a tu lipa - procek bez K na końcu. Poza tym - i7-4790K ma nieco większe taktowanie od tego bez K.

Chłodzenie - tu zależy od tego co wyżej napisałem. Nie będziesz robić OC - Fera 3. Będziesz robić OC - Fortis 3.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że na tej płycie i tak nie podkręcisz procesora, a i7-4790 bez kręcenia i tak jest bardzo mocnym procesorem ;)

Co do chłodzenia to nie będziesz potrzebował nic poza boxowym (dodawanym oryginalnie), chyba, że chcesz coś dla wyglądu, większego komportu pracy (trochę mniejszej temperatury i cichszych wentylatorów). Wtedy możesz coś myśleć, ale Fera 3 starczy spokojnie ;)

Przeglądnąłem oferty na allegro i bardziej opłaca się wziąć ten procesor: http://allegro.pl/intel-i7-4770k-4-8ghz-krk-i6571830116.html

A jeżeli kiedyś zabraknie ci mocy, lub będziesz chciał go kręcisz to sprzedaż płtę, dołożysz 100-150zł i weźmiesz Z97/87 i po problemie ;)

Różnica między 4770, a 4790 jest naprawdę niewielka, że nie opłaca się dopłacać tych 100zł do procesora ;) Tym bardziej, że tutaj masz odblokowany mnożnik i nawet dziecko podkręci procesor o te 100-200MHz bez problemu :P

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@miszkurkam

Właśnie nie jestem jeszcze pewien czy będę się bawił w podkręcanie. <.<

Co do cooler'a właśnie myślałem nad tą Fera 3 - a co słaba do procków z OC?

@JacoH

Gdzieś czytałem, że da radę podkręcić na tej płycie tylko trzeba zaktualizować BIOS, ale nie wiem czy to ja wymyśliłem przez nadmiar czytania wszystkiego o swojej płycie głównej. :v

A jakbym wymieniał MOBO to już z 1151 i procek na sprzedasz.

;=)

Opublikowano

Przy przesiadce na 1151 musisz zmienić ram na DDR4 (DDR3 jest nieopłacalne, bo kosztuje tyle samo, a jest wolniejsze i sporo starsze).

Twoja płyta ma chipset H87, na którym nie możesz podkręcać, ponieważ tylko Z87/Z97 są do tego przystosowane. Przede wszystkim mają dobrą sekcję zasilania, która jest dobrze chłodzona i dedykowana na wszelkiego podkręcania. H87 łączy w sobie ilość linii, złączy i ogólnie możliwości Z87, ale bez możliwości podkręcania (co odróżnia ją od Z87 i co powoduje niższą cenę płyty).

Opublikowano

@JacoH

Czyli jak kupiłbym tego z allegro co mi podałeś mógłbym go zamontować na tej płycie spokojnie tylko, że jakbym chciał go podkręcić to ni chuchu..trzeba wymienić płytę na nową na tym samym sokecie tak? Bo wtedy jakbym dał 1151 to musiałbym ram zmienić?

A i czy przy nie podkręcaniu procka z OC on ma turbo? Jak w przypadku bez K?

;=)

Opublikowano

Nie podkręcisz, ale gwarantuje ci, że nie będziesz musiał. W grach ten procesor jest aż nad to.

Co do trybu turbo, to podkręcając procesor wyłączasz tryb turbo i inne pierdoły i ręcznie podkręcasz procesor (zwiększając minimalnie napięcie na rdzeniu). Tak to wygląda. Tryb turbo, to sztuczne podkręcanie w granicach rozsądku i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...