Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Masa

PaTrOL *DG*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eksperci komputerowcy co sie znaja wielce na silowni hahahaha xDDDDDDDDDDD!DDD

Kim ty kolego jestes? Jakbys potrafil czytac, to wiedzialbys, ze autor tematu chce na razie zrobic szybko mase.

Samo przytycie nie musi byc zwiazane z silownia, wiec te twoje "xDDDDDDDDD!DDD" to raczej z ciebie.

Opublikowano

Nie jedz tak mega zdrowo, bo ciężko Ci będzie zapełnić ileś tam kalorii samym ryżem... pozwól sobie na coś bardziej kalo w ciągu dnia i powinno być okej

Opublikowano

Tylko że właśnie nie wiem co jest co jest mega kalo..

Załóżmy, że muszę zjeść 3000 kalorii aby przytyć a te 3000 kalorii będzie się składać z mniej białka i wegli ile potrzebujesz, to będę tył skoro kalorie będą większe a białka i węgle mniejsze czy muszę tak dobrać aby białka i węgle i tłuszcze było ich tyle ile kalkulator wyliczył?

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Załóżmy, że muszę zjeść 3000 kalorii aby przytyć a te 3000 kalorii będzie się składać z mniej białka i wegli ile potrzebujesz, to będę tył skoro kalorie będą większe a białka i węgle mniejsze czy muszę tak dobrać aby białka i węgle i tłuszcze było ich tyle ile kalkulator wyliczył?

Nie bardzo wiem o co pytasz ale się domyślam.

Wyjaśnię tak :

Zapotrzebowanie (do utrzymawania masy) nie każdy będzie miał takie same i nie koniecznie będzie się zgadzało z tym co wyliczy Ci kalkulator. Wynik to jedynie punkt zaczepienia od którego powinieneś zacząć. Tzn. wyliczyłeś że potrzebujesz 3k kalori to jesz to 3k kalori i sprawdzasz co kilka dni co pokazuje waga, stoi w miejscu - zwiększasz o ok. 300/ waga spada zwiększasz 300-500/ idzie do góry to się tego trzymasz do czasu aż będziesz potrzebował większej ilości kcal. Nie wiem ile ważysz itp. więc nie sugeruj się liczbami które podałem, są jako przykład.

Co do rozłożenia kcal na B/W/T to powinno wyglądać mniej więcej tak : +/- 5%

W - ok. 50%   1g. -  4 kcal

B - ok.20%     1g. -  4 kcal

T - ok. 30%     1g. - 9 kcal

Oczywiście mogą być od tego pewne odstępstwa, zależy od osoby. Najważniejsze to żeby dieta nie była katorgą i żeby nadwyżka kcal była, trochę czasu na eksperymentowaniu w kuchni trzeba poświęcić. :)

I nie popełniaj błędu większości początkujących którzy walą po 50% białka w diecie, na początek 20% w zupełności wystarcza, w tym wypadku więcej nie znaczy lepiej.:)

Opublikowano

Płatki owisane wieczorem jedz cipsy i zupki chinskie 

Nom dziwne, że jak jadłem po 2 duże paczki czipsów i popijałem colą przez całe gimnazjum to jedyne co dostałem to trądziku, a waga była ta sama.

Kurczaki akurat nie sa takie drogie (odradzam mieso z marketów!). Podobno moj kolega zrobil mase z pomoca mleka, pil codziennie okolo 1 kartonu (chyba 3,2%)

Na poczatku wylicz sobie zapotrzebowanie, jest to ilosc kalori ktora musisz przekroczyc zeby przytyć - 

http://www.fabrykasily.pl/bmr

Duzo weglowodanow bo one sa podstawa u ektomorfika czyli: makarony, ryz(bialy tanszy), kasze(np. gryczana, jaglana, kuskus, jeczmienna), owoce (tylko czasem nie bazuj na nich), platki (np jaglane, owsiane,), pieczywo (najlepiej razowe, ale jak masz inne to wpierdzielaj, to samo z makaronem - przenica tez moze byc), ziemniaki.. (1 worek ryzu(280g po ugotowaniu chyba) = 400g ziemniakow(po ugotowaniu)..

bialka:

http://www.facetemjestem.pl/zrodla-bialka-w-pozywieniu/

tluszcze:

Ryby odpadaja, ale makrela nie taka droga

Oliwa z oliwek 

Oleje roślinne ( w szczególności olej rzepakowy) <- tanio

Awokado <- raz na jakis czas, duzo witamin

Pestki słonecznika i dyni

Orzechy za drogie :(

to z tej zdrowej zywnosci. a tu lap filmik w ktorym gosciu mowi troche inaczej. 

jedyne co mi w tym filmie nie pasuje to to ze bialko jest najwazniejsze.

Białko to podstawowy materiał budulcowy mięśni, "tłuszcz", który odkłada się w ciele to węglowodany, na filmie jest wspomniane białko bo pewnie chodzi w nim o zwiększenie masy mięśniowej, a nie ogólnej masy ciała. Twój kolega masy na mleku raczej nie zrobił, byłoby mu trochę ciężko chociaż litr dziennie to jest jakieś 1/3 zapotrzebowania na tłuszcz.

Zacznij po prostu jeść normalnie... 5 posiłków nie licz kalorii tylko po prostu jedz, kalorie możesz sobie policzyć jak będziesz redukował, teraz to masz niedowagę.

Nie patrz na kalkulatory bo co, że ci pokaże 2500 czy 3000kcal jak pewnie ledwo połowę z tego jesz.

Skup się na węglach (bułki, kanapki, jakieś słodkie bułki czy jagodzianki), dużo mięsa jedz bo to podstawa.

5 posiłków średnich powinno Ci dawać jakieś 3000kcal.

Powiem Ci tak ja na początku ważyłem 2kg więcej od ciebie (w kwietniu tego roku) jadłem na siłę bo wiedziałem, że coś jest ze mną nie tak (wzrost ten sam) aktualnie dobijam do 80kg, jak chcesz to Ci wytłumaczę dokładniej na pw lub gg co powinieneś jeść.

Lepiej zacznij chodzić na siłownię bo znacznie pomaga w budowaniu masy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...