Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Specyfikacja a wydajność i cena podzespołów

Szteker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otóż mam pytanie dot. podzespołów, a mianowicie jak określić co jest lepsze, a co nie, chodzi tu głównie o parametry i jak je dopasować do wydajności i ceny np. jak określić, który procesor jest mocniejszy i5 ~3,3 Ghz za 900 zł czy i7 ~2,8 Ghz za 800 zł? Dalej jakaś karta graficzna z 1Gb za 900/1000 zł czy 3/4Gb za 1000/1100 zł? Ram 8 Gb 1600Mhz za 120 zł kingsdon czy 220 zł G.Skill RipjawsX też 1600 Mhz? Ponadto jaka jest różnica między CPU AMD a INTEL o takich samych Ghz? Poszukuję używanego komputera głównie do gamingu i przekopałem się już przez kilkadziesiąt komputerów i nie ciężko o mętlik w głowie - NIVIDIE, AMD'ki, Gigabyty, MSI, GeForcy, Radeony, PowerColory, Asusy, Asroki oraz Intele i przeróżne jego numeracje o podobnych parametrach i cenach, jak przez to się wszystko przebić i określić z jakimi podzespołami komputer będzie trafnym wyborem? Ponadto czy cena = wydajność? Głównie szukając PC, najpierw liczę wartość nowych podzespołów, a potem zastanawiam się czy opłaca się zainteresować daną ofertą, lecz może robię źle i powinienem skupić się na szukaniu kilku określonych i sprawdzonych podzespołów, a resztę odłożyć na bok?  Piszę do was, jak to wszystko posegregować i odróżnić, bo już nie ogarniam. Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w testach, porównują tam różne produkty, różnych producentów.

Ale najlepiej wypełnij wzór, który jest w podpiętym temacie i coś pomożemy.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Ale ja nie chcę prośby o złożenie komputera, żeby wypełniać wzór, lecz dowiedzieć się jak samemu składać. Jak po specyfikacji i parametrach wywnioskować czy coś może być dobre bez szperania po testach, jak już to wyselekcjonowanych kilku z kilkudziesięciu modelach, bo przecież nie będę np. do 30 kart graficznych oglądać testy, tylko do 5 wyróżniających się.

Opublikowano

1. Naucz się pisać czytelnie i poprawnie, bo to jest jak dyktando przedszkolaka.

2.Testy, doświadczenie, artykuły. Po prostu trzeba się uczyć, a ty chcesz odpowiedź od razu dostać. Nie ma czegoś takiego, bo jest za dużo procesorów i innych podzespołów.

A jeżeli chcesz pomocy, to pytaj, ale o konkretne przypadki. Podaj budżet, a określimy ci mniej-więcej zestaw, napiszemy czemu tak i odpowiemy na ewentualne pytania.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Najprościej jest to powiedzieć tak:

Każdy chcę być specem od "budowy PC" i myślą że są w tym dobrzy jak dopasują procesor socketem do płyty głównej albo znajdą coś w najwyższej cenie dobrego.

Ja ci polecam poznać najpierw budowę i opcję danych podzespołów.

Np. jest tu sporo pytań dlaczego wybierać Intela zamiast AMD skoro AMD jest tańszy i ma więcej Ghz...

Fakt Ghz jest ważne ale nie najważniejsze bo w skład procesora wchodzi milion innych rzeczy czyli pamięć Cache 2/3 poziomu, ALU, FPU. Musisz po prostu w tym siedzieć, i powiem ci że to nawet czasem trwa więcej niż rok żeby załapać o co chodzi. 

Dla przykładu ja znam się na procesorach i jestem w stanie ci doradzić na prawdę najlepszy w danej cenie ale już mam problem z Kartami Graficznymi gdyż siedzę w nich od niedawna.

Opublikowano

Ale bez testów nie ma jak sprawdzić danej karty. No bo co ci powie "rzut oka" na nią? Otóż nic.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@up

No to oczywiście że bez testów nic nie stwierdzisz.

Ale trzeba pamiętać żeby nie wierzyć temu co piszą producenci albo pclaby i inne takie fora tylko szukać opinii ludzi, bo takim forom/youtuberą płaci się żeby dobrze o sprzęcie mówili.

Opublikowano

@up

No to oczywiście że bez testów nic nie stwierdzisz.

Ale trzeba pamiętać żeby nie wierzyć temu co piszą producenci albo pclaby i inne takie fora tylko szukać opinii ludzi, bo takim forom/youtuberą płaci się żeby dobrze o sprzęcie mówili.

W praktyce nie ma rzetelnego źródła. Jak patrzyłem z ciekawości testy jednej karty graficznej, to na portalu wychodziło co innego. Na jednej stronie karta przeciętna pod względem wydajności. Na drugiej natomiast była ona super rakietą. Na jeszcze innej przegrywała z innym modelem karty graficznej. 

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...