Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie o athlona x4 845

Varios_Awesome

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko odnośnie ów procesora wymienionego w temacie. Kosztuje on coś ok 250 a jest lepszy od mojego amd a6 3500 apu jak wykazuje benchmark cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Athlon-X4-845-vs-AMD-A6-3500-APU/m84491vsm4150

Nie ma tu jakiegoś haczyka czy czegoś? Mój procek kosztuje 400 zł a ten 250. Chciałbym kupić ten procesor do czasu gdy uzbieram na jakiś porządny procek, bo na tym a6 3500 nie mogę nawet w csa go płynnie pograć gdy na ekranie jest dużo rzeczy to samo się dzieje nawet z paladins gdy w tle mam odpaloną jakąś tibię.. Dodatkowo przez prawdopodobnie tego a6 mój radeon r7 370 nie wykorzystuje pełnego potencjału bo po wymianie z gtsa 450 na tego radeona nie odczułem zbytnio różnicy. Jedynie co to w większości grach, więcej fpsów mam na maksymalnych niż na najniższych. Więc w skrócie po zakupie tego procesora mój radeon powinien jakoś działać i wykorzystywać swój potencjał? I czy będę mógł pograć płynnie w csa, lola, wota, paladins w tych 60 fpsach? jak widział ktoś lepszy procesor za niewiele większą cenę (100-150 zł) to przedstawienie go byłoby przeze mnie mile widziane.

Edit: Co do ceny tego mojego procka to są różne. Na morele 150 zł więc o kwestię ceny przymrużmy oko.

Opublikowano

A jaką masz płytę główną? Zasilacz? Ogólnie to podaj wszystko co masz. 

Ten twój procek to szrot. Ten X4 845 jest znacznie lepszy.

@Edit

Ten Athlon nie wejdzie na twoją płytę główną. Ty masz socket FM1, a Athlon ma socket FM2+.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

A jaką masz płytę główną? Zasilacz? Ogólnie to podaj wszystko co masz. 

Ten twój procek to szrot. Ten X4 845 jest znacznie lepszy.

@Edit

Ten Athlon nie wejdzie na twoją płytę główną. Ty masz socket FM1, a Athlon ma socket FM2+.

no właśnie też to zauważyłem, socket jest inny.

chyba nawet nie muszę podawać nazwy mojej płyty głównej bo musiałbym szukać specyfikacji co w sumie potem zrobię. A jak z chłodzeniem? Te co mam wystarczyłoby do tego athlona czy jakieś inne by się przydało? Jak już będę miał całą specyfikację to edytuję ten post i tam walne Ci tą płytę główną. Teraz mogę ci tylko powiedzieć, że mam zasilacz logic 620w lub 630w bo już dobrze nie pamiętam. Wiem wiem bomba zegarowa. Przy większych zmianach w komputerze też go wymienie

Opublikowano

Chłodzenie dostajesz razem z prockiem.

Zasilacz to powinna być twoja pierwsza rzecz do zmiany.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Chłodzenie dostajesz razem z prockiem.

Zasilacz to powinna być twoja pierwsza rzecz do zmiany.

Jest jakiś powód oprócz bezpieczeństwa? Bo puki co działa.

i btw jaką byś polecał płytę główną do 250 max 300 zł?

Opublikowano

1. Pobierz program CPU-Z i użyj funkcji "Validate", otworzy ci się w przeglądarce strona z całą specyfikacją komputera. Po prostu nam ją podajesz a my już o resztę się dopytamy.

2. Podaj całkowity budżet, bo iść w AMD to największy błąd. Używanego intela możesz mieć naprawdę tanio, ale zależy to od budżetu i reszty twojego zestawu.

Ogólnie pewnie masz już ram DDR3, więc wystarczy, że sprzedaż płytę z procesorem (na allegro ludzie kupują wszystko, bo nie każdy potrzebuje rakiety, niektórzy potrzebują komputer do oglądania telewizji, czy dla dziecka).

Ogólnie najlepiej by ci wyszło, gdybyś miał z te 800-900zł, bo masz za to Z77 (LGA1155) + i7-2600 + chłodzenie(nawet box za 20zł). Dlaczego podałem i7 2-generacji (czyli z przed 2 lat)? Bo kosztuje grosze, a w najnowszych grach ciągle daje radę i w przyszłości też będzie dawać za sprawą DirectX 12. Ogólnie zależy od budżetu, bo można też iść w 4/6 generację intela i wziąć jakąś i3 (i3 6100 bije na głowę tego Athlona) i spokojnie pograsz w niemal każdą grę na wysokich. Może i jest to tylko i3, ale asm na i3-2100 odpalałem GTA V na wysokich-ultra i dawało radę.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

1. Pobierz program CPU-Z i użyj funkcji "Validate", otworzy ci się w przeglądarce strona z całą specyfikacją komputera. Po prostu nam ją podajesz a my już o resztę się dopytamy.

2. Podaj całkowity budżet, bo iść w AMD to największy błąd. Używanego intela możesz mieć naprawdę tanio, ale zależy to od budżetu i reszty twojego zestawu.

Ogólnie pewnie masz już ram DDR3, więc wystarczy, że sprzedaż płytę z procesorem (na allegro ludzie kupują wszystko, bo nie każdy potrzebuje rakiety, niektórzy potrzebują komputer do oglądania telewizji, czy dla dziecka).

Ogólnie najlepiej by ci wyszło, gdybyś miał z te 800-900zł, bo masz za to Z77 (LGA1155) + i7-2600 + chłodzenie(nawet box za 20zł). Dlaczego podałem i7 2-generacji (czyli z przed 2 lat)? Bo kosztuje grosze, a w najnowszych grach ciągle daje radę i w przyszłości też będzie dawać za sprawą DirectX 12. Ogólnie zależy od budżetu, bo można też iść w 4/6 generację intela i wziąć jakąś i3 (i3 6100 bije na głowę tego Athlona) i spokojnie pograsz w niemal każdą grę na wysokich. Może i jest to tylko i3, ale asm na i3-2100 odpalałem GTA V na wysokich-ultra i dawało radę.

1. Narazie nie ma mnie w domu, jak wrócę to podam

2. Budżet 500-600 zł.

Za rok budżet będzie ok 1700 zł więc do tamtego czasu chciałbym kupić coś tańszego jak pisalem do 500-600 zł.

wtedy zamierzam kupić fxa 9590, dwie kostki po 4gb ram ddr4 i pewnie nowy zasilacz albo ssd. (Może masz jakiś lepszy pomysł co wtedy kupić? Bo chciałbym żeby działało to dosyć długo)

Ten tani procesor ma być do płynnej gry w 60 fpsach w csa lola i paladins, ewentualnie do gry w 50-60 klatkach w overwatcha wota i inne duperele. Więc nie potrzebuje narazie super kosmos procesora żeby grać w lepsze gry na wysokich. Aktualnie w jedyne co gram to lol, cs, paladins, wot, rise of thetomb raider, wiedzmin 3 (grywalny xD) i troche pogrywam w shadow warrior 2. Jedynie z czym mam problem to z tomb raiderem, w większych lokacjach to tragedia 15-10 fpsów i z bfem 4 którego usunęłem bo był nie grywalny. Ścinki co pare sekund, na oko 15-20 fpsów z małymi freezami, crashe itp. Po to narazie chcialem kupić taki nie za drogi sprzęt, żeby to po prostu jakoś chodziło. Lepszy sprzęt jak mówiłem - końcówka 2017.

Edit poprawki literówek, piszę z tabletu.

Opublikowano

Nie no ja cie proszę,jak najbardziej rozumiem brać FX`y ale nie tego,to by już był twój błąd życiowy.,

do 500/600zł masz i5 2300/2400 + jakaś zwykła h61

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Nie no ja cie proszę,jak najbardziej rozumiem brać FX`y ale nie tego,to by już był twój błąd życiowy.,

do 500/600zł masz i5 2300/2400 + jakaś zwykła h61

w czym ten fx 9590 jest taki zły? Mówię poważnie nie znam się aż tak bardzo na procesorach

Opublikowano

Powiem ci w czym FXy i całem AMD(chodzi o wszystkie ich procesory) jest dobre, w robieniu za piekarnik i pośmiewisko.

Podaj specyfikację najpierw, ale na start polecam tak jak kolega wyżej i5-2300/2400 + H61. Z takim procesorem dasz radę grać w każdą grę, a za rok dopiero myśleć nad zmianą całości. Teraz procesor (i co za tym idzie płyta) to priorytet, jeżeli chcesz grać.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Powiem ci w czym FXy i całem AMD(chodzi o wszystkie ich procesory) jest dobre, w robieniu za piekarnik i pośmiewisko.

Podaj specyfikację najpierw, ale na start polecam tak jak kolega wyżej i5-2300/2400 + H61. Z takim procesorem dasz radę grać w każdą grę, a za rok dopiero myśleć nad zmianą całości. Teraz procesor (i co za tym idzie płyta) to priorytet, jeżeli chcesz grać.

Proszę bardzo oto link do mojej specyfikacji z cpu-z https://s17.postimg.org/v9spqeesf/image.png

edit: zjebalem z linkiem, dałem ssa specyfikacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...