Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Start gry w losowym miejscu

Eryk1983S

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej :)

Znacie może plugin na 1.10.,który by losował startową pozycję gracza spośród wcześniej zdefiniowanych spawnów albo w określonym obszarze? Dodam,że musi grać z Javą 8.

Dawniej na 1.7.2 korzystałem z multispawnplus. RandomSpawn robi błędy na 1.10.

Opublikowano

Dzięki za chęci. Szczegóły na priv.

Tutaj chciałbym jeszcze dodać do tematu, że istnieje plugin RandomCoords. Jest w nim opcja wylosowania startowej lokalizacji na wyznaczonym obszarze. Ma też wiele innych funkcji, które jednak mnie nie interesują, ale można je na szczęście wyłączyć.

Problem z RandomCoords polega jednak na zgraniu go z AuthMe. Jeżeli wybrać w tym drugim "TeleportUnauthedToSpawn:True", żeby zablokować możliwość podejrzenia koordynatów innego Gracza, to RandomCoords nie spełni swej roli. Mianowicie przy dołączeniu wylosuje co prawda jakąś lokalizację, ale zanim wpisze się /register hasło hasło, zostanie się przeniesionym na głównego spawna. Jako że Gracz nie ma zapisanej "ostatniej lokalizacji" (w końcu jest na serwie pierwszy raz), to już na tym głównym spawnie zostanie, a właśnie nie o to chodzi.

Jeśli ktoś ma pomysł na zgranie RandomCoords z AuthMe, z góry dziękuję.

Opublikowano

Dziękuję Ci bardzo za chęci, ale to niestety nie to. Chyba że nie doceniam tych pluginów, ale o tym za chwilę...

Najpierw opiszę może dokładniej, o co mi chodzi. W grze ma być zdefiniowanych kilka spawnów - dla przykładu A, B i C (na różnych koordynatach). Jak jakiś Gracz loguje się za pierwszym razem, plugin ma mu wylosować spawn spośród A, B i C. Załóżmy, że najpierw wbija Gracz X i wystartuje w spawnie B. Potem wbije Gracz Y i zacznie w spawnie A. Ma o tym decydować czysty przypadek.

Absolutnie nie chodzi mi o to, by Gracz mógł sobie po prostu wpisać komendę, która przeteleportuje go na losowy spawn czy na losowe miejsce w momencie, kiedy Graczowi się tak spodoba. Chodzi tylko i wyłącznie o losowy wybór lokalizacji startowej. Tam, gdzie Gracz trafi, tam ma sobie radzić. Jeśli chce dostać się w inne miejsce, zasuwa z buta, a nie idzie na łatwiznę z teleportem.

W związku z tym plugin FUBS random teleport nie spełni tutaj zadania. Z linka wynika, że właśnie nadaje on uprawnienia do aktywowania teleportacji w dowolnym momencie. Już wspomniany przeze mnie RandomCoords był lepszy, bo można było wyłączyć te uprawnienia, a pozostawić tylko losowość przy dołączaniu (on-join). Niestety, nie mogę zgrać go z AuthMe - patrz post#3.

Jak czytam o essentials, to też tego nie potrafi. Bazuję na informacjach z tego źródła: Link (ctrl+f: teleport to spawn when joining). Wynika z tego, że komenda /setspawn ustawia spawny dla poszczególnych grup, np. "Nowi". Jednak wszyscy Nowi trafią w jedno miejsce, a nie w różne wg kaprysu losu. Chyba że się mylę, to proszę użytkowników essentials o poprawkę.

Jeszcze raz dzięki za chęci i nadal szukam optymalnego rozwiązania. Z góry dziękuję za każdą pomoc i obiecuję podzielić się wiedzą, jeśli coś odkryję.

Opublikowano

xyz

sprawdź może będzie działać :/ nie jestem do końca pewny czy zadziała ale spróbować zawsze można

aa zapomniałem dodać depend : czyli może wysypać ... , jak coś to jutro wieczorem poprawie (choć jak wiesz o co chodzi to możesz zrobić to samemu)

jest to taki prosty plugin który usuwa listener z randomCords:adv i nadpisuje tym z authme:reloaded czyli wymaga obu pluginów a konfiguracja wygląda tak samo jak w rca

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...