Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komp 2500-2800

jachcehaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno?

2500-2800zl

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
W przeciągu 2 tyg.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Jedynie monitor 19cali 1650x1080

Do czego ma służyć komputer?
Gry

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?

Nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

Nie

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Tak, na początek nie chciałbym kupować dysku HDD a jedynie SSD 128gb, za jakiś miesiąc kupiłbym HDD, co do procesora chciałbym aby w zestawie znalazła się i5 6500.

Opublikowano

Taki zestaw

https://www.morele.net/inventory/info/CAcvcY/

Podmień HDD na SSD

https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-premier-pro-sp920-128gb-sata3-asp920ss3-128gm-c-635787/

Do tego daj wydajniejszą kartę

https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-470-4gb-gddr5-256-bit-dvi-hdmi-3xdp-box-rx-470p4sfd5-985478/

Będzie razem około 2800.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Nie wiem czy chodzi o gtxa czy rxa, ale obydwie będą normalnie działały z tą i5 :v

I w sumie to pasuje jeszcze zmienić ram na 1x8gb(chyba że nie planujesz w przyszłości dokładać więcej), bo 2x4 przy dwóch slotach na ram to trochę słaby pomysł.

349241432911096669131.jpeg
Opublikowano

Nie wiem czy chodzi o gtxa czy rxa, ale obydwie będą normalnie działały z tą i5 :v

I w sumie to pasuje jeszcze zmienić ram na 1x8gb(chyba że nie planujesz w przyszłości dokładać więcej), bo 2x4 przy dwóch slotach na ram to trochę słaby pomysł.

Chodziło mi o rxa, słyszałem, że podobno budowle intel + amd gpu niezbyt się lubią, no ale może to tylko baśnie, znawcą nie jestem :P

Co do ramu, z tego co wiem to dwie osobne kości działają szybciej niż jedna o tej samej ilości pamięci, póki co też nie będę się szykował na szybki uptade.

Opublikowano

Chodziło mi o rxa, słyszałem, że podobno budowle intel + amd gpu niezbyt się lubią, no ale może to tylko baśnie, znawcą nie jestem :P

Co do ramu, z tego co wiem to dwie osobne kości działają szybciej niż jedna o tej samej ilości pamięci, póki co też nie będę się szykował na szybki uptade.

To prędzej AMD i AMD (karty AMD mają duży narzut sterownika na procesor), choć i tak nie ma żadnych problemów z takim łączeniem. Reasumując, nie będzie problemów z i5 i RX.

Tak, ale jak używasz zintegrowanej grafy. Wtedy to ma znaczenie. Ty nie będziesz używał integry, więc jest zbędne branie 2x4GB, tym bardziej, że masz tylko 2 sloty na RAM.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

To prędzej AMD i AMD (karty AMD mają duży narzut sterownika na procesor), choć i tak nie ma żadnych problemów z takim łączeniem. Reasumując, nie będzie problemów z i5 i RX.

Tak, ale jak używasz zintegrowanej grafy. Wtedy to ma znaczenie. Ty nie będziesz używał integry, więc jest zbędne branie 2x4GB, tym bardziej, że masz tylko 2 sloty na RAM.

Jakoś zbytnio nie jestem przekonany, dużo ludzi pisze o spadkach wydajności w tej karcie :/

Opublikowano

Ja proponuje coś takiego: https://www.morele.net/inventory/info/Se2kfN/

Dałem ci lepszą płytę główną, głownie ze względu na większą ilość gniazd różnego typu, oraz 4 banki pamięci ram. Poza tym ma też m.2 i obsługuje CrossFire (choć nie polecam z tak niskim modelem karty graficznej).

Ogólnie pytanie też, czy bierzesz pod uwagę używane części/komputer? Bo za naprawdę kilkaset złotych mniej możesz mieć taki sam zestaw. I za te 2.8k możesz mieć GTX lepszą grafikę, dysk SSD 240GB na MLC itp.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Ogólnie komputer to nie będzie mi służył do świeżynek, wiadomo kiedyś tam coś spróbuje ograć ale nie żeby katować jakiś nowe gierki godzinami. Komp ma mi służyć w CSie, LOLu, GTA V, FIFE 17 i kolejnych odsłonach no i w grze WarRock(mało popularna gierka i dość stara ze starym silnikiem, gdzie to właśnie więcej ma do gadania procesor aniżeli grafika) nie to, że grafika u mnie nie ma znaczenia, bo tak jak napisałem powyżej CZASEM jakąś świeżynkę odpalę, ogram i tyle. A co do AMD, to można powiedzieć, że jakoś się przejechałem na tej firmie, miałem nie raz kompa z grafiką czy cpu od AMD i nie był z tego faktu mocno zadowolony :/

Opublikowano

Więc możesz brać ten zestaw, który podałem ci wyżej. Masz przynajmniej gwarancje, a komputer przyjdzie do ciebie złożony i gotowy do działania ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Ja to bym ogólnie kartę zmienił na GTX 1060 3GB. Karta w podobnej cenie, a wydajność większa niż RX 470. Co prawda 3GB to taka ilość "na teraz", ale jednak karta wypada lepiej pod względem wydajności. Masz do wyboru:

- Zestaw @JacoH 

- Zestaw ten co ty podałeś, ale z zasilaczem Antec VP500 i GTX 1060 3GB (np. od Gigabyte).

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ja to bym ogólnie kartę zmienił na GTX 1060 3GB. Karta w podobnej cenie, a wydajność większa niż RX 470. Co prawda 3GB to taka ilość "na teraz", ale jednak karta wypada lepiej pod względem wydajności. Masz do wyboru:

- Zestaw @JacoH 

- Zestaw ten co ty podałeś, ale z zasilaczem Antec VP500 i GTX 1060 3GB (np. od Gigabyte).

3GB GTX1060 zupełnie do mnie nie przemawia, co z tego, że będzie mogła uciągnąć najnowsze produkcje na high detalach skoro ograniczeniem będzie pamięć. Co do zasilacza według mnie Corsair jest lepszy mimo, że tylko 450w ale za to ma certyfikat 80PLUS, którego Antec nie ma :/

@Edit a co myślicie o tym? Dorzuciłem około 180zł i takie coś mi wyszło https://www.morele.net/inventory/info/unIKsv/ z gtx 1060 6gb, tlyko pytanie czy zasilacz nie będzie ograniczeniem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...