Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiany do mojego PC.

Exwin22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mój komputer pomału jest mało wystarczalny- fpsy w GO spadają i chyba pora na wymianę za jakiś czas, mój sprzęt:

fUfA4Hj.png

Obecnie moje fpsy w GO są od 180 do 220 na najniższych, gdy kupowałem ten komputer z rok temu fpsy nie spadały poniżej 250 i ten spadek jest dla mnie widoczny. 

Co oczekuję?

Chyba tyle, aby było więcej fps w GO to przede wszystkim.

Mogę kupować podzespoły używane chodzi tutaj o grafikę, procek, ramy itd.

Jakieś pytania? Odpowiem. 

Aaaa i tak za pomoc plusy.

Opublikowano

Podaj budżet. Ogólnie fps mogły spać między innymi przez burdel w PC. Zrób format, jeżeli możesz. Przemyj go w środku, zmień pastę termoprzewodzącą.

@Edit

@f4lcon

Samych spadków nie widać, ale nie zapomnij, że są takie rzeczy jak "liczniki fps". I otóż można je tam zauważyć.

Opublikowano

no coz, karta i ramy nie starczaja, bo csgo to przyklad gowna a nie optymalizacji, procesor jest ok, zasilacz jaki masz?

offtop.

jak mozesz widziec spadki do 180 jak masz monitor 60hz? beka.

Opublikowano

no coz, karta i ramy nie starczaja, bo csgo to przyklad gowna a nie optymalizacji, procesor jest ok, zasilacz jaki masz?

offtop.

jak mozesz widziec spadki do 180 jak masz monitor 60hz? beka.

Corsair VS 450W.

Podaj budżet. Ogólnie fps mogły spać między innymi przez burdel w PC. Zrób format, jeżeli możesz. Przemyj go w środku, zmień pastę termoprzewodzącą.

@Edit

@f4lcon

Samych spadków nie widać, ale nie zapomnij, że są takie rzeczy jak "liczniki fps". I otóż można je tam zauważyć.

Oj ciężko stwierdzić tak z 800 zł? 16 lat mam i nie pracuję.

Format robiłem, pastę kupię, przemyć? hmm ja go jedynie lekko przedmuchałem ostatnio. 

Opublikowano
DDR3, nie napisałem fakt, oke.

masz tu ram za 100zl;

https://www.olx.pl/oferta/ddr3-8-gb-1600-mhz-napiecie-1-65-v-CID99-IDi32Ih.html#3966461e50

i baw sie w licytowanie 970'tki, jak z ta nie wypali to masz tam 2 inne na allegro.

http://allegro.pl/msi-geforce-gtx-970-gaming-4g-i6555824158.html

Dzięki, ale czy 970 nie jest badziewiem z 9?

Z tego co pamiętam, słyszałem, że 950, 980 i 960 są dobre, a reszta to g****o za przeproszeniem. I karta jest chyba uszkodzona.

Opublikowano

masz tu ram za 100zl;

https://www.olx.pl/oferta/ddr3-8-gb-1600-mhz-napiecie-1-65-v-CID99-IDi32Ih.html#3966461e50

i baw sie w licytowanie 970'tki, jak z ta nie wypali to masz tam 2 inne na allegro.

http://allegro.pl/msi-geforce-gtx-970-gaming-4g-i6555824158.html

Z tego co pamiętam, słyszałem, że 950, 980 i 960 są dobre, a reszta to g****o za przeproszeniem.

Nie wiem kto ci tak mowil, ale wiedz, ze jest debilem, 970 to najlepiej sprzedajaca sie karta na swiecie nie bez powodu, 960 to najwiekszy crap z 9xx, 980 tez jest slabiakiem, reszta jest dobra.

Opublikowano

masz tu ram za 100zl;https://www.olx.pl/oferta/ddr3-8-gb-1600-mhz-napiecie-1-65-v-CID99-IDi32Ih.html#3966461e50

i baw sie w licytowanie 970'tki, jak z ta nie wypali to masz tam 2 inne na allegro.http://allegro.pl/msi-geforce-gtx-970-gaming-4g-i6555824158.html

Z tego co pamiętam, słyszałem, że 950, 980 i 960 są dobre, a reszta to g****o za przeproszeniem.

Nie wiem kto ci tak mowil, ale wiedz, ze jest debilem, 970 to najlepiej sprzedajaca sie karta na swiecie nie bez powodu, 960 to najwiekszy crap z 9xx, 980 tez jest slabiakiem, reszta jest dobra.
Yhy, okej :P tak czy siak chyba jest uszkodzona.
Opublikowano

masz tu ram za 100zl;https://www.olx.pl/oferta/ddr3-8-gb-1600-mhz-napiecie-1-65-v-CID99-IDi32Ih.html#3966461e50

i baw sie w licytowanie 970'tki, jak z ta nie wypali to masz tam 2 inne na allegro.http://allegro.pl/msi-geforce-gtx-970-gaming-4g-i6555824158.html

Yhy, okej :P tak czy siak chyba jest uszkodzona.

hmm faktycznie, wczesniej opis mi sie nie zaladowal wiec myslalem ze go wgle nie ma, sie pobaw w tych 2 innych licytacjach.

Opublikowano

Za przeproszeniem znowu czytam posty typu "wyczyść kompa i zmień pastę to nie będziesz miał spadków" @aresorek odpuść sobie, bo to jest śmieszne po prostu, jak się nie znasz to proszę...

@f4lcon polecasz grafikę, która ma mało FPS w grach, tzn. w grach gdzie ilości fpsów są liczone w setkach grafika się blokuje. Czyli np. ja miałem na GTX660Ti po 300-400 w lolu, a na R9 380 miałem po 150fps. Mimo iż grafika wydajniejsza. AMD niestety takie jest, dlatego jeżeli autor chce mieć dużo FPS (nie wiem, co mu to da), to musi mieć nVidię.

Autorze, podaj budżet, oraz pobierz program CPU-Z i wyślij mi z niego specyfikację komputer (opcja Validate), wtedy zobaczę cały twój komputer i nie będzie zabawy.

Ogólnie nic nie kupuj póki co, bo zobaczymy co masz dobierzemy ci najbardziej pasującą opcję. Ale przede wszystkim określ swój budżet konkretniej, bo ja bym odpuścił GTX970, a poleciłbym ci GTX1060 6GB, ale to wydatek około 1200zł, ale masz naprawdę porządną grafikę. Aktualnie w twoim komputerze tylko grafika jest starawa już. Można też dołożyć ramu, bo 8GB starcza teraz, ale lepiej mieć zapas, jak używasz wielu aplikacji na raz. A na koniec brakuje tylko dysku SSD, jeżeli takowego nie posiadasz.

Co do zasilacza, to zasilacz bardzo dobry i da radę spokojnie z tą grafiką i całym zestawem, podaj jeszcze tylko obudowę, bo twoja aktualna grafika nie jest raczej za duża, a GTX1060 jest jednak spora i może się nie zmieścić, jeżeli masz małą obudowę.

#edit

Zapomniałem napisać w ogóle o "technikach" Aresorka... a więc. Jeżeli wyłącza ci się komputer czasem, chodzi bardzo głośno, a programy pokazują, że temperatura procesora ugotowała by ci jajka na parze, to wtedy wymienia się pastę. Ale masz i5-4430, to nie jest zbyt gorący procesor, w dodatku chłodzenie boxowe z oryginalną pastą termoprzewodzącą jest naprawdę wystarczające i temperatury są w normie (możesz zawsze sprawdzić program np. AIDA64), co do CZYSZCZENIA komputer (bo komputera się nie myje), to jeżeli masz nową obudowę, to niemal zawsze jest ona wyposażona w filtry przeciw kurzowe i w środku jest czyściutko.

Tak więc, najpierw należy pytać o temperatury i syf w środku, a nie od razu pisać o zmianę pasty.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH ale ja nie polecalem nikomu 380'tki :<

Juz ktorys raz slysze zeby niektorym amd blokowalo fps'y, ale nawet jesli to przeciez 150 to i tak duzo wiecej niz trzeba, a w takich grach jak TW3 itp. to nigdy nie slyszalem zeby komus blokowalo na np. 40 fps'ach, a jest wydajniej, wiec imo i tak lepiej brac amd.

Opublikowano

@f4lcon zależy od budżetu. Miałem AMD R9 380 4GB i miałem GTX 660Ti 3GB i imo nVidia wygrywa. Testowałem już nie jedną grafikę i jednak wolę zaufać nVidii.

Polecasz, bo dałeś link do OLX, żeby ją kupił. A ja chce doradzić mu jak najlepiej, więc trzeba poczekać na Validate i wtedy ogarnąć coś dobrego. Pod tego procka można naprawdę dobrą grafikę dać i pójdzie.

Opublikowano

@JacoH przeciez nie ja podawalem, o co Ci chodzi ziomek.

To nie wiem co ty miales za 380'tke, jak ona luzno rozwala 960, a watpie zeby 660ti bylo mocniejsze nawet od tego crapu, i to w dodatku z wiecej vramu.

Opublikowano

@f4lcon zwracam honor, to aresorek xD mój błąd, przyznaje się :P

Powiem ci, że to, że na papierze mocniejsza, to nie przesądza od razu. Porównywałem w GTA V obie grafiki, czyli R9 380 4GB MSI Gaming i GTX660Ti EVGA 3GB SC+ (podkręcałem obie i nVidii dało to kopa). Ogólnie w GTA V FPS'y GTX 660 miał kilka mniej, ale AMD miał czasem mini czkawki i spadki do 20-25, co jednak nie znaczy dobrze. Za to nVidia z racji starej generacji miała problem z roślinnościami, gdzie AMD trzymało te 40FPS. 

Ustawienia Ultra (Poza MSAA i FSAA) w Full HD.

No powiem tak... było R9 390 vs GTX 970 i zawsze będzie taka walka, a ja chce doradzić to co moim zdaniem będzie lepsze dlatego używki polecam częściej AMD, choć teraz GTX 760/770 są naprawdę tanie.

Opublikowano

A są wysokie temperatury? Skąd wiesz jakie ma chłodzenie, może ma dobrą obudowę i nie ma w środku kurzu. Więc najpierw pyta się, a nie! Poza tym autor ma spadki FPS porównując do tego co było kiedyś, a ty z kurzem wylatujesz i nową pastą. Formatu nie skomentowałem, bo jest to logiczne, ale z pastą i kurzem to farmazony jakieś piszesz i tyle. Taka prawda. Jeżeli gdybamy, to wszystko praktycznie może się dziać, a on nawet nie wie, ale co z tego?

Opublikowano

Na początku:

1.Sorki za to, że długo nie odpisywałem- byłem chory + turniej w cs'a i zmęczony.

2.Panowie po co te spinki :P (@JacoH, @aresorek)

3.Budżet myślałem, że mogę wydać 800, niestety wydaje 500-600 zł na kartę, 100 na ram. 

5.Z CPU-Z:

6. Dodam, że chciałbym, aby mój PC chodził płynniej bo co się wyprawia to ajć, brakuje mi chyba ram dlatego muszę inwestować.

7. Czy GTX 750Ti, 760 to dobre karty? 

Opublikowano

Czyli masz ogólnie 800zł do wydania... hym...

Jeżeli zależy ci na ogólnym przyśpieszeniu działania komputera to SSD jest wymagany i za taki 120GB dasz jakoś 180-200zł.

Ale co do grafiki to poleciłbym ci kupić, np. GTX 760 za te 450zł, do tego drugą kość ram 4GB i dysk SSD 120GB.

Druga wersja to kupienie grafiki za niemal 800zł, np. GTX960

http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx960-windforce-4gb-i6559948206.html, a za sprzedaż aktualnej grafiki dokupienie ramu, a SSD z czasem. 

Lepsza grafika jednak starczy ci na dłużej, bo 2GB w GTX760 już samo w sobie ogranicza (jeżeli zależy ci na graniu w najwyższych ustawieniach).

Co do ramu jeszcze, to ponieważ twoja płyta ma tylko dwa banki na pamieć ram, więc zalecam, żebyś kupić teraz 8GB DDR3 1600MHz. 

Opublikowano

Czyli masz ogólnie 800zł do wydania... hym...

Jeżeli zależy ci na ogólnym przyśpieszeniu działania komputera to SSD jest wymagany i za taki 120GB dasz jakoś 180-200zł.

Ale co do grafiki to poleciłbym ci kupić, np. GTX 760 za te 450zł, do tego drugą kość ram 4GB i dysk SSD 120GB.

Druga wersja to kupienie grafiki za niemal 800zł, np. GTX960

http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx960-windforce-4gb-i6559948206.html, a za sprzedaż aktualnej grafiki dokupienie ramu, a SSD z czasem. 

Lepsza grafika jednak starczy ci na dłużej, bo 2GB w GTX760 już samo w sobie ogranicza (jeżeli zależy ci na graniu w najwyższych ustawieniach).

Co do ramu jeszcze, to ponieważ twoja płyta ma tylko dwa banki na pamieć ram, więc zalecam, żebyś kupić teraz 8GB DDR3 1600MHz.

1.Jeszcze jedna kostka 4 GB wystarczy?

2.SSD poniżej 200 zł daje rade? Ja wiem, że 120 GB lecz i tak tani.

3.Dam radę wyciągnąć 300 FPS w GO?

4.Jak z tą pasta itd. Nie kupować?

@JacoH

Opublikowano

1. Lepiej 8GB, bo więcej ramu już nie dołożysz (masz tylko 2 banki ramu), więc lepiej kupic od razu 8GB i mieć spokój na dłużej (koszt około 180zł za dobry, markowy ram).

2. SSD za 200zł da radę, wart swojej ceny (może tak powiem, bo oczywiście lepiej wziąć 240GB na kościach MLC (lepsze) za 309zł (Iridium - na morele łatwo znaleźć).

3. Zależy, którą opcje wybierzesz, ale ogólnie wydaje mi się, że tak. Ilość FPS zależy od wielu rzeczy, nie tylko od podzespołów, ale od samemu systemu i tego jak o niego dbamy. Ja ma GTX660 (słabszy od GTX760) miałem te 300FPS, więc powinieneś dać radę ;)

4.Masz 48'C w spoczynku, powiedz mi ile masz stopni w stresie? Pobierz np. AIDA64 i odpal "test stabilności systemu".

Opublikowano

1. Lepiej 8GB, bo więcej ramu już nie dołożysz (masz tylko 2 banki ramu), więc lepiej kupic od razu 8GB i mieć spokój na dłużej (koszt około 180zł za dobry, markowy ram).

2. SSD za 200zł da radę, wart swojej ceny (może tak powiem, bo oczywiście lepiej wziąć 240GB na kościach MLC (lepsze) za 309zł (Iridium - na morele łatwo znaleźć).

3. Zależy, którą opcje wybierzesz, ale ogólnie wydaje mi się, że tak. Ilość FPS zależy od wielu rzeczy, nie tylko od podzespołów, ale od samemu systemu i tego jak o niego dbamy. Ja ma GTX660 (słabszy od GTX760) miałem te 300FPS, więc powinieneś dać radę ;)

4.Masz 48'C w spoczynku, powiedz mi ile masz stopni w stresie? Pobierz np. AIDA64 i odpal "test stabilności systemu".

Jutro Ci odpowiem, ale 48'C to dużo, a w GO ładnie miałeś, jaki procek?

@JacoH

Zastanawiam się czy nie zbierać na 1060 tą za 1250 zl z Morele ;d, ale trochę będę zbierać, a czy cena spadnie za jakiś czas?

Opublikowano

@Exwin22

Wtedy miałem procesor i5-2550k i powiem szczerze, że też fajny procek nawet po tylu latach.

Co do GTX1060, to już teraz są używki, a co dopiero za kilka miesięcy xD Pomysł dobry, bo jednak najnowsza generacja, ale na ten moment dokup te 4 (lub lepiej 8) GB pamięci ram, bo 4GB to bardzo mało :/

Opublikowano

Temperatury jak najbardziej w normie ;)

4GB to mało, Windows 10 jest jednak bardziej wymagający i te 8-12GB lepiej mieć. Lepiej weź jedną kość 8GB ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...