Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

czy to bedzie dzialac?

Sharperino_MPC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-pc-mate-s1151-z170-4ddr4-usb3-1-atx-skylake-707325/

Jedna z najtańszych, rozsądniejszych płyt na Z170. Wiadomo, za tą cenę nie ma czego wymagać, ale jednak proca podkręcisz na niej. Do 4.5GHz myślę, że spokojnie.

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z170-gaming-k3-z170-ddr4-sata3-usb-3-1-atx-845236/

Ma więcej złączy oraz lepszą kartę dźwiękową. No i trochę lepszą sekcję zasilania.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@up oczywiście że będzie się dało. Na każdej Z170 podkręcisz tylko teraz szukanie która jest najlepsza.

Zobacz sobie tutaj http://pclab.pl/art65601.html

W spisie treści masz testy różnych płyt w porównaniu do innych, polecam samemu pośledzić jak powypadały testy z twoim procesorem i sobie znaleść coś co ci najbardziej odpowiada.

Opublikowano

Dobra, ogarnąłem sobie coś takiego:

https://www.morele.net/inventory/info/yu95qI/

ma to ręce i nogi? :D Poprosze o opinie :P 

Ręce może i ma ale na nogi chyba upośledzone ;p

Jak masz zamiar podkręcać to chłodzenie boxowe ci nie wystarczy na procesor więc musisz zaopatrzeć się w przynajmniej Fortisa 3 lub Grandisa 2.

Co do dysku wymieniłbym na SSD np Iridium PRO, ceny prawie te same a różnica wydajności ogromna.

Natomiast co do ramu to może zainwestował bym troszkę więcej w coś lepszego albo nawet 16 GB bo w przyszłości mozesz odczuć konsekwencje wyboru.

Opublikowano

@up

Tyle że to są 2 całkiem inne komputery ;p Jeden Pod OC, skylake a drugi standard.

To już zależy od ciebie czego będziesz chciał używać ja osobiście polecałbym 1 zestaw z tymi zmianami które ci wcześniej powiedziałem.

Ale jeśli nie masz zamiaru bawić się w OC to bierz 2 zestaw tylko ja bym jeszcze płytę może zmienił na trochę lepszą.

Opublikowano

@up

Tyle że to są 2 całkiem inne komputery ;p Jeden Pod OC, skylake a drugi standard.

To już zależy od ciebie czego będziesz chciał używać ja osobiście polecałbym 1 zestaw z tymi zmianami które ci wcześniej powiedziałem.

Ale jeśli nie masz zamiaru bawić się w OC to bierz 2 zestaw tylko ja bym jeszcze płytę może zmienił na trochę lepszą.

@KeragosPL sprawa wyglada tak ze mam tylko 3k zl na wydanie takze chyba wybiore opcje nr 2 :P Chyba ze masz jakas inna propozycje?:P 

8kHod.png

Opublikowano

@up no cięzko by było przyciąć jeszcze budżet ale możesz też kupić takie części jak :

Ram/procesor uzywane, to są akurat części które raczej się nie psują, a może akurat znajdziesz z gwarancją, warto poszukać.

A potem dokupić sobie chłodzenie Fortis 3 V2

I może jak kaski starczy to dysk na ten Iridium Pro Wymienić

Opublikowano

Noo, niby możesz tak zrobić.

Tylko wiesz, lepiej wszystko na raz kupić i nie mieć problemów ;) 

Nie ma co się spieszyć, jak nazbierasz to kup, ew. kup te części bez OC.

Opublikowano

Tylko na cholere ci procek do oc, jak pomiedzy kartami w tych 2 zestawach jest wyjebany na 300m szerokosci kanion, nawet nie chce mi sie sprawdzac o ile % wydajniejszy jest 1060 od 950, ale na czysty strzal to 60% lekka reka bedzie.

Opublikowano

Ja bym ci polecał kupić cały komputer używany. Za 1000zł możesz dostać i7 6700 używaną. Płytę główną pod Z170 już za 350zł widziałem, bo sam ostatnio kupowałem, a ram to kwestia ~200zł (8GB na start starczy). Zasilacz Antec 500W (po taniości, ale stabilności), obudowa 130zł (taniość, stabilność). Jeżeli masz jakiś dysk ze starego kompa (na dane) to możesz wziąć póki co samego SSD 250gb za te 309zł (na kościach MLC, a z czasem wziać HDD 1TB).

Możliwości jest wiele. Możesz dorwać maszynę do zabijania używaną (gotowy komputer, ale raczej na 4-generacji intela). Ogólnie 4-generacja używana jest bardzo tania i możesz dostać płytę Z97 za cenę nowej H110 (niecałe 250zł).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Ja bym chciał jeszcze przypomnieć, bo chyba każdy z wypowiadających się tutaj o tym zapomniał, że do odblokowanych Skylake w wersji BOX trzeba od razu dokupić dodatkowe chłodzenie, bo w pudełku i tak żadnego nie znajdziemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...