Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno nowej karty graficznej, a zasilacz

bartek3pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na samym wstępie podam moją specyfikację.

Procesor: Intel core i5-3570k, 3.40 GHz

Grafika: Geforce GTX 560
Płyta główna: ASRock Z77 Pro 3

Zasilacz: Chieftec 400W ATX PPFC

No i obudowa: I-box LION 604B

Mam zamiar kupić nową kartę graficzną - geforce gtx 960 (lub gtx 1060 w przedziale pieniężnym 900-1100 zł) i mam odnośnie tego dwa pytania. Pierwsze brzmi czy bezproblemowo, bezpośrednio po otrzymaniu karty graficznej będę mógł ją zamontować, chodzi mi głównie o możliwe "problemy" związane ze współpracą z innymi komponentami. Druga sprawa to fakt, że przez lata wymieniłem w moim PC wszystkie części oprócz zasilacza podanego wyżej. Działa on do dzisiaj bezproblemowo i dawał radę z gtx 560. Na zasilaczach się specjalnie nie znam, stąd moje pytanie czy konieczne będzie kupno nowego zasilacza pod gtx 960 czy nie. Jeśli tak to prosiłbym oczywiście o konkretne przykłady zasilaczy. Z góry dzięki.

Opublikowano

960 i 1060 biera bardzo malo, wiec powinno styknac, ale ogolnie to i tak bym proponowal na wymiane zasilacza na jakis antec vp 500 czy cos takiego. Swoja droga to obudowe tez by sie kiedys przydalo bo piekarnik.

Opublikowano

Hmm... Zastanowię się co z zasilaczem, przydało by się go wymienić, bo ma ponad 5 lat, ale z kolei on ma moc 400w, a w specyfikacji gtx 1060 potrzebuje właśnie minimum mocy 400w.

Jeszcze mam pytanie odnośnie samej karty gtx 1060, chciałbym wiedzieć, który z podanych poniżej będzie się lepiej sprawował w grach, różnice etc.:

https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx1060-dual-3gb-gddr5-192-bit-dvi-hdmi-3xdp-box-ne51060015f9d-998792/
https://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-1060-3gb-gddr5-192-bit-hdmi-dvi-3xdp-box-426018336-3798-1004494/

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-1060-dual-oc-3gb-gddr5-192-bit-dvi-2xhdmi-2xdp-box-dual-gtx1060-o3g-974807/

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-windforce-oc-3gb-gddr5-192-bit-2xdvi-hdmi-dp-box-gv-n1060wf2oc-3gd-974918/

Różnicy cenowej między tymi kartami dużej nie ma.

Opublikowano

z tych najlepsze chlodzenie ma chyba gigabyte, a najcichsze (dalej nie piekarnik, temperaturki ma ok) palit. wez jeden z tych dwoch, roznicy w grach nie ma praktycznie zadnej, to roznica tylko w chlodzeniu jest, zasilacz wlasnie by sie przydalo wymienic zeby podkrecic tego gtxa i procesor, bo grzech nie robic jak jest mozliwosc.

Opublikowano

z tych najlepsze chlodzenie ma chyba gigabyte, a najcichsze (dalej nie piekarnik, temperaturki ma ok) palit. wez jeden z tych dwoch, roznicy w grach nie ma praktycznie zadnej, to roznica tylko w chlodzeniu jest, zasilacz wlasnie by sie przydalo wymienic zeby podkrecic tego gtxa i procesor, bo grzech nie robic jak jest mozliwosc.

Czemu ludzie piszą, że ten Palit Dual jest najcichszy... Tu chodzi o Palit'a JetStream, Super JetStream i GameRock. Dual to budżetowiec.

Z tych 4 co podał autor brałbym GB. Suszarą nie powinien być, a temperatury będą ok.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Jeszcze pod uwagę biorę lepszą wersję gigabyte 6GB zamiast 3GB tyle, że to już kosztuje 1270 zł i wtedy zakup zasilacza odpada. Mam dylemat czy brać gigabyte 3gb i zasilacz nowy do 200 zł czy zostawić mój aktualny zasilacz i kupować wersję 6gb, bo z tego co słyszałem wersja 3gb nie jest kartą stworzoną na najbliższe 2-3 lata, a szczerze to nie zamierzam, po roku użytkowania myśleć o nowej karcie. Oczywiście po zakupie karty 6gb zakup nowego zasilacza to i tak kwestia czasu tylko.

Wersja 6gb: https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-windforce-oc-6gb-gddr5-192-bit-2xdvi-d-hdmi-dp-box-gv-n1060wf2oc-6gd-974808/

Opublikowano

Jeszcze pod uwagę biorę lepszą wersję gigabyte 6GB zamiast 3GB tyle, że to już kosztuje 1270 zł i wtedy zakup zasilacza odpada. Mam dylemat czy brać gigabyte 3gb i zasilacz nowy do 200 zł czy zostawić mój aktualny zasilacz i kupować wersję 6gb, bo z tego co słyszałem wersja 3gb nie jest kartą stworzoną na najbliższe 2-3 lata, a szczerze to nie zamierzam, po roku użytkowania myśleć o nowej karcie. Oczywiście po zakupie karty 6gb zakup nowego zasilacza to i tak kwestia czasu tylko.

Wersja 6gb: https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-windforce-oc-6gb-gddr5-192-bit-2xdvi-d-hdmi-dp-box-gv-n1060wf2oc-6gd-974808/

Zasilacz niby pociągnie, ale jednak jest to mocny budżetowiec, którego jednak warto wymienić.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

A czy przykładowy ten zasilacz:  antec vp 500: będzie pasował do mojego PC. Wymiarowo z tego co widzę jest ok, a co ze złączami? Jakby ktoś podał więcej przykładowych zasilaczy, które pasują pod mojego pc byłbym wdzięczny.

Opublikowano

A czy przykładowy ten zasilacz:  antec vp 500: będzie pasował do mojego PC. Wymiarowo z tego co widzę jest ok, a co ze złączami? Jakby ktoś podał więcej przykładowych zasilaczy, które pasują pod mojego pc byłbym wdzięczny.

Będzie pasował. Złączy wystarczy.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Dzięki, a czy ten byś proponował czy może inny model?

Opublikowano

W tej cenie co jest Antec, jest też Corsair VS450, ale ja go nie lubię (koledzy go mieli i był uszkodzony "od nowości"). Dlatego Antec moim zdaniem w swojej cenie jest najlepszy. Lepszym zasilaczem jest już Vero L1 600W, jednak jest on droższy.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

W tej cenie co jest Antec, jest też Corsair VS450, ale ja go nie lubię (koledzy go mieli i był uszkodzony "od nowości"). Dlatego Antec moim zdaniem w swojej cenie jest najlepszy. Lepszym zasilaczem jest już Vero L1 600W, jednak jest on droższy.

Dzięki wielkie za pomoc. Chyba już podjąłem decyzję -> Gtx 1060 Gigabyte 3gb + zasilacz Antec.

Opublikowano

Ej Ej Ej. Lepiej wziąć 6GB wersję. Zasilacz ci spokojnie da radę. Zobacz tylko, czy masz wejście zasilające na 8-PIN PEG (to do zasilania grafiki), jeżeli nie to na pewno masz 6-PINowe i dokupujesz tylko przejściówkę na 8-PIN i po problemie.

Kupując 3GB wersję ograniczasz się, bo grafikę raczej chcesz na parę lat, prawda? Zasilacz możesz zmienić zawsze za 2-3 miesiące (skoro ma parę lat, to można profilaktycznie wymienić, ale czemu kosztem karty)? Weź zasilacz na święta i po problemie.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Ej Ej Ej. Lepiej wziąć 6GB wersję. Zasilacz ci spokojnie da radę. Zobacz tylko, czy masz wejście zasilające na 8-PIN PEG (to do zasilania grafiki), jeżeli nie to na pewno masz 6-PINowe i dokupujesz tylko przejściówkę na 8-PIN i po problemie.

Kupując 3GB wersję ograniczasz się, bo grafikę raczej chcesz na parę lat, prawda? Zasilacz możesz zmienić zawsze za 2-3 miesiące (skoro ma parę lat, to można profilaktycznie wymienić, ale czemu kosztem karty)? Weź zasilacz na święta i po problemie.

Właśnie takie było moje wcześniejsze rozumowanie, tylko, że obawiam się zepsucia zasilacza, który może uszkodzić inne komponenty. Zasilacz ma już jak pisałem ponad 5 lat + obciążę go lepszą, bardziej wymagającą kartą graficzną. Tak czy siak jednak muszę to przemyśleć, bo oczywiście, że bym wolał 6gb, ale budżet mnie lekko ogranicza, a ludzie straszą z tym zasilaczem :D

Opublikowano

Tak tylko ci powiem, że ten GTX 560 jest bardziej prądożerny niż ta 1060. Serio ;) Więc nie wiem o co się boisz. Oczywiście zalecam ci tez zmianę zasilacza, ale nie robiłbym tego kosztem grafiki, która ma mniejszy pobór prądu.

Opublikowano

Tak tylko ci powiem, że ten GTX 560 jest bardziej prądożerny niż ta 1060. Serio ;) Więc nie wiem o co się boisz. Oczywiście zalecam ci tez zmianę zasilacza, ale nie robiłbym tego kosztem grafiki, która ma mniejszy pobór prądu.

Hmmm... nawet nie sprawdzałem, bo byłem pewny, że nowsza karta ma więcej wymagań :D Na pewno jutro podejmę decyzję i napiszę (jeśli kogoś to interesuje xD), bo i tak zasilacz to jest kwestia 2-3 miechów. 

Opublikowano

@JacoH A jeszcze tylko tak dla pewności, nie będzie problemu ze zmieszczeniem karty? Widziałem, że jest sporo większa od mojej obecnej.

Opublikowano

Masz podane wymiary grafiki i zmierz, czy zmieści ci się do obudowy ;) A jeżeli to jakaś nowa obudowa, to sprawdź na stronie producenta, bo zawsze podają maksymalna długość grafiki jaka się mieści.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...