Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MrWinex66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad wyborem zasilacza do zestawu. Wstępnie zestaw prezentuje się tak:

CPU: Intel Core i5-6500

GPU: Palit GeForce GTX1060

RAM: 2x4GB HyperX FURY

MOBO: msi-b150m-pro-vdh

HDD: WD Blue 1TB

SSD: Wstępnie 128GB Transcend

+ napęd DVD.

Budżet na zasilacz max 300

Nie planuję podkręcać żadnego podzespołu.

Szukam zasilacza głównie z modularnym okablowaniem, najlepiej z certyfikatem np. 80+ Bronze (lub po prostu jakiś stabilny, polecany, dobry). Mam jednak pytanie co do modularnego okablowania: czy jeśli nie będę używał wszystkich złącz, to czy po prostu zasilacz będzie stabilnie pracował? Po prostu miałem styczność z zasilaczem z niemodularnym, że gdy jakaś końcówka złącza była luźno, np. nie była wpięta w napęd, to pozostałe wariowały, tak jakby dodało im mocy. (przykładowo, czysto teoretycznie: jest 6 złącz, na każdym załóżmy 12V. Gdy wypnę jedno, to zamiast być tak, że jedno będzie nieaktywne, a na pozostałych będzie po 12V, to na pozostałych nagle się zrobi 14,4V. Tak, jakby miało się to jakoś "równo" rozkładać. Nie wiem czy to w ogóle fizycznie byłoby możliwe, ale miałem wrażenie że z czymś takim się spotkałem, dlatego teraz na wszelki wypadek pytam).

Dziękuję i pozdrawiam. :)

Opublikowano

Po 1, ile możesz wydać na zasilacz?

A po 2. Nie ma szans że coś takiego może się stać, oczywiście zasilacz może być tzw. Bombą i wtedy wszystko się dzieje ale to że nie używasz wszystkich złącz nie ma na to wpływu, poza tym teraz w zasilaczach kable nawet sam podpinasz pod wejścia/wyjścia i działają normalnie.

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad wyborem zasilacza do zestawu. Wstępnie zestaw prezentuje się tak:

CPU: Intel Core i5-6500

GPU: Palit GeForce GTX1060

RAM: 2x4GB HyperX FURY

MOBO: msi-b150m-pro-vdh

HDD: WD Blue 1TB

SSD: Wstępnie 128GB Transcend

+ napęd DVD.

Nie planuję podkręcać żadnego podzespołu.

Szukam zasilacza głównie z modularnym okablowaniem, najlepiej z certyfikatem np. 80+ Bronze (lub po prostu jakiś stabilny, polecany, dobry). Mam jednak pytanie co do modularnego okablowania: czy jeśli nie będę używał wszystkich złącz, to czy po prostu zasilacz będzie stabilnie pracował? Po prostu miałem styczność z zasilaczem z niemodularnym, że gdy jakaś końcówka złącza była luźno, np. nie była wpięta w napęd, to pozostałe wariowały, tak jakby dodało im mocy. (przykładowo, czysto teoretycznie: jest 6 złącz, na każdym załóżmy 12V. Gdy wypnę jedno, to zamiast być tak, że jedno będzie nieaktywne, a na pozostałych będzie po 12V, to na pozostałych nagle się zrobi 14,4V. Tak, jakby miało się to jakoś "równo" rozkładać. Nie wiem czy to w ogóle fizycznie byłoby możliwe, ale miałem wrażenie że z czymś takim się spotkałem, dlatego teraz na wszelki wypadek pytam).

Dziękuję i pozdrawiam. :)

Nie wiadomo jaką kwotę możesz wydać. Za 189zł możesz mieć dający radę SilentiumPC Vero l1 500W https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l1-500w-80plus-vl1-500-622218/. Na razie go nie ma w magazynie, ale niebawem powinien być.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...