Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało wymagające gry lagują na dobrym komputerze!

ReVeKAC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem użytkownikiem komputera stacjonarnego, parametry;

-Procesor Intel Core i5    760   2.80 GHz

-Pamięć RAM 4GB

-Windows 7 home premium 64 bit

-Karta Graficzna GTX 960

Jakoś tydzień temu, gry nie wymagające dobrego sprzętu, które wcześniej działały bardzo płynnie, nawet przed zmianą karty graficznej zaczęły lagować. Przez pewien czas fpsy utrzymują się na 200/300 jednak nagle spadają do dosłownie 0. Po chwili wszystko wraca do normy, jednak jest to irytujące. Przy grach, które mają większe wymagania sprzętowe, w ogóle nie da się grać, nawet menu główne strasznie laguje. Format robiłem z 2 miesiące temu, skanowałem komputer programem antywirusowym, czyściłem CCleanerem, nadal nic. Wcześniej nawet te najbardziej wymagające gry, jak Assassin's Creed Unity chodziły płynnie, dziś co jakiś czas mam spadki fpsów w CSie czy LoLu na najniższych ustawieniach.
Dodam jeszcze tylko, że przy wymianie karty graficznej zostałem poinformowany, że mój zasilacz w komputerze jest raczej przeciętny i że warto byłoby go wymienić, bo może się przepalić, kilka dni później wymieniałem dysk pamięci u innego informatyka i wspomniałem o zasilaczu, powiedział, że wytrzyma i nie ma potrzeby jego wymiany. Szukając na necie rozwiązań dotyczących podobnych problemów, wyczytałem, że może to być wina zasilacza, czy to możliwe? Jeśli mogą być jakieś inne powody chciałbym najpierw spróbować to naprawić bez wymiany zasilacza, w końcu wszystko działało normalnie przez długi czas, więc nie wydaje mi się, że to wina tego, mimo wszystko wolę o tym wspomnieć.

Z góry dziękuję za pomoc!

Opublikowano

To jaki masz ten zasilacz? xD

I podaj temperatury w Idle (na pulpicie) i podczas przeciążenia (w grze po ~10min)? Możesz je sprawdzić programem HWMonitor. A do tej nowej karty graficznej instalowałeś sterowniki?

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że jestem raczej zielony jeśli chodzi o komputery od środka, mógłbym poprosić kogoś kto się na tym bardziej zna, jednak nie mam takiej osoby pod ręką, więc na razie jeśli mogą być inne przyczyny wolałbym spróbować z nimi.

Pobrałem ten program, dużo tam tych temperatur :D
Mam podać wszystkie czy tylko np. procesora?

Sterowniki instalowałem zaraz po pojawieniu się problemu.
Wczoraj weszła kolejna aktualizacja, nie naprawiła problemu, ale trochę pomogła.

Opublikowano

Najlepiej podaj wszystkie temperatury. Zrób po prostu SSy (najpierw podczas włączonego samego pulpitu-to jest idle, i po tych zagranych 15min w jakąś grę, ale miej HWMonitor włączony w tle, bo zapisują się maksymalne/minimalne i aktualne temparatury) i wstaw w np zapodaj.net i daj tutaj linki do nich. A co do zasilacza, to otwórz obudowę i zrób jego zdjęcie i też tutaj wstaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...