Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Stworzenie launchera minecraft

LisieckiPuchaty

Pytanie

Opublikowano

Hej. Nie interesowałem się nigdy programowaniem, ani żadnym językiem programowania, chyba że PHP w minimalnych podstawach i HTTP czyt. podstaw tworzenia strony internetowej, którego uczyli mnie w podstawówce zalicza się do zainteresowania(ciekawe czy dalej uczą html'a).
Ciekawość jednak doprowadziła mnię tutaj, aby zadać pytanie.

Jak wiadomo, można stworzyć własny Minecraft launcher. Moim pytaniem jest, jak? Wiem że internet jest zapełniony poradnikami tego typu, jednak od wersji 1.7.10 coś się zmieniło a los był taki dowcipny, iż do tej wersji kod całkowicie uległ zmianie. Wiem jaki on jest, lecz tak jak powiedziałem na początku... jestem amatorem. Nie umiem tego kodu wykorzystać tak, jak żaden z nas nie umiał by porozumieć się z chińczykiem, chyba że zapamiętali byśmy frazę "muszę do toalety". Podobnie jest z tym. Jest to pytanie z czystej ciekawości, gdyż chciałbym mieć swój launcher z czystego pragnienia wiedzy, jako że swojego czasu za dzieciaka byłem zafascynowany tą gierką.

Mógłby ktoś mi pomóc w tej zagadce? Nie proszę o naukę... broń boże. Szanuję twój/wasz czas, a na pewno macie dużo lepszych rzeczy do roboty, niż uczenie zielonego ludka programowania.

Chciałbym po prostu, aby ktoś mi wytłumaczył i pokazał jak kompletnemu dziecku jak takowy launcher zrobić, abym mógł cieszyć się z nabytej wiedzy i żeby takowy launcher jeszcze działał. 

Założyć się mógłbym, że zasypało by się tu od groma osób, których komentarz do sprawy brzmiałby: "Mogę ci pomóc, ale 20/40/50/100 złotych od godzinki i będziesz mistrzem programowania"

Nie proszę o napisanie kodu do grania w Tetrisa na Playstation 4, a o czystą elementarną wiedzę kogoś, kto się tym interesuje i nie jest nadętym bucem, aby poświęcić komuś 10, 20 minut,

co można było by podpiąć pod "sprawdzanie swojej wiedzy w praktyce i przekazywanie jej dalej, będąc po prostu miłym człowiekiem". 

Myślę że ciekawie się ze mną rozmawia, więc nie będzie to nudna praktyka. Będę bardzo wdzięczny osobie, która mi pomoże i na pewno okażę szacunek dla twojej wiedzy. 

Ból jest twoim przyjacielem, sprzymierzeńcem... Ból mówi, kiedy jesteś poważnie ranny... A wiesz, co jest w bólu najlepsze? Pokazuje, że nie jesteś jeszcze... MARTWY! ~ Kaneki Ken

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale tak jak już powiedziałem, nie chce się uczyć języka. Nie fascynuje mnie to, ani też nie będzie mi to potrzebne w życiu. Chciałbym po prostu zobaczyć, jak wygląda tworzenie takiego czegoś. Krok po kroku pisząc razem kod, wyjaśniając co robi dana klasa. Chciałbym prosty launcher w VBSie. Gdyby nie zmieniony kod, to dawno bym sobie sam poradził. Tutaj chodzi mi o to, że nie wiem jak ten kod znaleźć i zastosować w praktyce. Dlatego proszę o pomoc.

Ból jest twoim przyjacielem, sprzymierzeńcem... Ból mówi, kiedy jesteś poważnie ranny... A wiesz, co jest w bólu najlepsze? Pokazuje, że nie jesteś jeszcze... MARTWY! ~ Kaneki Ken

Opublikowano

Powiem szczerze że niepotrzebnie mieszasz warto się nauczyć podstaw np 2 dni i zgłowy a pożniej ogłądnąć jakiegoś tutoriala.. :P

Opublikowano

Zanim weźmiesz się za tworzenie launchera, najpierw warto nauczyć się jakiegoś języka. :)

Jeżeli chcesz coś tworzyć, modyfikować w istniejącym kodzie, musisz znać podstawy języka.

Minecraft napisany jest w Javie, oficjalny launcher też. Polecam postawić sobie jakiś cel, wybrać język, nauczyć się podstaw, a potem pomyślisz co i jak z launcherem.

Opublikowano

Jak już mówiłem, nie chce się uczyć języka. Nie jestem urodzonym programista, a jedynie znam podstawy turbopascala, co mnie jakoś nie kręci. Chciałbym tylko zrozumieć naturę tego co opisałem. Miałem nadzieję, że ktoś takiemu amatorowi jak ja wytłumaczył by, z czym to się je. Tak jak mówiłem. Nie chcę nauki języka, tylko wyjaśnienia jak zrobić launcher krok po kroku, z czystej ciekawości.

Opublikowano

Nie jestem w stanie krok po kroku napisać Ci co masz zrobić, musisz to rozumieć. Nie ma sensu robić czegoś, czego się nie rozumie.

Bez języka nie zrozumiesz.. A wystarczą podstawy.

Opublikowano

https://github.com/theoo360/Startcraftv2

kiedyś robiłem launcher, ale umiejętności wtedy pozwalały mi na stworzenie tylko czegoś takiego. Jeżeli pobierzesz go to możesz zobaczyć jak ja sobie wtedy poradziłem z niektórymi rzeczami.

Od razu mówię, że nie jest to coś idealnego, nie wiem czy nawet dość dobrego :D

Opublikowano

Tworzenie takiego launchera to nic innego jak programowanie, nie wiem jak mogę Ci pomóc, zrobienie tego za Ciebie mija się z celem, musisz wiedzieć co robisz.

Opublikowano

Czemu mija się z celem? Dla niektórych to strata czasu, a dla niektórych to możliwość poszerzenia kontaktów. Nie jestem też zadufany w sobie i zawsze znajdzie się sposób, żeby wynagrodzić osobę która chciała mi poświęcić czas. A ja wdzięczny będę, bo nie ukrywam przyda mi się taki launcher, a jako że nie jest to żaden skomplikowany program, a zwykły launcher działający już na kodach Mojangu, to nie uważam że jest to coś ponad normy zwykłego, przeciętnego programisty. Dla niego jak i dla mnie to możliwość poznania drugiej osoby, dla niego jakaś tam praktyka i wykorzystanie umiejętności w praktyce, dla mnie ciekawa nowinka, kiedy będę np. chciał powspominać i zagrać ze znajomymi na własnym launcherze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...