Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Ogromne zużycie procesora

mrBUFU

Pytanie

Opublikowano

Witam, od pewnego czasu borykam się z problemem gigantycznego zużycia procesora, co powoduje że w większości gier po dłuższym graniu wyskakują artefakty (tak mówił znajomy). Czerwone kreski, kwadraciki itp. i nie zostaje nic innego jak reset pc'ta. Zaczynając od początku, zmieniłem w komputerze kartę graficzną, płytę główną... ogólnie wszystko poza zasilaczem, być może tutaj leży problem. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że wcześniej też miałem problem z zużyciem, na tych podzespołach, lecz wtedy sam zmieniłem pastę w procesorze i moim oczom ukazał się cudowny obraz 10% zużycia procesora grając w gry które zazwyczaj jadły dużo więcej. Lecz podekscytowany tym że mam większe możliwości, po kilku tygodniach pobrałem jakąś grę, niestety był to wirus który wywalał mnóstwo procesów których nie mogłem wyłączyć. Postanowiłem zrobić formata, dalej te same podzespoły itd. Wszystko było pięknie, wyczyściłem dysk, wgrałem system, ale po kilku dniach zauważyłem że jest jak przed zmianą podzespołów, mało tego, jest gorzej. Włączając YouTube mam 100% zużycia procesora, pomimo tego gram czasami i od czasu do czasu wywala te artefakty. Ponowna zmiana pasty nie dała nic. Nie wiem co mam zrobić, myślę nad kolejnym formatem. 

Proszę o pomoc, będę dozgonnie wdzięczny. W razie jakichś pytań odpowiem jak najszybciej.

Z góry dziękuje za każdą radę i serdecznie Pozdrawiam

Gothic 1-2,Warcraft 3,Heros 3, i wiele więcej... Nie liczy się grafika, lecz grywalność.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

07613922122509202985.png

Nie wiem czy o to chodziło, tak to wygląda podczas pracy dwóch kart w przeglądarce ( MPC i youtube). Jeżeli dobrze rozumiem, jest to problem fizyczny w podzespołach?

Gothic 1-2,Warcraft 3,Heros 3, i wiele więcej... Nie liczy się grafika, lecz grywalność.

Opublikowano

Jakoś nie widać by w ogóle występowało to ogromne zużycie, gdzie są obrazy z  obciążenia. 

Artefakty są objawem uszkodzenia pamięci grafiki  albo systemowej albo samego chipsetu grafiki. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Alternatywy, poza kupnem nowego komputera ^^ ?

Opublikowano

Tylko tam bo nie widać nawet po tym co dałeś by system albo coś co działa w nim wpływało na wydajność czy powodowało artefakty. 

Innym problemem to zwykle jest użyszkodnik który nie instaluje aktualnych sterowników abo wręcz właściwych sterowników dla swojego sprzętu ( głównie płyta główna ) .

Opublikowano

Dobrze by było gdyby ktoś wspomniał że karta też ma chłodzenie w którym można wymienić pastę :P Po wymianie pasy jest jako tako ok.

Dziękuje za wszelką pomoc i Pozdrawiam

Do zamknięcia

Opublikowano

Chwila, bo nie wiem o co chodzi... Mam wrzucić kartę graficzną do piekarnika? o_O

Opublikowano

Przecież pisałeś że zmieniałeś pastę na radiatorze, w sumie na procesorze. Nie wspominanie o radiatorze karty byo chyba normalne jak nie napisałeś ani słowa o przegrzewaniu sie grafiki.   

To tylko wstępne objawy, po jakimś czasie będzie z powrotem nawrót artefaktów. Zaryzykuj wygrzanie karty w piekarniku, najlepiej zainwestuj w nowszą bo ta ma już swoje lata. 

Opublikowano

Sterowniki...

61853317522600998827.png

Tak to wszystko wygląda, nie znam sie na tym za dobrze i martwi mnie to że nie kategorii "płyta główna", a jest za to "nieznane urządzenie" i za cholerę nie wiem jak się dowiedzieć co jest tym nieznanym urządzeniem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...