Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Klęska Metin2

XTheX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich graczy metina!
Co według Was - tych którzy grali bądź grają spowodowało spadek popularności gry?
A może to po prostu nasz sentyment do gry takiej, jak wyglądała za czasów, gdy byliśmy młodsi? Odkrywaliśmy grę i to było w niej magiczne?
Teraz wszyscy znamy dokładnie cały jej świat, a nowe dodatki zamiast zachęcać nas do gry działają odpychająco.
W którym według Was momencie gra była ,,idealna"?
Czy, gdyby istniał serwer podobny do tych z 2008/9, zagralibyście?

Opublikowano

Kolejny tego typu temat. Aaah...

Co według Was - tych którzy grali bądź grają spowodowało spadek popularności gry?

Moim zdaniem, spadek jest spowodowany tym, ze coraz wieksza liczba tych "starych graczy" dobija juz 20stki, a nawet i 30stki i po prostu nie ma czasu na takie pierdoły. A jak juz taki trzydziesto latek znajdzie chwile zeby pograc, to postrzela sie w jakims nowym CS'sie badz Overwatch, pogra w fife (wiadomo zalezy od gustu) a nie bedzie wbijał lvl'e w metinie (k***a ta grafika xD).

Teraz wszyscy znamy dokładnie cały jej świat, a nowe dodatki zamiast zachęcać nas do gry działają odpychająco.

Nie zgadzam sie. Niektore dodatki, tzw nowości aurat wiekszosc graczy zacheca do gry. Wiadomo sa wyjątki.

W którym według Was momencie gra była ,,idealna"?

Ta gra chyba nigdy nie była idealna xD. Ale paradoksalnie jej niedoskonałość bylo tym "czyms". Kazdy z nas dobrze wspomina inny okres gry. Ja np dobrze wspominam czasy siedmiu-ośmu serwerów PL'a, gdzie mając skile na G byłeś kimś, 1% graczy miał EQ 5b... A ja wtedy miałem mnóstwo czasu na gre bo byłem w gimbazie (ale pisalem juz o tym na poczatku). 

Czy, gdyby istniał serwer podobny do tych z 2008/9, zagralibyście?

Wiele osób napisze ze TAK! Ale to tylko chwilowy sentyment, jasne wejdą, pograją ale to sie szybko nudzi. Sam jakis czas temu gralem na tego typu serwerze, nie bylo wielu graczy a serwer padl po miesiącu. 

Podsumowując: społeczność metina jest duza i kazdy z nas ma podobne przemyślenia, wspomnienia, sentymenty. Jest w tym cos pięknego ;)

Ciekawe czy za 5 lat bedziemy dalej tak tesknić za tymi chwilami beztroski, nobieniem i godzinami gry. Chociaz osobiscie powoli zaczynam sie tego... chyba brzydzić xD

14.08.2010 - rejestracja

21.12.2011 - 500 postów (ProUser)

04.07.2012 - 600 postów

3.11.2014 - 700 postów

7.04.2015 - 800 postów (Postmaker)

5.07.2015 - 900 postów

10.10.2015 - 1000 postów

28.03.2016 - 1200 postów

16.02.2017 - 1500 postów

Opublikowano

Mi się wydaję, że grę zniszczył sam GF a nie powstanie innych produkcji :)

Mi się wydaję, że grę zniszczył sam GF a nie powstanie innych produkcji :)

Opublikowano

Witam wszystkich graczy metina!

A może to po prostu nasz sentyment do gry takiej, jak wyglądała za czasów, gdy byliśmy młodsi? Odkrywaliśmy grę i to było w niej magiczne?

W którym według Was momencie gra była ,,idealna"?

Czy, gdyby istniał serwer podobny do tych z 2008/9, zagralibyście?

Wiele twórców serwerów dodało nam sporo udogodniej do gier wiec nie wyobrażam sobie teraz metina bez tych udogodniej inaczej mówiąc metin z 2008/09 roku nie ma prawa bytu, to już było i nie przyjmie się znów.

XDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano

Z grą trzeba iść cały czas do przodu.

Chcielibyście teraz grać w pl z czasów 2007?

Metina zabiły lepsze gry. Jeszcze jak się do tego doda ile czasu poświęcić trzeba na tą grę to już się odechciewa.

Gracze starzy odchodzą z metina z braku czasu lub już poprostu z braku chęci, a nowych graczy nie widać

Zresztą, gra która już istnieje tyle czasu to i tak się dobrze trzyma

Opublikowano

Potrzeba zbyt wiele czasu aby osiągnąć cokolwiek. Oczywiście można załadować w isa, ale co to za frajda. Starzy gracze wyrastają z grania, mają inne ważniejsze zajęcia, a nowi nie przybywają, ponieważ nie są przyzwyczajeni do tak okropnie długiego grindu postaci, wolą sobie pograć w csa czy lola.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Metin się już skończył nie dochodzi nowych graczy bo są po prostu lepsze gry i nowe pokolenia wymagają czegoś innego, zostali tylko starzy gracze, którzy i tak odchodzą z biegiem czasu.

Opublikowano

W Metina grają tylko ludzie starszego pokolenia głównie i jest ich co raz mniej ze względu na to, że kończą szkoły i idą do pracy, a młodzi wolą grać w coś nowego. Drugie to to, że może i Game Forge też trochę zawinił, ale nie szukajmy cały czas zaczepki, że to GF odszedł.

Ludzie, którzy zagraliby na serwerze 2k8-2k12 jest naprawdę garstka każdy tak mówi, bo by wbił max tydzień i by im się znudziło bo za trudno.

Opublikowano

Mi się raczej wydaje że dużo innych czynników miało wpływ na pomniejszenie populacji metin2, a mam na mysli serwery prywatne. Dopóki serwerów bylo kilka na krzyż, globale zarabiały grube pieniądze na grze ale później przyszły czasy serwerów prywatnych, z czasem ludzie zmieniali serwery. A to z powodu jakis problemów technicznych, albo zamknięcia serwera i tak na okrągło, wszędzie wielu oszustów i złodziei. Do dziś istnieje serwer złodzieja który sprzedaje yangi na Allegro i ludzie tam jeszcze graja ^,^.

4521609.png

Opublikowano

globala zniszczyła aktualizacja z yangami w is, od tego czasu wszystko zaczęło się p******** -,-

przeciez to bylo calkiem niedawno. Duzo wcześniej byly gorsze decyzje... np taka ze otworzyli chyba z 25 serwerow a potem fuzja -,-

14.08.2010 - rejestracja

21.12.2011 - 500 postów (ProUser)

04.07.2012 - 600 postów

3.11.2014 - 700 postów

7.04.2015 - 800 postów (Postmaker)

5.07.2015 - 900 postów

10.10.2015 - 1000 postów

28.03.2016 - 1200 postów

16.02.2017 - 1500 postów

Opublikowano

Bo jest rok 2016 i mamy takie gry jak wiedzmin gta fifa global czy league of legends i nikt nie gra w metina.  TO jak jak byś się pytał czemu grają w goła a w jedne sześć już nie.. 

Kolei rzeczy każdy grał a teraz już nie każdy gra ;d 

Opublikowano

Każdy stary gracz już dokładnie zna tą grę, a nowych graczy nie przybywa ponieważ grafika ich do tego nie zachęca. Według mnie najlepiej grało się w 2008/9 ponieważ odkrywaliśmy tą grę, lvl wbijało się z chęcią po to, żeby założyć nowe sety itemów, na serwerach było bardzo dużo ludzi, więc to też większość osób zachęcało do gry. Myślę, że jakby powstał jakiś serwer, który oferowałby exp taki jak na PL'u a max lvl 500 i co kilka lvl nowe autorskie sety/mapy/dungeony, oczywiście taki lvl 500 byłoby bardzo ciężko wbić, taki serwer musiałby mieć bardzo dobrą reklamę i ogarnięty team.

AnnwID.gif

Opublikowano

Moim zdaniem Metin skończył się w momencie napływu wielkiej fali botów z którymi gracze i administracja sobie nie radzi :) Sami gracze już na to zlewają bo w końcu komu przeszkadza ktoś napierniczający każdego metina i kręcący się wokół własnej dupy jak pies za własnym ogonem? 

Opublikowano

Moim zdaniem to wina tego że serwery teraz padają jak muchy a PL nastawiony typowo pod zarobek nic dziwnego że ludzie odchodzą skoro wejdą na serwer będą grali tydzień/2 i padnie i tak w kółko to troche bez sensu :p

Opublikowano

Bo jest rok 2016 i mamy takie gry jak wiedzmin gta fifa global czy league of legends i nikt nie gra w metina.  TO jak jak byś się pytał czemu grają w goła a w jedne sześć już nie.. 

ty chyba nie zdajesz sobie sprawy ile ludzi gra w 1.6

Opublikowano

Gdyby GF chciał to by promował cały czas Metina np. płacąc streamerom za granie na twitchu w Metina. Dawaliby im dodatkowo SMy, ktore oni by rozdawali zwycieskim widzom w giveawayach. 

No ale tez musieliby w miare ulatwiac, zachecac graczy do gry. No bo k***a jak widzi sie event blaskow, ktory trwa z 12h, a dropia jak gowno, a kiedys dropily jak szalone to sie odechciwa grac.

Opublikowano

Stara gra, jeszcze starszy silnik - dlatego spadla popularnosc.

Ja bym pogral na globalu z 2007/8 (s6 <3), ale tylko jakbym mogl cofnac sie w czasie, bo teraz nie ma juz tego klimatu.

tenor.gif

Opublikowano

globala zniszczyła aktualizacja z yangami w is, od tego czasu wszystko zaczęło się p******** -,-

przeciez to bylo calkiem niedawno. Duzo wcześniej byly gorsze decyzje... np taka ze otworzyli chyba z 25 serwerow a potem fuzja -,-

Fuzja była akurat dobrym posunięciem z ich strony bo były serwery na których grała garstka osób

Opublikowano

Fuzja posunięciem była dobrym,tylko że za późnym-ile było gadania o fuzij a po jakim czasie ją wprowadzili?

to jest jedno,drugie to to że GF nie słucha tłumu-szczerze?to sam nie wiem kogo słuchają...w ogóle to ich prowadzenie metina to jakaś beka.

Owszem ja jestem zdania że powinni coś zmieniać bo pewnie było by jeszcze gorzej niż jest teraz,własnie i tu jest też parodia z graczami....

Tak to płaczą że chcą powrotu PLa 2k7-2k9,niech tylko jakiś serwer taki wystartuje,jakis czas mają chęć do gry-ale do 30lvla-potem nie chcę się już expić cały dzień 3lvle.No niestety ludziom się tylko wydaję że by chcieli globala na któym się tylko expiło latami....tak nie jest,ludzie już nie chcą wbijać maxa 4 lata(bo ile mineło zanim Sirek wbił 99?),więc GF idzie w tę stronę-tylko że zwłaszcza ostatnie update to jakieś parodie :D-zaczynając na dropie stalek 7 na nowych mapach kończąc na ich auto łowcy.

Koniec o GF,nie ma co gadać-metin2 się starzeje,ludzie chcą czegoś nowego :)

Pozdrawiam xBishop :D

Opublikowano

Na tą chwile gra mi się fajnie ale to kwestia gustu .

ty chyba nie zdajesz sobie sprawy ile ludzi gra w 1.6

Tu przyznam racje rano wchodzę na 1.6 a tam z 400 serwerów prawie pełnych co daje sporą ilosć graczy :) w tym momencie ale przecież wieczorem może być ze 3/4 razy więcej .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...