Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC 2800zł do gier

Lirnen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój budżet wynosi 2800zł. Kupna zamierzam dokonać za dwa tygodnie. Rozdzielczość 1280x1024. Komputer głównie z myślą o grach. Mam system operacyjny i nie zamierzam podkręcać podzespołów. Rozglądałem się po necie i widziałem że w tej cenie można już mieć GTX 1060 albo Radeona 470. Fajnie jakby któraś z nowych kart znalazła się w tym zestawie, ale nie wiem jakie są między nimi różnice. Myślałem czy by nie kupić komputera za 2500zł i resztę odłożyć na monitor, bo granie na takim kwadracie to już trochę wstyd, lecz różnica tych 300zł w komputerze pewnie zrobi różnice w wydajności. Proponujcie ;)

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Wypełnij wzór:

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Wypełnij wzór:

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Przecież napisałem wszystko co jest w tym wzorze....

Jaki posiadasz budżet na kupno2800

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) 2 tyg

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? 1280x1024

Do czego ma służyć komputer? gry

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? nie

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Wypełnij wzór:

Przecież napisałem wszystko co jest w tym wzorze....

Jaki posiadasz budżet na kupno2800

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) 2 tyg

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? 1280x1024

Do czego ma służyć komputer? gry

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? nie

Czy do zestawu ma być dołączony systemoperacyjny? nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? nie

Tak jest nam po prostu łatwiej. Ty napisałeś to w 3 linijkach, a tutaj jest znacznie streszczone.

Będziesz w stanie dołożyć 200 złotych, lub tak jak wyżej napisałem - skombinować jakoś dysk na SATA? Bo warto by było do tego zestawu włożyć GTX 1060 6GB, a właśnie 200 złotych brakuje. W wersję 3GB iść to tak trochę słabo, bo 3GB to już taka ilość pamięci na styk - za jakiś czas może już jej brakować.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Nie chce już nic dokładać ponad budżet, bo zamierzam kupić lepszy monitor. Co z tego że będę grać na Full jak mój 10letni monitor 4:3 będzie psuć cały efekt. Skoro 3GB to mało to może 4GB od RX 470 będzie lepsze?

Opublikowano

No wtedy tez bym tak zrobil, a dolozyl ssd. https://www.morele.net/inventory/info/glxADb/ lub ssd transcenda 370 128gb, a do tego zwykly HDD 1tb, tylko pare dych ponad budzet bedzie. 

Myślę, że obejdę się bez SSD.

Opublikowano

Nie doceniasz SSD. SSD sprawia, że system włącza się w kilak sekund i od razu możesz włączyć grę, przeglądarkę i muzykę, a komputer nawet się nie zakrztusi. Nawet to 120GB jest naprawdę warte uwagi.

Co do zestawu, to z używanych części (często na gwarancji, a część (grafika) może być nowa) możesz złożyć coś o wiele mocniejszego. Płyta B150 (300-350zł)+i5-6400(650zł)+zasilacz(170zł, atenc 500W), 8GB DDR4 (220zł, HyperX),+HDD(200zł)+obudowa (120-150zł) A resztę na grafikę, czyli trochę ponad 1100zł

Gdybyś wziął SSD i przeznaczył 800zł na grafikę, to naprawdę fajny zestaw by wyszedł, lub z czasem dokupić SSD(lub HDD).

Można też wziąć i7-6700 (kosztuje około 950-1000zł używany, a będziesz miał mocy aż za dużo, do tego grafika pokroju GTX760 2GB(jeżeli weźmiesz SSD 240GB), a tak to nawet R9 380 4GB i można naprawdę fajny komputer mieć.

Z czasem zmienisz grafikę, jak będziesz potrzebował więcej mocy, ale ważne, że będziesz miał mocne podstawy. O wiele gorzej jest, kiedy musisz zmieniasz parę podzespołów. Tutaj byś miał wszystko poza grafiką, chociaż taki GTX760, czy R9 380 dają radę z najnowszymi grami nawet w tych średnich/wysokich ustawieniach. 

Więc jeżeli mogą być używki (dysk, zasilacz zalecam nowe zawsze) i będziesz chciał go rozbudować, to warto coś takiego zrobić.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Co do SSD to wiem że to fajna sprawa, ale myślałem że jeśli na tym zaoszczędzę to wezmę lepszą kartę. Poza tym 120GB wydaje mi się być małą ilością pamięci, gdy gry potrafią zająć 60GB.

Używanych części wolałbym unikać. Najważniejsze dla mnie jest to, abym przez lata bez wymieniana podzespołów mógł grać w nowe gry minimum na średnich/wysokich ustawieniach w +50fps. Jeśli dopłata 200zł da mi GTX 1060 6GB to w te dwa tygodnie może coś jeszcze wykombinuje.

Więc jeśli zmieści się wyżej wymieniona karta w 3000zł to poproszę o taki zestaw. Jeśli nie to może coś bardziej zbalansowanego? Typu i5 6500 + rx 470 4gb

Opublikowano

@ ref

Postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i wyszło mi coś takiego: https://www.morele.net/inventory/info/IvoSZD/

Co o tym sądzicie? Wszystko do siebie pasuje? Czy procesor wystarczy do tej karty? Może inny model niereferenta?

Opublikowano

@ ref

Opublikowano

Jest ok, ale monitor masz pewnie tylko z wyjściem D-Sub bez żadnych wyjść cyfrowych? Jeśli tak to przygotuj się, że będziesz potrzebował jakiegoś aktywnego konwertera sygnału z cyfrowego na analogowy (przejściówka DVI-VGA nie wystarczy).

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Jest ok, ale monitor masz pewnie tylko z wyjściem D-Sub bez żadnych wyjść cyfrowych? Jeśli tak to przygotuj się, że będziesz potrzebował jakiegoś aktywnego konwertera sygnału z cyfrowego na analogowy (przejściówka DVI-VGA nie wystarczy).

Dobrze że powiedziałeś bo bym się z ręką w nocniku obudził ;) Takie coś wystarczy?

https://www.morele.net/adapter-av-gembird-adapter-hdmi-a-m-vga-f-gembird-czarny-a-hdmi-vga-001-633260/

Później i tak kupię nowy monitor, ale na chwilę obecną muszę mieć takie rozwiązanie. Czy będą jakieś duże opóźnienia w wysyłaniu obrazu przez to urządzenie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Za 2 dni chce już zamówić komputer, więc czas dopiąć wszystko na ostatni guzik i dopytać się o parę rzeczy. Stoimy na takim zestawie:

https://www.morele.net/inventory/info/VoplyX/

1. Zauważyłem, że płyta główna posiada wejście VGA, lecz zgaduje że jeśli podłącze tam swój monitor to obraz nie będzie pochodził od karty graficznej tylko od zintegrowanej grafiki w procesorze. Prawda?

2. Pytanie powiązane z 1.: Czym różni się płyta H110M PRO-VD od jej wersji bez V w nazwie? Z tego co zauważyłem to tylko tym wejściem VGA i kilkoma małymi rzeczami a jest kilka złotych tańsza. Warto zmienić?

3. Kwestia zamówienia złożonego komputera. Czy komputery są "porządnie" złożone? Pytam się, ponieważ mam już uczulenie na jakichkolwiek serwisantów, bo gdy ostatnio kupywałem komputer musiałem 6 razy (!) cofać go na gwarancje, ponieważ za każdym razem coś było spieprzone, niepodłączone albo zupełnie nie pasowało do reszty. Ogólnie jeszcze nigdy nie składałem komputera od podstaw, ale myślę że jeśli będzie trzeba to z pomocą znajomego informatyka sobie poradzimy.

4. Posiadam zewnętrzny napęd dysków podłączany na 2 wejścia USB. Czy będzie problem z zainstalowaniem w taki sposób Windowsa? Albo z pendrive?

5. Monitor kupuję nie prędzej jak za ok. 3 miesiące, ale możecie mi zaproponować coś do 500zł, 24". W takim skromnym budżecie pewnie nic powalającego nie będzie. Czytałem o matrycach TN i IPS i ciągle nie wiem co jest lepsze. Niby IPS ma lepsze odwzorowanie kolorów, ale czerń jest posrebrzana.

Myślałem jeszcze nad innymi niereferencyjnymi 1060 np. Palitem Dual czy Zotac AMP, ale Gigabyte w tej cenie raczej oferuje więcej. To samo z procesorem. 6400 czy 6500. I tak już naciąłem budżet i nie wcisnę tego 6500, chyba że w jakiś magiczny sposób poucinacie na innych podzespołach. W zasadzie dałoby się tak zrobić gdybym wziął najtańszą 1060 czyli Zotac Mini.

Jeśli chcecie coś dodać/zmienić w zestawie to śmiało :)

Opublikowano

ref

Opublikowano
  1. Tak, prawda. Monitor musisz podłączyć do karty dedykowanej. 
  2. Nie warto zmieniać.
  3. Sam nigdy nie zamawiałem tam całego PC, ale z tego co słyszałem, to składać to dobrze składają, ale gorzej z kablami. Po prostu są na odpierdol trochę. Tak słyszałem, więc nie bierz tego na 100%. A po drugie nie widzę w koszyku Montażu komponentów, a bez tego Morele ci tego nie złoży- https://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
  4. Z instalacją systemu z Pendrive nie będzie żadnych problemów. Ale przed samą instalacją trzeba go sformatować i oczywiście wstawić tam pliki systemowe.
  5. Monitor do 500zł z 24calami może być słabo. Tutaj masz jeden z 23,6, ale jak się sprawuje to nie wiem. Od siebie polecam ten lub ten. Ale mają po 21,5 cala.

Jeżeli będzie cię stać, to ze spokojem możesz wziąć wersje od Palita, mają bardzo dobre karty jeżeli chodzi o nowe GTX`y. https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1060-dual-6gb-gddr5-ne51060015j9d-774580/

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc. W swoim zestawie zmienię jedynie obudowę na M25 i procesor na i5 6500.

https://www.morele.net/inventory/info/3kB4OG/

Teraz z kolei mam problem z dostępnością a czasem dostawy na morele.net. Napisane jest, że moja karta jest dostępna, ale przewidywany czas dostawy jest dopiero za tydzień. To samo z montażem komponentów, który jest przewidywany dopiero w czwartek następnego tygodnia! Jakąś przerwę mają tam czy coś? Chciałem już teraz zamówić ale skoro mam czekać 2 tygodnie na komputer to mija się to z celem. Ktoś wie co jest grane?

Edit: Przeglądam tak sobie jeszcze raz wszystko i zauważyłem, że prawdopodobnie będę mieć problemy z połączeniem moich głośników 7.1 do płyty głównej. Niby w opisie jest napisane, że obsługuje 7.1, ale na zdjęciach widać jedynie trzy wejścia audio w kolorach niebieski, zielony, różowy. Moje głośniki mają kolory zielony, czarny, pomarańczowy, więc zgaduje że nie będą działać z tą płytą główną...

Opublikowano

Komputer przyszedł, poskładałem go ze znajomym i wszystko wydaje się działać, lecz droga do tego nie była prosta. Po podłączeniu monitora przez adapter do karty, nie było w ogóle obrazu. Po jej odpięciu i podłączeniu monitora do mobo obraz już był, oczywiście ze zintegrowanej grafiki. Byłem już bliski decyzji aby oddać kartę na gwarancję, jednak spróbowałem podłączyć kartę do telewizora przed kabel HDMI. Wszystko działało, obraz szedł z mojego GTX'a. Wniosek? Adapter nie spełnia swojego zadania i jestem zmuszony już teraz kupować nowy monitor. Mam wrażenie, że gdyby adapter miał HDMI a nie DisplayPort to by działał...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...