Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fallout 4 - klawiatura i mysz nie działa poprawnie

Atroxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Za pierwszym razem gdy odpaliłem fallouta 4 wszystko pięknie działało.

Teraz mogę grać tylko na padzie od ps4, ponieważ myszka i klawiatura nie działają.

Gdy wyłączyłem controller w opcjach gry, na ekranie pojawił mi się kursor lecz jest on strasznie zlagowany. Gdy ruszam myszką fps dramatycznie spadają a ja nie mogę w nic kliknąć

Jak to naprawić??.

Opublikowano

Odłącz całkowicie pada, a po tym zabiegu wejdź w:

\Dokumenty\My Games\Fallout

Tam znajdź fallout4prefs.ini, po czym zmień wartość bGamepadEnable na 0. Zapisujesz plik i odpalasz gierkę.

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

Odłącz całkowicie pada, a po tym zabiegu wejdź w:

\Dokumenty\My Games\Fallout

Tam znajdź fallout4prefs.ini, po czym zmień wartość bGamepadEnable na 0. Zapisujesz plik i odpalasz gierkę.

Zrobiłem tak i mam kursor ale gdy nim ruszam to fps dramatycznie spadają.

Opublikowano

Masz najnowsze sterowniki do karty graficznej? Podaj też parametry kompa. Polecam również przeinstalować grę w takim razie (często pomaga).

@Edit:

Zrób tak (na wszelki wypadek skopiuj sobie te pliki gdzieś na pulpit):

Wejdź znowu w Fallout4prefs.ini i zmień iPresentInterval=1 na iPresentInterval=0 (tą wartość również warto zmienić w Fallout4.ini), bForceIgnoreSmoothness=0 na bForceIgnoreSmoothness=1

Opublikowano

Masz najnowsze sterowniki do karty graficznej? Podaj też parametry kompa. Polecam również przeinstalować grę w takim razie (często pomaga).

@Edit:

Zrób tak (na wszelki wypadek skopiuj sobie te pliki gdzieś na pulpit):

Wejdź znowu w Fallout4prefs.ini i zmień iPresentInterval=1 na iPresentInterval=0 (tą wartość również warto zmienić w Fallout4.ini), bForceIgnoreSmoothness=0 na bForceIgnoreSmoothness=1

model procesora

• i7-6700K (4.0 GHz, 4.2 GHz Turbo, 8 MB Cache, 91W)

chipset płyty głównej

• Intel Z170 (ASUS Z170-P)

karta graficzna

• GeForce GTX 1070

ilość pamięci RAM

• 16 GB

system operacyjny

• Windows 10 Home (64bit)

Gre reinstalowałem już 3 razy i nadal to samo

Opublikowano

Zmieniłeś wartości, które pisałem wyżej? Jeśli dalej nie pomaga, to wejdź w logo Nvidii ---> Ustawienia systemowe ---> Ustawienia 3D ---> dodaj Fallouta do programów. Daj tam potrójnego buffera na ON, render klatek na 1 i V-Sync na ON.

Opublikowano

Zmieniłeś wartości, które pisałem wyżej? Jeśli dalej nie pomaga, to wejdź w logo Nvidii ---> Ustawienia systemowe ---> Ustawienia 3D ---> dodaj Fallouta do programów. Daj tam potrójnego buffera na ON, render klatek na 1 i V-Sync na ON.

Tak, zrobiłem wszystko o czym pisałeś, lecz nadal to samo.

Opublikowano

Grę z jakiego źródła masz? Jeśli nie masz, to pobierz najnowszą aktualizację.

Tutaj wygrzebałem jakiś temat na stimku, bo mi się pomysły skończyły (masz wszystko opisane po angielsku):

@Edit: daj znać, czy to naprawiłeś :)

Opublikowano

Grę z jakiego źródła masz? Jeśli nie masz, to pobierz najnowszą aktualizację.

Tutaj wygrzebałem jakiś temat na stimku, bo mi się pomysły skończyły (masz wszystko opisane po angielsku):

@Edit: daj znać, czy to naprawiłeś :)

Powtórka z rozrywki, po tym jak udało mi się to naprawić dzięki temu poradnikowi steamowemu to po ponownym uruchomieniu pc znowu jest tak samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...