Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC 6000-7000zł

danytrzeci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 6000-7000zł
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Zależy, możliwe że za tydzień a możliwe że za pare miesięcy narazie chcę zobaczć co w tym przedziale cenowym da się złożyć.
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? 1920 1080 750 ti i5 4660
Do czego ma służyć komputer? Głównie streamowanie gier i renderowanie filmów.
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Możliwe zależy czy będe potrzebował większej wydajnośći 

Jeśli w zestawie pojawi się karta powyżej 2500zł prosił bym o podanie tańszej alternatywy (wraz z tą droższą).

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

Opublikowano

Ale to może najpierw się zdecyduj. My ci złożymy kompa a się okaże, że ty go nie kupujesz "Bo coś tam".

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

To OC robisz, tak czy nie. Monitor masz zamiar kupic lepszy, z wyzsza rozdzielczoscia? Bo na fullhd taki sprzet bedzie sie marnowal. 

Załóżmy że nie będe podkręcał podzespołów, a monitor lepszy dokupię w przyszłości.

Ale to może najpierw się zdecyduj. My ci złożymy kompa a się okaże, że ty go nie kupujesz "Bo coś tam".

Komputer który byście złożyli kupił bym na pewno ewentualnie zmienił bym procesor na kabylake jeśli by wypuścili i był by w przystępnej cenie na tym samym sockecie.

Opublikowano

To OC robisz, tak czy nie. Monitor masz zamiar kupic lepszy, z wyzsza rozdzielczoscia? Bo na fullhd taki sprzet bedzie sie marnowal.

Załóżmy że nie będe podkręcał podzespołów, a monitor lepszy dokupię w przyszłości.

Komputer który byście złożyli kupił bym na pewno ewentualnie zmienił bym procesor na kabylake jeśli by wypuścili i był by w przystępnej cenie na tym samym sockecie.

Kabylake będzie na tym samym socket'cie co Skywalker, ale będzie potrzebował nowej płyty, bo będą nowe chipset'y np. Z270

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Myślisz że będzie duży skok wydajności pomiędzy skylake a kabylake? Według mnie to i tak nie będzie opłacalne ponieważ do gtx 1080 i7 6600k wystarczy na spokojnie (chyba)

Opublikowano

Na twoim miejscu dozbierał bym kasy do 9/10 tys. 

Bo za te kilka grosików więcej możesz złożyć coś na prawdę dobrego i nie będzie trzeba się ograniczać.

Wiesz, jeśli chcesz streamować,nagrywać itp. to 6/7 tysięcy to na prawdę grosze ;D

Zacznijmy od tego że potrzebujesz przynajmniej i7/karte graf, najlepiej jedną z nowszych GTX'ów czyli 1070/1080 + jeszcze chyba nie masz zamiaru pracować na 1 monitorze prawda ?

Napisz czy zamierzasz pracować OC czy może bez, bo jednak procki [K] kosztują nieco więcej.

Co do monitora Polecałbym na główny BenQ/procesory tylko intel nie baw się w AMD i inne gówna/Grafika 1080/1070/Obudowa,zasilacz SilentiumPC ew. BeQuiet z taką różnicą że BeQuiet jest dobry ale płacisz tylko za markę./Ramy na tym poziomie z 16/32 GB by się przydało więc albo Kingstony najlepiej HyperX albo Corsair. Dysk HDD i koniecznie SSD również polecam do SSD HyperX.

Jeśli faktycznie zdecydował byś się dopłacić te kilka groszy więcej mogę ci tu wysłać koszyk.

Opublikowano

Na twoim miejscu dozbierał bym kasy do 9/10 tys. 

Bo za te kilka grosików więcej możesz złożyć coś na prawdę dobrego i nie będzie trzeba się ograniczać.

Wiesz, jeśli chcesz streamować,nagrywać itp. to 6/7 tysięcy to na prawdę grosze ;D

Zacznijmy od tego że potrzebujesz przynajmniej i7/karte graf, najlepiej jedną z nowszych GTX'ów czyli 1070/1080 + jeszcze chyba nie masz zamiaru pracować na 1 monitorze prawda ?

Napisz czy zamierzasz pracować OC czy może bez, bo jednak procki [K] kosztują nieco więcej.

Co do monitora Polecałbym na główny BenQ/procesory tylko intel nie baw się w AMD i inne gówna/Grafika 1080/1070/Obudowa,zasilacz SilentiumPC ew. BeQuiet z taką różnicą że BeQuiet jest dobry ale płacisz tylko za markę./Ramy na tym poziomie z 16/32 GB by się przydało więc albo Kingstony najlepiej HyperX albo Corsair. Dysk HDD i koniecznie SSD również polecam do SSD HyperX.

Jeśli faktycznie zdecydował byś się dopłacić te kilka groszy więcej mogę ci tu wysłać koszyk.

Nie mam zamiaru dokładać więcej. Monitor posiadam Benq xl2411z i dodatkowy od dell'a nie znam modelu więc nie pracuje na 1, Napisałem że nie zamierzam pokdręcać podzespołów. 16 gb ram na pewno nie wiem czy 32 w tym budżecie da radę, ssd to standard więc jak masz propozycje pc do 7000zł to podaj.

Opublikowano

@up 

Zmiana ssd na HyperX Savage 240GB natomiast reszta jest taka jak powiedziałem więc może być ;)

Poza oczywiśćie płytą główną która jest Bombą zegarową w kawałkach ale jak już chcesz oszczędzać na płycie to może potrzyma z rok/dwa ale w końcu od czego gwarancja :)

A no i może obudowę zmień na tą : https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-x60-pure-black-spc095-633083/  Jest tansza i lepsza tamta jest tylko "dla picu" natomiast w tej masz 3 filterki i poleca się ją 9/10 ;) W tamtej filtry pamiętam zawsze bardziej sie zapieprzały ale to jak juz wolisz ;p

Opublikowano

japierdole xDDD

kingstony to mocne sredniaki, ten goodram w*******a je na sniadanie obiad, kolacje i kiedkolwiek chce, a z ta plyta to dojebales, jak napisalem wyzej, przestan sie kompromitowac i wprowadzac jeszcze ludzi ktorzy mniej sie znaja w blad.

Opublikowano

@f4lcon 

Miałeś kiedyś doczynienia z dyskiem SSD ? Widziałeś kiedyś na oczy wgl? Popatrz sobie chociażby na testach na Benchmarkach i wróć.

A kingstony bardzo dobre są porównywalne z RipJawsami

Opublikowano

@f4lcon

Miałeś kiedyś doczynienia z dyskiem SSD ? Widziałeś kiedyś na oczy wgl? Popatrz sobie chociażby na testach na Benchmarkach i wróć.

A kingstony bardzo dobre są porównywalne z RipJawsami

Nie, nie są bardzo dobre. Są przeciętne. Ten Goodram kosztował początkowo 600 złotych i w tym budżecie był średniakiem. Po obniżeniu ceny stał się najlepszym SSD 240GB. Co do płyty - nie istnieje termin gdzie niby płyta jest wybuchowa. Zasilacz tak, płyta główna nie.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...