Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomysł na Biznes

MrSanten

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, zwracam się do was z nietypowym pytaniem. Czy macie jakieś pomysły na biznes? Nie chodzi o jakieś oklepane pomysły typu budowlanka, kawiarnia, kawiarenka, sklep. Dostałem zadanie na PP żeby zrobić biznesplan ale szkuam pomysłu. Jeżeli jakieś macie to piszcie. 

Z góry dzięki :)

(')(.)(;)

Opublikowano

Wynajem jakiegoś małego lokalu, ustawieniem tam paru maszyn hazardowych, opłacenie człowieka pilnującego w godzinach otwarcia, spokojnie parę tysięcy zarobku w 1 dzień.

tylko szkoda że mój biznes plan to nie legal 

<p>.

Opublikowano

Wynajem jakiegoś małego lokalu, ustawieniem tam paru maszyn hazardowych, opłacenie człowieka pilnującego w godzinach otwarcia, spokojnie parę tysięcy zarobku w 1 dzień.

Czemu nie legal? Jak tylko to opodatkujesz to nie ma problemu.

Opublikowano

Przecież to jest tak proste, że nie wiem czego Ty szukasz po randomach z neta. To jaką branże sobie wybierzesz jest bez znaczenia, może to być nawet zarządzanie firmą wywożącą szambo, a może to być nawet oklepana branża budowlana.

Jak sam podałeś za zadanie masz napisanie biznesplanu, a nie jakiś fikuśny zawód do opisania.

W biznesplanie chodzi przede wszystkim o streszczenie całego Twojego przedsięwzięcia. Powinny znaleźć się tam podstawowe informacje jak choćby sama nazwa firmy wraz z pełnym adresem jej siedziby, charakterystyka/opis produktu lub działalności. Nie muszę chyba pisać o tym, że należy też uwzględnić cała politykę cenową (ceny konkurencji na rynku, koszty produkcji, strategia sprzedaży i dystrybucji). Jeśli firma ma zatrudniać pracowników, to musisz też napisać o całej strukturze organizacyjnej gdzie weźmiesz pod uwagę zatrudnienia (w tym kwalifikacje), szkolenia, wszelaki podział obowiązków wśród zatrudnionych pracowników, formy płatności oraz wysokość wynagrodzenia. 

W biznesplanie powinieneś też uwzględnić marketing. Opisać pokrótce jak będzie wyglądała promocja Twojego produktu czy działalności, rozpisać cały budżet przeznaczony na reklamę oraz sposób w jaki chcesz "rozsławić" swoją firmę (reklama tv, gazeta, ulotki).

Na samym końcu analiza finansowa, bilans zysków i strat. Dodatkowo możesz przedstawić prognozowany bilans na przyszłe lata działalności firmy, a w nim np. uwzględnić po jakim czasie zwróci się zainwestowany kapitał w działalność.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Czemu nie legal? Jak tylko to opodatkujesz to nie ma problemu.

jakieś tam nowe prawko weszło, widziałem jak blokowali maszynki do przepierdalania pieniędzy :3

<p>.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...