Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Backdoory i możliwość robienia wszystkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, (od razu mówię, że temat jest napisany do fachowców, którzy znają się na rzeczy)

No to tak, nie wiem czy kojarzycie mój serwer GlobGames, który już jest dawno zamknięty, ale był moment, w którym jakiś tym o nicku Adri444 wszedł na serwer i najnormalniej w świecie dał sobie op-a, wszedł na nicki adminów. Nikt ze znawców nie wiedział jak to się wgl kur** stało, ale ok, zbanowaliśmy go na IP i problem ucichł. Aktualnie trwają ostre prace nad serwerem, który jest na VPS-ie i ma podpiętą starą domenę mcgloga****.pl. Dziś gdy akurat byłem nieobecny na serwerze, ale był mój kolega, wszedł nieznany gość o nicku Tyrlox. Niby wszystko ok, ale z relacji kumpla, z którym rozmawiał i po logach, dowiedziałem się, że podobno nasz serwer ma pluginy z backdoorami i on bez żadnego problemu może wejść na nick admina, zalogować się i robić wszystko co mu się podoba. Pisał także, że wejdzie do ftp i usunie wszystko. Da radę tak zrobić? Co mam o tym myśleć?

Lista obecnych pluginów: (Pluginy z dopiskiem "MCGB_" na początku są autorskie).

3392914742247131381109.png

Opublikowano

Obstawiam że macie wyłączoną opcje ip_forwarding w BungeeCordzie :D.

Gość dominik148
Opublikowano

Jeśli plugin StatTrak jest z internetu to sprawdź go :)

Na YT widziałem już parę "pluginów" StatTrak z backdoorami.

Opublikowano

Wywal all pluginy, bez wyjątku i pobierz ich najnowsze wersje ( ale tylko z zaufanego źródła, np. z spigotmc.org )

Zmień silnik na PaperSpigot'a ( jest wydajniejszy )

Wywal wszystkich swoich programistów i znajdź nowych

Posprawdzaj logi, wyczyść maszynę i pozmieniaj hasła

Zablokuj all porty ( poza 25565 )

Zawsze rób backupy serwera ( żeby nikt cie nie mógł zastraszyć )

( gwarantuje Ci że to rozwiąże twój problem na 100% )

ewentualnie wgraj plugin typu anty force op ( to też jakieś rozwiązanie )

https://www.spigotmc.org/resources/antiop.10543/

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Jesli osoby wchodzily na nicki administratorow to:
 a) Macie slabe hasla
 B) Uprawnienia BungeeCorda sa przypisane na nick i gracz wchodzacy ma je bez zalogowania
 c) Na serwera nie macie pluginu np: ProxyJoin czy jakos tak :)

d) Macie jakies bledy w systemie logowania

Opublikowano

Skoro rzucamy w ciemno pomysłami to ja proponuję włączyć tryb online mode, wtedy nikt nie wbije na cudze konto :D Prawda jest taka, że mamy malutko informacji podanych, więc w sumie każda odpowiedź będzie dobra... wróżenie z fusów rulez! Proponuje poczytać w sieci po pierwsze na temat zabezpieczeń bungeecorda, a po drugie na temat firewallu na serwerze.

Opublikowano

@UP

Masz racje kolego :3

@ Czaromirus

Jesli bedziesz nadal mial taki sam problem to sie zglos do mnie na pw chetnie ci za darmo dam plugin ktory zablokuje wszystkie twoje problemy, uzywalem go kiedys w 1 projekcie, blokuje on pexa, opa jak i wszystkie komendy zeby ktos mial do nich dostep musisz dodac go do pliku w config.yml, plugin jest wydajny banuje jesli uzytkownik dostanie opa bez wpisania go do pliku, mysle ze to bedzie dobre rozwiazanie, jesli mialbys dalej jakis problem moge ci go za darmo naprawic lub ci pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...