Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Far Cry 4

Uxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2rcaoes.jpg

to gra jednego z oddziałów Ubisoftu (Montreal) gatunku FPS akcji. Jest to czwarta odsłona znanej serii wydana w 2014 roku. Nawet jeśli ktoś nie grał, na pewno skojarzy.

2i9p3yr.jpg

Fabuła

Matka Ajay'a Ghale, Ishwari, umiera, a jej ostatnim życzeniem jest zabranie jej prochów do Lakshmany. Ajay upiera się, aby spełnić jej wolę, nawet po informacji, że w Kyracie - niesamowitej krainie z której chłopak pochodzi nie ma żadnego zagranicznego przedstawiciela. Krótko mówiąc - Kyrat nie ma kontaktu z zewnętrznym światem. Autobus w którym jedzie młody mężczyzna zostaje zatrzymany, przybywa helikopter i oto nasz antagonista wyłania się ze środka. Okazuje się, że czuje on do nas sympatię. Mimo to pod koniec tego spotkania, pan Ghale ląduje z workiem na głowie. W ten oto sposób zaczyna się Far Cry 4 przy pozytywnie brzmiącej nutce "Should I Stay Or Should I Go", która ma więcej wspólnego z fabułą gry, niż się wydaje. Wkrótce Ajay zostaje przechwycony przez grupę rebeliantów zwaną "Złotym Szlakiem" i dowiaduje się od nich, że nasz antagonista to Pagan Min - tyran który terroryzuje i pozbawia wolności Kyrat. Gdy gra zaczyna się na dobre, okazuje się, że kraj przepełniony jest narkotykami, strzelaninami i biednymi wioskami. Jako syn Mohana Ghale'a, na Ajaya spada obowiązek pomocy w obaleniu władzy, zwłaszcza, że jego tato założył wspomniane ugrupowanie. Fabuła jest świetna, co widać już od początku. Bardzo podoba mi się zabieg odsunięcia od nas antagonisty - jedynie wspomina się o nim, albo on do nas dzwoni. Urzeczywistnia to grę, w końcu Pagan to nie żołnierz/szajbus z lasu jak Vaas, a król, który wyręcza się innymi. Historia jest przyprawiona o wybory, które mają wpływ na rozgrywane misje i przyszłość gry. Po przejściu gry polecam zobaczyć wszystkie zakończenie, w tym jedno "ukryte". Wtedy dopiero będziecie mogli wyrobić sobie opinię na temat waszych decyzji.

2hhlvsj.jpgr795pz.jpg

Gameplay

Gameplay jest bardzo podobny do poprzedniej części ("trójki"). Tym razem lądujemy u podnóży Himalajów, a nawet czasami w zimnych, górskich klimatach. W grze mamy do dyspozycji przytłaczająca ilość zadań pobocznych, których nawet nie jestem w stanie wypisać. Mamy także misje poboczne (8) oraz misje główne (32). Podczas eksploracji otwartego świata natkniemy się na dzwonnice (18) (odpowiednik wież radiowych z trzeciej części), po których zdobyciu odblokujemy kolejne tereny, misje i miejsca oraz strażnice (24) do przejęcia (umożliwi to szybką podróż do strażnicy oraz sklep) oraz zupełną nowość: twierdze, czyli trudniejsze strażnice. Oczywiście jak to w Far Cry'u mamy dużą ilość broni do dyspozycji. LKM'y, PM'y, KM'y, snajperki, shotguny, pistolety, RPG, miotacze ognia, granatniki. Jak w poprzednich częściach jesteśmy wyposażeni także w granaty, koktajle mołotowa czy noże do rzucania. Sztuczna inteligencja jest dość zaawansowana, tak samo jak w poprzednich częściach. Wrogowie potrafią wykorzystać otoczenie i używać osłon/broni typu moździerz. Z nowości wprowadzono do odnalezienia fragmenty dziennika Mohana Ghale'a, kotwiczkę do wspinania się i bujania, nieznane miejsca do "odkrycia", plakaty propagandowe do usuwania, maski demona z wierzeń Kyrackich (pozostawione przez seryjnego mordercę) czy thanki - obrazki, które opowiadają historię Kalinaga. Kalinag to podróżnik, który odnalazł Shangri-La (raj) oraz podjął się obrony go przed demonami najeżdżającymi go. Po znalezieniu jednej wcielamy się w niego i wykonujemy jedną misję opowiadającą o jego przygodach (4). Far Cry słynie ze swojego gameplay'u i często z tego powodu gracze grają w niego godzinami. Oczywiście nie można zapomnieć o umiejętnościach i wytwarzaniu przedmiotów ze skór zwierząt. Bardzo duży plus daje poczucie, że kraj naprawdę żyje. Tam toczy się walka, tam cywile spacerują, tam się modlą. A w innym miejscu zwierzęta walczą. Wysadzanie samochodów, "operacje" podczas przejmowania strażnic, strzelaniny, polowania i tym podobne mają swój urok, mimo, że czasami są trudne. Ale to sprawia jeszcze większą satysfakcję.

qx73bb.jpg117ejyd.jpg

Grafika

Grafika jest niewiele lepsza od poprzedniej osłony, ale mimo to robi większe wrażenie. Gra wygląda tak pięknie, że jeżdżenie po otwartym świecie (zamiast używania szybkiej podróży) sprawia po prostu przyjemność. W produkcji znajdziemy techniki NVIDI, Futra, Antyaliasing czy mgłę wolumetryczną. Optymalizacja jest co najmniej dobra, ba, w niektórych momentach lepiej chodzi niż poprzednia odsłona. Pod tym względem ogromny plus, pomimo kilku rozpikselowanych/rozciągniętych powierzchni w niektórych miejscach.

8yvztv.jpg208wgsk.jpg

Audio

Nie doświadczymy tutaj dubbing polskiego (z wyjątkiem jednego zwiastunu w którym pada jedno zdanie). Za to mamy do dyspozycji napisy. Pod względem audio i dubbingu gra prezentuje się bardzo dobrze.

2iqeelh.jpg2ak0n03.jpg

Problematyka

W grze możemy znaleźć tyle trudnych tematów... Kłamstwa, morderstwa, powstania, walki o wolność... Wojny, honor. Oczywiście najwięcej z tym wspólnego mają przyszli/byli przywódcy Kyratu.

1jugwi.jpgs4yvdf.jpg

Podsumowanie

+ Po przejściu gry i obejrzeniu innych zakończeń, można zdecydowanie powiedzieć, że fabuła i jej realizacja są niesamowite.

+ Gameplay jest niesamowity, gra jest tak grywalna jak poprzednie części. A jak wiemy, seria słynie właśnie z tego.

+ Grafika wygląda świetnie, pomijając rozpikselowane powierzchnie.

+ Dubbing i audio prezentują się dobrze, jak nie bardzo dobrze.

+ Plus za optymalizację gry.

+ Duża różnorodność broni, samochodów, zwierząt czy misji.

+ Widać, że Kyrat żyje własnym życiem.

+ Dobra realizacja pierwszej osoby.

+ Wybory, które rzeczywiście mają znaczenie.

- To "trójka" w innej oprawie. Gra prawie nie wprowadza nic nowego.

- Tu i tam błędy modeli/tekstur/animacji, co mimo wszystko jest minusem.

- Kilka bugów, które uprzykrzają grę.

- Niektóre misje są nie dość że nudne, to jeszcze trudniejsze od innych.

Ocena: 9.5/10

Jedna z najlepszych gier w jakie zagrałem, na dodatek moim zdaniem przebija trzecią część pod prawie każdym względem.

2n63rd.jpg

Opublikowano

Mogłeś zdjęcia umieścić  w spoilerach oraz bardziej zadbać o estetykę. Po za tym nie mam żadnych zastrzeżeń.

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Ja jednak te zastrzeżenia mam. Czyli kolejna praca, która w nieco ponad połowie składa się na zwykłym opisie gry, a nie na jej recenzji. Grafiki zajmują zbyt dużo miejsc, powinny być umieszczone w spoilerach. Praca niczym się nie wyróżniająca, 6/10.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co prawda nie grałem w 3 i 4 odsłonę, ale śmiem twierdzić że również jest dobra jak inne częśći.

Nie raz przechodziłem Far Cry'a 1 i gra mnie naprawdę zaskoczyła fabułą i gdy kiedyś będę miał nowy komputer, Far Cry 3-4 będzie w pierwszej piątce gier które zagram.

Co do recenzji, jest obfita, ciekawie się ją czyta oraz są użyte w niej odpowiednie słowa, odpowiednie do dobrego zrozumienia.

Także dla mnie recenzja 10/10. ;)

qbAFfcA.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A tam problemy do zdec. Jak dla mnie, mógł ich dodać jeszcze więcej, ale oczywiście w spojlerze. Sama gra w sobie bardzo fajna, dużo w niej do robienia. A sama recenzja ma moim zdaniem czasami więcej streszczenia niż samej recenzji :D

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...