Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTX 1080 Founders edition czy zwykła?

danytrzeci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w nie dalekiej przyszłości mam zamiar kupić nowy PC i zastanawiam się nad 2 kartami graficznymi 

Zwykłej gtx 1080 od msi 3300zł https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1080-gaming-8gb-gddr5x-256-bit-hdmi-3x-dp-dvi-box-gtx-1080-gaming-x-8g-774257/

I Founders Edition również GTX 1080 tylko że od gigabyte https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1080-founders-edition-8gb-gddr5x-256-bit-dvi-d-hdmi-3x-dp-box-gv-n1080d5x-8gd-b-774174/

I teraz czym te karty się róznią wiem tylko tyle że maja inny rodzaj chłodzenia i design, ale czy wydajność będzie mniejsza większa? Jeśli tak to w której?

Jeśli róznią się tylko designem i chłodzeniem to czemu ta "zwykła" jest doroższa o 500zł od founders edition gdzieś czytałem że własnie ona miała być droższa.

Z góry dzięki za odpowiedź!

Opublikowano

founders edition to wersja referencyjna - słabsze, głośniejsze chłodzenie i brak fabrycznego podkręcenia, co wiąże się z nieco mniejszą wydajnością (ale i tak sam możesz podkręcić)

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

founders edition to wersja referencyjna - słabsze, głośniejsze chłodzenie i brak fabrycznego podkręcenia, co wiąże się z nieco mniejszą wydajnością (ale i tak sam możesz podkręcić)

A czy kupno karty nie referencyjnej od MSI jest opłacalne za dodatkowe 500zł czy pozostać przy tej?

Opublikowano

MSI ma wyzsze zegary, co niby mozna skorygowac, podkrecajac tego referenta, ale zas MSI tez mozna jeszcze podkrecic, referent to bardziej pod SLI czy pod wode, bo to chlodzenie jest slabe, w dodatku troche glosne, wiec krecic na nim to tez ogolnie lipa. Ja bym dolozyl, skoro dajesz juz tyle za karte, albo kupil po prostu GTX 1070.

PS mozesz kupic karte z w wersji niereferencyjniej duzo taniej niz ten msi, pierwszy lepszy przyklad https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1080-g1-gaming-8gb-gddr5x-256-bit-dvi-d-hdmi-3x-dp-box-gv-n1080g1-gaming-8gd-774308/ a wyjdzie to lepiej niz branie referenta. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? do 7000zł
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? 3-4 Miesiące może szybciej
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? 1920x1080, gtx 750ti i5 4460 8 gb ram.
Do czego ma służyć komputer? Nagrywanie streamowanie renderowanie gry ogółem wszystko.
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia? Nie.
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie.
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Tak.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? chyba nie :D.

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? do 7000zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? 3-4 Miesiące może szybciej

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? 1920x1080, gtx 750ti i5 4460 8 gb ram.

Do czego ma służyć komputer? Nagrywanie streamowanie renderowanie gry ogółem wszystko.

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia? Nie.

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie.

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Tak.

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? chyba nie :D.

To przyjdź tydzień przed zakupem. Teraz nie ma co składać.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Aż tak ceny się zmieniają? Czy to przez to że lepsze podzespoły wyjda? Że nie warto składać teraz.

Zmienić się może wszystko. Rynek IT jest dynamiczny. To nie rynek aut, gdzie producent coś zrobi i potem klepie ten sam model przez 5 czy 10 lat. Tutaj miesiąc może zmienić wiele. Ceny, dostępność, opłacalność poszczególnych podzespołów, premiery nowych klamotów itp, itd. Jak już pisano wyżej - przyjdź tydzień przed zakupem to dostaniesz zestaw najbardziej na czasie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...