Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WIDEORECENZJA] Battlefield 1 Open Beta

bartek3pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam w materiale, w którym omówię moje osobiste wrażenia z open bety bf1 i podsumuję całą betę.

Omówię między innymi:

- Balans

- Klasy postaci i klasy elitarne

- Oprawa audiowizualna

- Błędy i bugi

- Dynamiczna pogoda

- Mapy, tryby

- Ekwipunek

Opublikowano

I znów się postarałeś, coraz lepiej Ci to idzie. Ale tuż po intrze, pomiędzy nim a tym, jak zacząłeś mówić, słyszałem szum mikrofonu, co jest już wadą. Ogólnie to fajna recenzja, typowa, a nie 4/5 opis gry. 

Opublikowano

Intro ciut za długie, a po za tym jest  w porządku. W końcu to beta, więc ciężko dokładnie ją ocenić. Adder dobrze napisał. Recenzja to ma być opinia gry i ocenienie jej elementów z krótkim jej opisem.

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Ja uważam tak samo jak moi poprzednicy...

Ja jeszcze mogę się przyczepić do tej nazwy - "Zamknięta Beta". Nie było czegoś takiego, była "Zamknięta Alfa/Alpha".

Poza tym to bardzo miło się słuchało twej recenzji :D

MKfY45t.png

Star Wars to niezwykłe uniwersum, aby je dokładnie zrozumieć, musisz się bardziej zagłębić w jego treść np. czytając książki...

Opublikowano

Ja jeszcze mogę się przyczepić do tej nazwy - "Zamknięta Beta". Nie było czegoś takiego, była "Zamknięta Alfa/Alpha".

To coś Ci się pomyliło. Była closed aplha beta  w lipcu dla wybranych, a teraz była open beta.

Opublikowano

Jakby nie patrzeć w open becie nadal w prawym górnym rogu jest napis "pre-alpha" jak w zamkniętej alphie/becie :D Z tego co wiem alpha jest zazwyczaj testowana wewnątrz firmy, czasem bezpośrednio przez deweloperów, a beta wypuszczana jest publicznie lub dla pewnej grupy osób.

Opublikowano

Powiem tak:

Obejrzałem kilka pierwszych minut i wyłączyłem filmik. Wiele powtórzeń, masa przerywników (jakbyś nie wiedział co powiedzieć), zdania nie trzymają się kupy, poprawiasz się co chwilę i do tego dochodzi nieprawidłowa konstrukcja całego materiału. Z takimi rzeczami jest jak z grą - musisz zachęcić oglądającego w pierwszych minutach. Niby wrażenia z gry, a większość rzeczy była informacją jakbyś to recenzował.

I znów się postarałeś, coraz lepiej Ci to idzie. Ale tuż po intrze, pomiędzy nim a tym, jak zacząłeś mówić, słyszałem szum mikrofonu, co jest już wadą. Ogólnie to fajna recenzja, typowa, a nie 4/5 opis gry. 

Nie zgadzam się z tym użytkownikiem. Tym materiałem, dałeś krok w tył (według mojej osoby). Wcześniej zwróciłem ci uwagę na kilka istotnych rzeczy, a teraz otrzymałem tych niedoróbek jeszcze więcej.

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

Powiem tak:

Obejrzałem kilka pierwszych minut i wyłączyłem filmik. Wiele powtórzeń, masa przerywników (jakbyś nie wiedział co powiedzieć), zdania nie trzymają się kupy, poprawiasz się co chwilę i do tego dochodzi nieprawidłowa konstrukcja całego materiału. Z takimi rzeczami jest jak z grą - musisz zachęcić oglądającego w pierwszych minutach. Niby wrażenia z gry, a większość rzeczy była informacją jakbyś to recenzował.

Nie zgadzam się z tym użytkownikiem. Tym materiałem, dałeś krok w tył (według mojej osoby). Wcześniej zwróciłem ci uwagę na kilka istotnych rzeczy, a teraz otrzymałem tych niedoróbek jeszcze więcej.

Prosiłbym Cię teraz o obejrzenie drugiej połowy filmu i wypowiedzenie się.

Zgadzam się początek jest trochę chaotyczny, zrobiło się przez to kilka niepotrzebnych przerw między zdaniami (powinienem był usunąć te przerwy podczas montażu), z kilku zająknięć też jestem niezadowolony jednak niektóre celowo zostawiłem, bo stwierdziłem, że komentarz zyska wtedy taką naturalność, ale straci nieco na profesjonalności. Nie rozumiem natomiast tego zdania: "zdania nie trzymają się kupy (...) do tego dochodzi nieprawidłowa konstrukcja całego materiału" - recenzję miałem zaplanowaną i poukładaną. Do tego piszesz, że bardziej recenzja niż wrażenia, owszem jest to recenzja/wrażenia. Myślę, że dużo podawałem informacji, ale te informacje są jednak niezbędne aby przykładowa osoba, która nie grała w tą produkcję wiedziała CO oceniam, a oceny było w moim subiektywnym odczuciu dużo w porównaniu do innych moich filmów.

Opublikowano

Nie rozumiem natomiast tego zdania: "zdania nie trzymają się kupy (...) do tego dochodzi nieprawidłowa konstrukcja całego materiału" - recenzję miałem zaplanowaną i poukładaną. Do tego piszesz, że bardziej recenzja niż wrażenia, owszem jest to recenzja/wrażenia. Myślę, że dużo podawałem informacji, ale te informacje są jednak niezbędne aby przykładowa osoba, która nie grała w tą produkcję wiedziała CO oceniam, a oceny było w moim subiektywnym odczuciu dużo w porównaniu do innych moich filmów.

Proszę bardzo:

,,[...] I można by naprawdę długo wymieniać. Można na to spojrzeć również [...]" ,,[...] z jak najmniejszą ilością błędów. Podczas bety było okropnie dużo błędów [...]" Wcześniej wypowiadasz się na temat błędów, przechodzisz do updatów aż do samej bety. Chwilę później znowu poruszasz temat błędów, który poruszałeś wcześniej. No kurka wodna. Dodatkowo te pierdzielenie o aktualizacji podczas BETY, kiedy jest to rzeczą normalną. Wpuścili ludzi, aby testowali gierkę i wyłapywali błędy.

,,[...] twórcy mają naprawdę wiele do roboty, żeby dopracować produkt. Osobiście wolę taki scenariusz niż błędy w finalnej wersji. Od twórców [...]" ,, [...] Tryb conquest, czyli tryb ten większy z dużą ilością punktów do przejęcia do 64 osób, czyli podobnie [...]"

I tak wygląda zaledwie fragment twojego wrażenio - recenzowania. Do tego łapiesz chwilowe zawiechy, tu się pomylisz, tu jeszcze coś się poprawisz na materiale, a jeszcze tam sobie mlaśniesz.

Porównaj sobie Brodatego z tym, co zrobiłeś u siebie:

https://www.youtube.com/watch?v=XQuJItjB6ug

Opublikowano

Nie rozumiem natomiast tego zdania: "zdania nie trzymają się kupy (...) do tego dochodzi nieprawidłowa konstrukcja całego materiału" - recenzję miałem zaplanowaną i poukładaną. Do tego piszesz, że bardziej recenzja niż wrażenia, owszem jest to recenzja/wrażenia. Myślę, że dużo podawałem informacji, ale te informacje są jednak niezbędne aby przykładowa osoba, która nie grała w tą produkcję wiedziała CO oceniam, a oceny było w moim subiektywnym odczuciu dużo w porównaniu do innych moich filmów.

Proszę bardzo:

,,[...] I można by naprawdę długo wymieniać. Można na to spojrzeć również [...]" ,,[...] z jak najmniejszą ilością błędów. Podczas bety było okropnie dużo błędów [...]" Wcześniej wypowiadasz się na temat błędów, przechodzisz do updatów aż do samej bety. Chwilę później znowu poruszasz temat błędów, który poruszałeś wcześniej. No kurka wodna. Dodatkowo te pierdzielenie o aktualizacji podczas BETY, kiedy jest to rzeczą normalną. Wpuścili ludzi, aby testowali gierkę i wyłapywali błędy.

,,[...] twórcy mają naprawdę wiele do roboty, żeby dopracować produkt. Osobiście wolę taki scenariusz niż błędy w finalnej wersji. Od twórców [...]" ,, [...] Tryb conquest, czyli tryb ten większy z dużą ilością punktów do przejęcia do 64 osób, czyli podobnie [...]"

I tak wygląda zaledwie fragment twojego wrażenio - recenzowania. Do tego łapiesz chwilowe zawiechy, tu się pomylisz, tu jeszcze coś się poprawisz na materiale, a jeszcze tam sobie mlaśniesz.

Porównaj sobie Brodatego z tym, co zrobiłeś u siebie:

https://www.youtube.com/watch?v=XQuJItjB6ug

Brodatego nie musisz mi wysyłać, bo oglądam jego każdą recenzję.

"Pierdzielenie" o update w becie - "Wpuścili ludzi, aby testowali gierkę i wyłapywali błędy" ... Tak, bo po to właśnie jest beta, a jej update nie jest rzeczą normalną... Zazwyczaj twórcy sprawdzają jakie błędy wystąpiły i poprawiają je tak żeby finalny produkt był jak najlepszy, rzadko kiedy twórcy decydują się na poprawianie fazy testowej gry, bo to raczej nie ma sensu.

Kolejna rzecz, celowo na początku powiedziałem krótko o błędach, aby później bardziej to rozwinąć. Patrząc na innych recenzentów to nie jest raczej nic strasznego. 

Natomiast jeśli chodzi o powtórzenia to fakt jest ich zdecydowanie za dużo i postaram się unikać tego typu rzeczy, ale poprawianie się i od czasu do czasu mlaśnięcie czy coś w tym rodzaju też wydaje mi się, że jest dopuszczalne, bo trudno mówić przez 15 minut bezbłędnie. Jeśli byłby to krótki 5-6 min film z maksymalnie skondensowaną treścią to zupełnie co innego.

I tak wygląda zaledwie fragment twojego wrażenio - recenzowania.

Nie do końca jest to fragment mojej wypowiedzi, bo nie wypisałeś całości, lecz wybrałeś fragmenty fragmentów z błędami. Tylko dopowiadam, bo rozumiem, że chciałeś potwierdzić swoje racje.

Opublikowano

,,[...] równe szanse ma jedynie czołg przeciwnika, a w starciu dwóch czołgów wygrywa zazwyczaj ten, który 1 odda celny strzał lub ten który schowa się za osłoną i zdąży się zreperować delikatnie swój pojazd. Piechota nie ma zbytnio możliwości przeciwstawienia się czołgowi [...]" ,,[...] jest możliwość podniesienia broni klasy specjalnej, czyli łowcy czołgów, ale o tym dokładniej przy klasach specjalnych [...]"

,,wyrażniejsze obrażenia"  ~ 7:59 - 8:01

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że kliknąłem sobie randomowo akurat w 7:20 i musiałem zaczekać raptem kilka sekund na kolejne błędy.

Nie do końca jest to fragment mojej wypowiedzi, bo nie wypisałeś całości, lecz wybrałeś fragmenty fragmentów z błędami. Tylko dopowiadam, bo rozumiem, że chciałeś potwierdzić swoje racje.

Podkreśliłem przecież, że jest to fragment, więc w czym problem? Od kiedy podając ten fragment muszę również wrzucić całość? Nie szukałem tego specjalnie w wypowiedziach, tylko dałem pierwsze z brzegu - zresztą udowodniłem to już wyżej. Nie myślisz chyba, że chce mi się zapisywać wszystko co powiesz w międzyczasie.

Co do samej bety:

Najwyraźniej nie masz dużego doświadczenia, bo jest to rzeczą normalną. Nic dziwnego w tym, kiedy poprawia się błędy na bieżąco. Zapraszam do zapoznania się z terminami:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_%C5%BCycia_programu

wersja beta - kiedy program ma już pierwszych użytkowników, zwanych często beta testerami, wyłapywane są błędy związane z różnymi środowiskami i warunkami pracy programy.

Wrzuciłbym to jeszcze raczej do plusów ze strony producenta, a nie narzekał na dziwotę takiego zagrania.

Na samym materiale zaczynasz brzmieć sztucznie, więc każdy błąd jest drażniący dla ucha. Przyznawanie się, iż to nic złego jest błędnym podejściem. Co innego, gdy mówi się na "czilku" z dobrą dykcją. Jeśli chodzi o same błędy, to owszem - można wracać do poprzednich kwestii. Problem z tobą jest taki, że zdania mają słabą składnię. Moment w którym znowu podejmujesz temat jest chaotyczny i zupełnie niepotrzebny.

Więcej nie chce mi się tego rozpisywać, więc zostawiam to już tobie. Myśl co chcesz, ale trzeba nad tym wszystkim popracować.

Opublikowano

,,[...] równe szanse ma jedynie czołg przeciwnika, a w starciu dwóch czołgów wygrywa zazwyczaj ten, który 1 odda celny strzał lub ten który schowa się za osłoną i zdąży się zreperować delikatnie swój pojazd. Piechota nie ma zbytnio możliwości przeciwstawienia się czołgowi [...]" ,,[...] jest możliwość podniesienia broni klasy specjalnej, czyli łowcy czołgów, ale o tym dokładniej przy klasach specjalnych [...]"

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że kliknąłem sobie randomowo akurat w 7:20 i musiałem zaczekać raptem kilka sekund na kolejne błędy.

Podkreśliłem przecież, że jest to fragment, więc w czym problem? Od kiedy podając ten fragment muszę również wrzucić całość? Nie szukałem tego specjalnie w wypowiedziach, tylko dałem pierwsze z brzegu - zresztą udowodniłem to już wyżej. Nie myślisz chyba, że chce mi się zapisywać wszystko co powiesz w międzyczasie.

Co do samej bety:

Najwyraźniej nie masz dużego doświadczenia, bo jest to rzeczą normalną. Nic dziwnego w tym, kiedy poprawia się błędy na bieżąco. Zapraszam do zapoznania się z terminami:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_%C5%BCycia_programu

wersja beta - kiedy program ma już pierwszych użytkowników, zwanych często beta testerami, wyłapywane są błędy związane z różnymi środowiskami i warunkami pracy programy.

Wrzuciłbym to jeszcze raczej do plusów ze strony producenta, a nie narzekał na dziwotę takiego zagrania.

Na samym materiale zaczynasz brzmieć sztucznie, więc każdy błąd jest drażniący dla ucha. Przyznawanie się, iż to nic złego jest błędnym podejściem. Co innego, gdy mówi się na "czilku" z dobrą dykcją. Jeśli chodzi o same błędy, to owszem - można wracać do poprzednich kwestii. Problem z tobą jest taki, że zdania mają słabą składnię. Moment w którym znowu podejmujesz temat jest chaotyczny i zupełnie niepotrzebny.

Więcej nie chce mi się tego rozpisywać, więc zostawiam to już tobie. Myśl co chcesz, ale trzeba nad tym wszystkim popracować.

Widzę, że nie do końca mnie zrozumiałeś. Bardzo doceniam komentarze tego typu czyt. konstruktywna krytyka*, dzięki temu wiem nad czym mam popracować. Natomiast odniosłem wrażenie, że już trochę przesadzasz z wypisywaniem moich wypowiedzi, jedna by w zupełności wystarczyła. Po za tym nie wiem dlaczego w twojej ocenie brzmię sztucznie, może tak słychać dla niektórych odbiorców, bo sam podczas nagrywania mówiłem na tzw. "czilku" i właśnie dlatego wystąpiło też dużo składniowych błędów (co oczywiście nie jest żadnym wytłumaczeniem, nawiązuję tylko do poprzednich moich filmów, które były mniej na "czilku" a bardziej na "profesjonalnie"). 

Jeszcze jedno, w twojej ocenie nie mam dużego doświadczenie w czym? Mówię to co przez lata zauważyłem, a sam testowałem mnóstwo gier we wcześniejszym dostępie (beta/aplha) i bardzo rzadko spotykałem się z aktualizacją bety (nie mówię tu o grach, które są w tak zwanej wiecznej becie/alphie).

Co do twojego linku to nawet tam jest napisane: "wersja beta - [...] wyłapywane są błędy związane z różnymi środowiskami i warunkami pracy programu". Błędy są wyłapywane, więc nie koniecznie naprawiane już w wersji testowej.

* To nie jest tak, że uważam moje błędy za coś ok, jestem świadom tych rzeczy, co jest do poprawy itd. Nie znaczy to jednak, że od razu muszę przytakiwać każdej twojej wypowiedzi, bronić się chyba mogę?

Opublikowano

Narzekał? W tym zdaniu niestety totalnie mnie nie zrozumiałeś, ja byłem wręcz zadowolony z tego, że twórcy postanowili zaaktualizować betę, ale byłem zdziwiony, bo rzadko spotykałem się z takim zabiegiem.

Opublikowano

@olifian Nie spieraj się z bartkiem. A ty Bartek dąż do tego aby twoje recenzje był coraz lepsze. Użytkownicy wypisują swoje sugestie i nie musisz ze wszystkimi się zgadzać.

Opublikowano

@olifian Nie spieraj się z bartkiem. A ty Bartek dąż do tego aby twoje recenzje był coraz lepsze. Użytkownicy wypisują swoje sugestie i nie musisz ze wszystkimi się zgadzać.

Dzięki, ale użytkownik olifian jak najbardziej może się ze mną spierać, dzięki takim komentarzom naprawdę mogę stać się lepszy, bo taka osoba wypisuje mi moje błędy, których sam często nie zauważam. Tak, jasne, że nie muszę się ze wszystkim zgadzać dlatego kłócę się w niektórych kwestiach ;)

Opublikowano

Dzięki, ale użytkownik olifian jak najbardziej może się ze mną spierać, dzięki takim komentarzom naprawdę mogę stać się lepszy, bo taka osoba wypisuje mi moje błędy, których sam często nie zauważam. Tak, jasne, że nie muszę się ze wszystkim zgadzać dlatego kłócę się w niektórych kwestiach ;)

Jak się nie zgadzasz to nie musisz wywierać presji na innych. Recenzja polega na tym, że ty opisujesz grę według swojego sposobu. To ty decydujesz jak tą recenzję przeprowadzisz. Możesz poczytac sobie recenzje pisemne w internecie i zobaczyć jak oni tam opisują.

Opublikowano

Jak się nie zgadzasz to nie musisz wywierać presji na innych. Recenzja polega na tym, że ty opisujesz grę według swojego sposobu. To ty decydujesz jak tą recenzję przeprowadzisz. Możesz poczytac sobie recenzje pisemne w internecie i zobaczyć jak oni tam opisują.

Nie muszę, ale mogę, często mam ochotę dopytać kogoś. Po za tym całkowicie się zgadzam, a czytanie recenzji to u mnie rutyna :)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Polecam gierke jak najbardziej lecz poprostu prawda jest taka że EA to k***y i poprostu musza mieć te pieniądze jak chcecie kupić dodatek i mieć wszystko weźcie odrazu Premium bo bez premium sie słabo będzie wam grało , EA zamiast zainwestować w swoje serwery , mają je w piździe i poprostu gra traci czasem grywalność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...