Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC 4100 zł

iLoveCR7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 4100zł
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) 2 tyg
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Wezmę ze starego kompa dysk hdd i monitorek 1080p
Do czego ma służyć komputer? Gierki
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? nein
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? nein
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Raczej nie (patrz niżej)
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?Jakby się dało to żeby był gtx 1070 + i5 6500 A tego raczej za bardzo nie podkręce, chyba że budżet nie pozwoli no to trudno. 
Na razie myślałem nad tym 
https://www.morele.net/inventory/info/qnT2lB/

r

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 4100zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) 2 tyg

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Wezmę ze starego kompa dysk hdd i monitorek 1080p

Do czego ma służyć komputer? Gierki

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? nein

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? nein

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Raczej nie (patrz niżej)

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?Jakby się dało to żeby był gtx 1070 + i5 6500 A tego raczej za bardzo nie podkręce, chyba że budżet nie pozwoli no to trudno. 

Na razie myślałem nad tym https://www.morele.net/inventory/info/qnT2lB/

Zestaw przeciętny. Tutaj masz lepszy:

https://www.morele.net/inventory/info/wcF8eO/

Bardzo dobry SSD na kościach MLC, zasilacz z certyfikatem GOLD oraz Palit GTX 1070, czyli najcichszy GTX 1070 na rynku.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Płyta jak płyta. Biednie wyposażona, no ale sprzęt będzie na niej działał i tyle.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego czy będziesz kręcił procesor. Bez kręcenia procesora to na samym procku zaoszczędzisz 200 zł. Chłodzenie nie referencyjne warto mieć,zwłaszcza przy takim budżecie bo boxowe to masakra. Wystarczy chłodzenie za około 80 zł, jak nie będziesz kręcił.  Jakbyś podkręcał to za chłodzenie zapłacisz dwa razy tyle. A do podkręcenia dobra płyta kosztuje gdzieś 500 zł. Moim zdaniem nie opłaca się kręcić. Koszty są nie odpowiednio wysokie a ryzyko uszkodzeni sprzętu zawsze jest. Jak widzę to będziesz tylko grał, to płyta za 200 zł Ci wystarczy.  Tylko są dwa wejścia na pamięć ram, i karta dźwiękowa jest bardzo przeciętna. Jak na tym Ci zależy do za około 320 zł dostaniesz już znacznie lepsza dobrą płytę. Płyta za 200 zł przy zestawie za 4100 zł to warto. Bez dysku ssd można się obyć.

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

@Milian nikt nawet nie wspomnial na dobra sprawe o podkrecaniu, wiec o czym Ty piszesz? Chlodzenie zawsze potem moze sobie dolozyc, co z tego, ze dwa wejsca na ram, skoro w jednym jest 8gb, potem dolozy nawet 12 i taka ilosc bedzie wystarczajaca do konca tego komputera, jak ram nie bedzie dawac rady to i reszta, dzwiekowka i tak bedzie gowniana, zwlaszcza w plycie za marne 300zl, ssd akurat jest wazniejszy, rozrusza ten komputer, bedzie rzeski, plyta bedzie dzialac i tyle, jest wystarczajaca, pozwalajaca na rozbudowe, po co sie udzielasz, skoro nie masz pojecia o czym piszesz? Nic nie wnosisz do tematu. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Jak widzę, że ty do końca się nie znasz.  Autor pisał, że raczej nie będzie podkręcać to mu wyjaśniam, że mu by się do końca nie opłacało.  Ja korzystałem  z płyty głównej za 200 zł i po przesiadce na msi z97 gaming 3 różnica  w dźwięku jest znaczna. Pragnę przypomnieć również, że nie które gry na ultra już wymagają więcej niż 8 Gb ramu jak np: cod black ops 3.  Gry ważą dużo a 240 GB to nie jest dużo. Ja mam gtx 980ti i intel i5 4690k i mam dysk hdd i jestem z niego osobiście zadowolony. Samo GTA 5 waży 65,5 GB. Lepiej by było, żeby autor tematu się tu wypowiedział. Czy woli mieć szybsze wczytywanie nie których gier niż lepszy dźwięk, więcej wejść na pamięć ram i więcej wejść usb.  Dla mnie dźwięk ma duże znaczenie, zwłaszcza jak to jest komputer typowo do gier. Tylko łatwiej będzie mu dokupić dysk ssd niż płytę i chłodzenie. Żeby wymienić płytę i chłodzenie musi cały sprzęt rozebrać. Zrobienie tego w dobrym serwisie kosztuje 100 zł a dysk ssd można samemu wsadzić.

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Jak widzę, że ty do końca się nie znasz.  Autor pisał, że raczej nie będzie podkręcać to mu wyjaśniam, że mu by się do końca nie opłacało.  Ja korzystałem  z płyty głównej za 200 zł i po przesiadce na msi z97 gaming 3 różnica  w dźwięku jest znaczna. Pragnę przypomnieć również, że nie które gry na ultra już wymagają więcej niż 8 Gb ramu jak np: cod black ops 3.  Gry ważą dużo a 240 GB to nie jest dużo. Ja mam gtx 980ti i intel i5 4690k i mam dysk hdd i jestem z niego osobiście zadowolony. Samo GTA 5 waży 65,5 GB. Lepiej by było, żeby autor tematu się tu wypowiedział. Czy woli mieć szybsze wczytywanie nie których gier niż lepszy dźwięk, więcej wejść na pamięć ram i więcej wejść usb.  Dla mnie dźwięk ma duże znaczenie, zwłaszcza jak to jest komputer typowo do gier. 

Tak tylko, że nie warto jest dopłacać ogromnych kwot do płyty by mieć lepszą kartę dźwiękową. Pomiędzy ALC887, a ALC1150 jest mała różnica. Czemu? Bo obie to integry. Jak ktoś chce mieć super dźwięk to kupuje dedykowaną kartę dźwiękową.

To, że producenci podają, że gra wymaga np. 16GB jest przesadzone. Aktualnie nie ma gry, która by wykorzystywała 8GB. Już pomijając RAM - Quantum Break. Gra miała ustawienia zalecane na poziomie kompa za 5-6K (GTX 980TI). Jak się później okazało te wymagania były totalnie z dupy.

Ale przecież autor napisał, że bierze jeszcze dysk HDD ze starego kompa. Tak więc o czym jest ta dyskusja.

Autor nie ma jak się aktualnie wypowiedzieć, ponieważ dostał bana za flamewar.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...