Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

O co chodzi z tym zakazem handlu w niedzielę

cola!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No że zakaz to wiem co to ale czemu po co na co i komu to potrzebne. Przecież to strzał w w kolano dla wszystkich bo nie ma jak będzie kupić zwykłych rzeczy do domu albo gorzej potrzebnych rzeczy np do szkoły lub pracy bo zapomniałeś wczoraj a na następny dzień nie masz czasu. Ponoć mają zamknąć supermarkety ale to i tak c*****o bo nie kupisz wszystkich rzeczy na cpenie lub miejscowym sklepie.

Opublikowano

Paradoks zakazu handlu w niedziele gdzie ksiądz podczas ogłoszeń duszpasterskich zaprasza Cię na plebanie żebyś zakupił gazetkę za 15 zł

Niedziela jest wolna bo Jezus w nedziele (7 dnia) odpoczywał a jako, że Polska to kraj Katolicki to jest jak jest, chociaż jak chcę coś kupić w niedzielę to zazwyczaj nie ma problemu.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Ludzie wolą spędzać czas na zakupach, a nie w kościele, to trzeba bezbożnikom pozamykać sklepy żeby wrócili do kościoła.

s2c77Oa.png

Opublikowano

żeby populacja się zmniejszyła przez niedożywienie i jednocześnie zaczęto chodzić do świątyni świętej naszej ojczystej bo takie jest prawo boskie 

Również dlatego że łamie to prawo które rząd ustanowił bez moje zgody po raz kolejny się zawiodłem.. 

Opublikowano

No dobra, ale to i tak nie przejdzie. Niedziela to dla niektórych jedyny wolny dzień w tygodniu, jedyny do pójścia po zakupy. Oni będą zakazywać handlu, bo tak im się podoba -.- Co dalej, zakaz kupna mięsa w piątek, pod groźbą mandatu?

Opublikowano

Głupi pomysł z tym zakazem, jak już to można po prostu ograniczyć czas pracy w tym dniu do 6 godzin czy iluś, ale nie zakazywać pracy w całym dniu...

Opublikowano

Śmieszny jest ten zakaz, bo zwolnieni są z niego w sumie tylko właściciele większych przedsiębiorczości. Jak już tak dbają o morale to niech uwzględnią innych pracujących w niedziele. Przecież w "dzień wolny od pracy" pracują rolnicy, mniejsi sklepikarze (bo muszą się z czegoś utrzymać), oraz przewoźnicy i inni ludzie. Moim zdaniem ten zakaz jest niedorzeczny, a w dodatku nie każdy jest katolikiem, a to też należałoby uwzględnić. Niektórzy nie mają czasu w tygodniu, aby wyjść do sklepu, a czasami niedziela to jedyna okazja żeby odwiedzić supermarket.

Opublikowano

Żyjemy w katolickim kraju, więc według rządzących ma nas wszystkich obowiązywać katolickie prawo. Niedługo będziemy mieli dekalog zamiast konstytucji :-)

Swoją drogą ciekawe jak wyglądałoby to wszystko, gdyby do władzy dorwali się sataniści xD

Qui est le prochain?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ogółem to lekko ująć "idiotyzm", przecież jak komuś auto się zepsuje, skończy się paliwo, a stacja benzynowa będzie zamknięta? A może ma wolną tylko niedziele, to co ma zrobić - żyć powietrzem?

( ͡° ᴥ ͡°)

Opublikowano

od kiedy mieszakam w szwabi tak tu jest.

stacje benzynowe sa otwarte w niedziele jak i piekarnie/

i napewno tez beda otwarte w polsce

jest to wkurwiajce, gdzyz w sobote musisz ruszyc mozgiem i pomyslec ze musisz zrobic zakupy na wiecej dni,

dodatkowo w pojebanych szwabach akurtat w landzie w ktorym mieszkam, jest piekny zakaz sprzedazy w sklepach i na stacjach, alkoholu od godziny 22, z jednej strony dobrze dla knajp, z\ drugiej zle dla twojego portfela,

wiec jedyna i prosta praktyka , radzaca sobie z z zakazmi handlu i zakazu sprzedazy alkoholu, jest kupienie sobie skrzynki piwa.

u nas juz jest zakaz handlu w swieta,

ale sklepy (male sklepiki) jednak dalej funkcjonuja, dlaczego? bo wlasciciel biznesu moze sam opierdalac kalabachy w dni swiateczne i zapewne bedzie tak samo z niedzielami, wiec nie palakac, taniego jabola kupicie w monopolowym u pana waldka.

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

W Anglii nawet poczta funkcjonuje normalnie w sobotę i niedzielę, nie wspomnę o sklepach czynnych cały cały czas.  Do tego tylko 8 dni w roku wolnych ustawowo nie związanych z żadną religią.

Jakiś idiota w sejmie podał  podał przykład Wielką Brytanię jako kraju gdzie są zamknięte sklepy w niedzielę i święta, jak widać buraków i nieuków w sejmie też nie brak. 

Policzcie Polskie święta KOŚCIELNE i na to wychodzi że jesteśmy państwem kościelnym chrześcijańskim  a nie  świeckim z rozdziałem kościoła od państwa.   Kościół nie dość że nie płaci podatków to jeszcze chce uprzykrzyć ludziom pracę i wolny dzień który chcą przeznaczyć na zakupy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Czerwoni z PiSu chcą wprowadzić zakaz żeby jeszcze więcej ludzi straciło pracę, jeszcze więcej wyemigrowało i jeszcze więcej firm zbankrutowało. Podatek na banki, hipermarkety i zakaz handlu w niedzielę. Przecież to czysty komunizm. Komuniści w PRL walczyli z własnością prywatną nakładając na nie coraz większe podatki. Każda regulacja na rynek spowalnia gospodarkę, rozwój i standard życia. Trzeba uwolnić rynek z rąk Czerwonych! Trzeba skończyć z socjalizmem!

Przecież jak się zakaże handlu w niedzielę, to ludzie będą mniej kupować więc firmy będą mniej produkować. Będą musiały zwolnić pracowników przez co rynek się zapada.

A poza tym sądzę że Unia Europejska musi być zniszczona.

Q8eOMob.png

Opublikowano

Ustalmy jedną rzecz na samym poczatku. Jestem przeciwnikiem zakazu handlu w niedziele z mojego punkty.

Jednak jak wiadomo punkt widzenia zalezy od punkty siedzenia. Pracowałem w sieci Piotr i Paweł jako ochroniarz więc miałem styczność z ludzmi z tej branży. Pracownice tego sklepu bardzo narzekały na to ze muszą pracować w niedziele. I nie chodzi tu o to ze miały wiecej godzin czy cos bo w grafiku wychodzi tak samo tyle ze wolne jest w tygodniu. Całym problemem było to ze nie miały z kim tego wolnego spedzic. Dla matki mającej dzieci w przedszkolu i pracującego męża ten dzien wolny był przeznaczony na nadrobienie zaległych obowiązków domowych.

Więc moim zdaniem ten problem można by było rozwiązać jakoś inaczej. Możnaby zatrudniac w weekendy np studentów tyle ze to działa w miastach studenckich. W sumie nigdy nie zrobi się tak żeby było dobrze dla każdego. Jest jeszcze opcja jakiś ekstra pieniążków za prace w weekend z czego np ja(20letni kawaler) bym skorzystał. Tylko ze to znow są kolejne regulacje co mi się nie podoba.

Można dobrym pomysłem byłoby po prostu uwolnić gospodarke od regulacji i rynek sam zweryfikuje kto będzie pracował w niedziele a kto nie. Zrobić jakis porządny kodeks pracy, zatrudniać ludzi za umiejętności a nie kolesiostwo, uczciwa konkurencja na rynku, uwolnienia pracodawców od nadmiernej liczby podatków i problem sam się rozwiąże

Opublikowano

Głupi zakaz który rozwinie handel alkoholem z nielegalnych źródeł. Zmniejszy również dochód osobą które i tak niewiele zarabiają.

A dlaczego? To Polacy aż tyle piją, że jak w niedziele bedzie zamknięte to rozwinie się szara strefa alkoholowa? Kto ma handlować to i tak handluje, a kto ma kupować jakis lewy spryt to i tak kupuje 

Opublikowano

Ja sądzę że obie ze stron tego konfliktu mają po części rację. Gość pracujący na kasie to nie jest automat do wydawania reszty, podawania papierosów/reklamówek i opieprzania gdy wolno obsługuje kasę. To taki sam człowiek jak my, który też chciałby wolnego weekendu aby spędzić czas z rodziną, pojechać gdzieś, odpocząć. Z drugiej strony nie sądzę że jesteśmy aż tak bogatym krajem aby sobie pozwolić na nieczynne sklepy  w niedzielę, to też będą jakieś straty. A i są ludzie którzy pracują od poniedziałku do soboty i chodzą w niedzielę na zakupy nie dlatego że są antychrystami czy innymi satanistami którzy mają gdzieś świętą niedzielę tylko z powodu pracy nie mają czasu aby zrobić zakupy i robią akurat wtedy kiedy mają wolne.

Opublikowano

W sumie dobry zakaz, mniejsze przedsiębiorstwa, będą mogły dorobić. Bo te markety zepsuły rynek.

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

W sumie dobry zakaz, mniejsze przedsiębiorstwa, będą mogły dorobić. Bo te markety zepsuły rynek.

No tak - zakazać kupowania w marketach. Jeszcze zakażcie kupowania DVD i zmuście kupować magnetowidy. Czerwona logika. To nie markety niszczą rynek tyle regulacje. Panem rynku jest konsument - czyli ludzie. Przedsiębiorcy muszą produkować takie produkty i oferować takie usługi żeby zostały przyjęte przez konsumentów. Jak człowiek chce jechać do marketu to pojedzie do marketu. Komuniści zakazaliby jeździć do marketów i kazaliby stać w kolejkach. Taką mamy w Europie "wolność". Świat nakazów i zakazów - Żyjemy w socjaliźmie!

Rynku się nie reguluje! Nie można zakazywać handlu w jakieś tam dni tygodnia. To wbrew wolności człowieka.

Ja sądzę że obie ze stron tego konfliktu mają po części rację. Gość pracujący na kasie to nie jest automat do wydawania reszty, podawania papierosów/reklamówek i opieprzania gdy wolno obsługuje kasę. To taki sam człowiek jak my, który też chciałby wolnego weekendu aby spędzić czas z rodziną, pojechać gdzieś, odpocząć. Z drugiej strony nie sądzę że jesteśmy aż tak bogatym krajem aby sobie pozwolić na nieczynne sklepy  w niedzielę, to też będą jakieś straty. A i są ludzie którzy pracują od poniedziałku do soboty i chodzą w niedzielę na zakupy nie dlatego że są antychrystami czy innymi satanistami którzy mają gdzieś świętą niedzielę tylko z powodu pracy nie mają czasu aby zrobić zakupy i robią akurat wtedy kiedy mają wolne.

Gość pracujący w kasie to pracownik. Podpisał umowę z pracodawcą w której jest napisane ile zarabia, co wykonuje i w jakich godzinach. Zrobił to czyli zgodził się na warunki pracy i jego pensję. Zgodził się też że będzie pracować w weekendy. Gdyby nie chciał to by tej umowy nie podpisał. Oczywiście tacy ja ty, Czerwoni chcieliby zakazać pracy w weekend. Przecież człowiek zgodził się na pracę w weekend - to jest wolność człowieka! Czerwoni na to:

"Trzeba mu to zakazać! Ludziom nie wolno pracować w weekendy, nawet gdy chcą, albo nawet gdy muszą! Bo my jesteśmy komunistami i nie damy ludziom wolności!"

Zrozumcie w końcu że to nie wy pracujecie, bo wy siedzicie na korycie, tylko pracują ludzie. Dajcie im wolność wyboru! Każda regulacja rynku i pracy niszczy kapitalizm! Niszczy wolną wymianę produktów i usług!

Q8eOMob.png

Opublikowano

No tak - zakazać kupowania w marketach. Jeszcze zakażcie kupowania DVD i zmuście kupować magnetowidy. Czerwona logika. To nie markety niszczą rynek tyle regulacje. Panem rynku jest konsument - czyli ludzie. Przedsiębiorcy muszą produkować takie produkty i oferować takie usługi żeby zostały przyjęte przez konsumentów. Jak człowiek chce jechać do marketu to pojedzie do marketu. Komuniści zakazaliby jeździć do marketów i kazaliby stać w kolejkach. Taką mamy w Europie "wolność". Świat nakazów i zakazów - Żyjemy w socjaliźmie!

Rynku się nie reguluje! Nie można zakazywać handlu w jakieś tam dni tygodnia. To wbrew wolności człowieka.

Gość pracujący w kasie to pracownik. Podpisał umowę z pracodawcą w której jest napisane ile zarabia, co wykonuje i w jakich godzinach. Zrobił to czyli zgodził się na warunki pracy i jego pensję. Zgodził się też że będzie pracować w weekendy. Gdyby nie chciał to by tej umowy nie podpisał. Oczywiście tacy ja ty, Czerwoni chcieliby zakazać pracy w weekend. Przecież człowiek zgodził się na pracę w weekend - to jest wolność człowieka! Czerwoni na to:

"Trzeba mu to zakazać! Ludziom nie wolno pracować w weekendy, nawet gdy chcą, albo nawet gdy muszą! Bo my jesteśmy komunistami i nie damy ludziom wolności!"

Zrozumcie w końcu że to nie wy pracujecie, bo wy siedzicie na korycie, tylko pracują ludzie. Dajcie im wolność wyboru! Każda regulacja rynku i pracy niszczy kapitalizm! Niszczy wolną wymianę produktów i usług!

Ty to nazywasz wolnością?! Ludzie pracujący na kasie w marketach najczęściej nie mają wyjścia - pracaują tam, bo nie mają innego wyboru, żeby rodzinę utrzymać. To nie jest możliwość wyboru. Jedyne dni tygodnia, które mogliby z rodziną spędzić są im odbierane, żeby burżuje(być może takie, jak ty!) mogły sobie zakupy zrobić, bo przecież w inne dni nie można!!

Kolejna rzecz - tzw. "rodzinne zakupy" z niedzielę...to jest po prostu chore! Zamiast jakoś konstruktywnie spędzić czas z rodziną motłoch idzie na zakupy...to jest chore! To niszczy nasze społeczeństwo!

Jestem za takim zakazem! Wyjdzie na dobre wszystkim.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Ty to nazywasz wolnością?! Ludzie pracujący na kasie w marketach najczęściej nie mają wyjścia - pracaują tam, bo nie mają innego wyboru, żeby rodzinę utrzymać. To nie jest możliwość wyboru. Jedyne dni tygodnia, które mogliby z rodziną spędzić są im odbierane, żeby burżuje(być może takie, jak ty!) mogły sobie zakupy zrobić, bo przecież w inne dni nie można!!

Kolejna rzecz - tzw. "rodzinne zakupy" z niedzielę...to jest po prostu chore! Zamiast jakoś konstruktywnie spędzić czas z rodziną motłoch idzie na zakupy...to jest chore! To niszczy nasze społeczeństwo!

Jestem za takim zakazem! Wyjdzie na dobre wszystkim.

Jak to ludzie pracujący w marketach nie mają wyjścia. Przecież (jeszcze, bo tego na szczęście państwo jeszcze nie nakazało) ludzie pracują z własnej woli. Nikt ich nie zmuszał do pracy, ani do popisywania umów. Jak nie chcą to mogą nie pracować. W wolnym kraju tak to działa. A w socjaliźmie za pracę się kara podatkiem dochodowym a ten kto nie pracuje dostaje pieniądze od państwa.

Nikt nic pracownikom nie odbiera. W umowie mają napisane, ile godzin dziennie pracują i ile mają w tygodniu dni wolnych. Jeżeli pracodawca się nie wywiązuje to powinien swoją rację wytoczyć na drodze sądowej. To konsument ma władze na rynku, a jak widać konsument chce zrobić zakupy także w niedzielę. Gdyby nie chciał to by nie kupował. A wy chcecie tego zakazać i zabrać ludziom wolność do zakupów! Za to powinniście siedzieć! Za zabieranie wolności obywatelom!

Skoro chce iść w niedziele na zakupy to co w tym złego. Tak chce i tak robi - idzie z rodziną na zakupy. Ty pewnie chciałbyś tego zakazać i tak: poniedziałek - zakupy, wtorek - rodzinny obiad, ...

Wszędzie tylko same zakazy i nakazy. Jak mam żyć skoro nie mam wolności wyboru? Wszystko mi nakazuje państwo - zaszczep dzieci, poślij dzieci do szkoły o państwowym programie, płać podatki, płać ZUS, ...

Q8eOMob.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...