Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do gier za 2800 zł

Tygrysiontko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno?
2800 zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Za 2 tygodnie

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Aktualnie 15 calowy monitor LCD, wcześniej był jakis 17 calowy. Komputer z allegro, wymieniałem niektóre podzespoły, ale chciałbym teraz porządny komputer.

Do czego ma służyć komputer?
Do wszystkiego, ale głównie do gier komputerowych.

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Tak, monitor - wystarczy 21 cali.

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Tak, najlepiej Windows 10.

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Jeśli bez podkręcania komputer w budżecie wyżej podanym uciągnie aktualne gry na w miarę normalnych ustawieniach to nie będę podkręcać.

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?
Nie mam.

Chciałbym też się dowiedzieć na jakim serwisie aktualnie najbardziej opłaca się kupować komputery. 

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Również polecałbym wywalić system. Budżet nie jest spektakularny, a system i monitor zeżrą w sumie jakieś 900 złotych, także sporo. No ale jeśli musi być to zestaw wyżej jest ok.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano
Bez windowsa mialbys i5 6400 + gtx 950. 

Zapomniałem, że od ziomka mam klucz na oryginalny Windows 7, dzięki czemu mam Windows 10, więc mógłbyś złożyć mi kompa bez windowsa? 

Przypomniało mi się również, że około rok temu kupowałem dysk, taki sam co jest w tym zestawie, więc dysku nowego może nie kupować? Mile widziany dysk SSD na system :P 

A co sądzicie o komputerach dla graczy, gotowe już do kupna na morele? Np. ten: https://www.morele.net/morele-sky-g2300-773836/

Opublikowano

Nie no, okropne nie sa, ale przeplacone, porownaj sobie zestaw z czesci, a zestaw za taka kase gotowy (z morele). zestaw f4lcona moze byc, tylko ta buda, rajinitek arcadie juz bym wolal chociaz, albo do m35 dokladac, znow nie ma ani rg1 ani m20 #morele

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano
Nie no, okropne nie sa, ale przeplacone, porownaj sobie zestaw z czesci, a zestaw za taka kase gotowy (z morele). zestaw f4lcona moze byc, tylko ta buda, rajinitek arcadie juz bym wolal chociaz, albo do m35 dokladac, znow nie ma ani rg1 ani m20 #morele

Mógłbyś mi zrobić zestaw już idealny, gotowy i żeby wszystko pasowało? Czekam na wypłate i będę od razu zamawiać. Chciałbym żeby wszystko do siebie pasowało i działało. 

Opublikowano

Piszesz coś o budzie a ja tam się nie znam xD

A ten zasilacz jest dobry? Nic nie wybuchnie? :P 

W zestawie @f4lcon jest już obudowa. Można ją jednak zmienić na Regnum RG3, która jest dwukomorowa.

Zasilacz ok. Antec VP500 to sprawdzona konstrukcja.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

W takim razie ostatnie pytania.

1. Podstawowe chłodzenie wystarczy? Nie trzeba kupować dodatkowego chłodzenia? 

2. Jaką pastę termoprzewodzącą polecicie do zestawu f4lcona?

3. Pewny jest ten montaż podzespołów? Recenzje są 50/50. Najbardziej mnie szokuje to, że jakbym dzisiaj zamówił kompa, dostałbym go prawie za 2 tygodnie, bo ten montaż tak długo trwa.. 

Opublikowano

W takim razie ostatnie pytania.

1. Podstawowe chłodzenie wystarczy? Nie trzeba kupować dodatkowego chłodzenia? 

2. Jaką pastę termoprzewodzącą polecicie do zestawu f4lcona?

3. Pewny jest ten montaż podzespołów? Recenzje są 50/50. Najbardziej mnie szokuje to, że jakbym dzisiaj zamówił kompa, dostałbym go prawie za 2 tygodnie, bo ten montaż tak długo trwa.. 

1. Wystarczy. Sam posiadam i5-6400 oraz chłodzenie BOX od niego i nie jest źle. Głośne nie jest. Temperatury też ok.

2. MX-2. Nic droższego, nic tańszego.

3. Ciężko powiedzieć. Raz złożą tak, raz tak. Nie ma na to reguły. Najlepiej jest ogólnie samemu złożyć. Będziesz miał pewność, że wszystko jest ok.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ciężko powiedzieć. Raz złożą tak, raz tak. Nie ma na to reguły. Najlepiej jest ogólnie samemu złożyć. Będziesz miał pewność, że wszystko jest ok.

Dałbym sam radę złożyć, ale po dzisiejszym przeczytanym wykopie (wykop sprzed kilku dni), gdzie ziomuś zamówił kompa w częściach, sam chciał złożyć, no i obudowa przygniotła procesor.. tak superancko spakowali. 

Ciężko powiedzieć. Raz złożą tak, raz tak. Nie ma na to reguły. Najlepiej jest ogólnie samemu złożyć. Będziesz miał pewność, że wszystko jest ok.

Dałbym sam radę złożyć, ale po dzisiejszym przeczytanym wykopie (wykop sprzed kilku dni), gdzie ziomuś zamówił kompa w częściach, sam chciał złożyć, no i obudowa przygniotła procesor.. tak superancko spakowali. 
Opublikowano

Morele tak pakuje paczki, ze mozliwe ze fake, chociaz roznie bywa, mi zawsze 1/3 paczki to rzeczy a reszta zabezpieczenia, takie worki z powietrzem itp. 

A takie pytanie mam co do tego sprzetu f4cona, bo tez jestem nim zainteresowany, pojdzie na nim fifa 17? :)

Bez problemu. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Bez windowsa mialbys i5 6400 + gtx 950. 

Zapomniałem, że od ziomka mam klucz na oryginalny Windows 7, dzięki czemu mam Windows 10, więc mógłbyś złożyć mi kompa bez windowsa? 

Przypomniało mi się również, że około rok temu kupowałem dysk, taki sam co jest w tym zestawie, więc dysku nowego może nie kupować? Mile widziany dysk SSD na system :P 

A co sądzicie o komputerach dla graczy, gotowe już do kupna na morele? Np. ten: https://www.morele.net/morele-sky-g2300-773836/

Tak się lekko wtrącę, jeżeli Twój kolega nie używał klucza to i tak zainstalujesz tylko Windows'a 7, nie zaktualizujesz już go do Windows'a 10.

Opublikowano

Czekaj, po Twojej wypowiedzi rozumiem że używaliście tego samego klucza do aktywacji win 7 i aktualizacji go do Win 10?

Opublikowano
Czekaj, po Twojej wypowiedzi rozumiem że używaliście tego samego klucza do aktywacji win 7 i aktualizacji go do Win 10?

Ziomuś kupił sobie kompa, razem z Windows (całe opakowanie itd). No i dał mi ten klucz, on korzysta z tego klucza u siebie, ale ja też z niego korzystam. Jak chciałem użyć tego klucza na 3 komputerze to już nie działa, czyli tak jakby jest na 2 komputery - na to wygląda. 

Jak chce Windows 10, pobieram oryginalną instalke i wpisuję klucz z Windowsa 7 - wszystko działa, pytałem się na fejsie Windowsa. 

Jeśli w tym czasie co był Windows 10 za darmo pobrałem go i aktywowałem kluczem z Windows 7, to tam się jakoś zapisuje, że potem 10 mam na zawsze. 

Pokręciłem, ale mam nadzieję, że zrozumiałeś xD

Jeśli chodzi o komputer to dziękuje bardzo za pomoc, do 15 września przyjdzie wypłata i zamawiam sprzęcior <3 

Opublikowano

Tylko, że klucz od Windows 7 nie będzie działał przy instalacji Windows 10. System będzie aktywowany tylko po aktualizacji z 7 do 10. Jeśli zrobiłeś to kiedy, to nie działa tak, że wtedy klucz będzie działać na Windows 10.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
Tylko, że klucz od Windows 7 nie będzie działał przy instalacji Windows 10. System będzie aktywowany tylko po aktualizacji z 7 do 10. Jeśli zrobiłeś to kiedy, to nie działa tak, że wtedy klucz będzie działać na Windows 10.

Działa, bo robiłem tak :D 

Może nie potrafię tego wytłumaczyć, ale jak instaluje Windows 10 i wpisuje klucz z Windows 7 to wszystko ładnie działa :P 

Opublikowano

Coś mi się kojarzy, że od jakiegoś czasu jest możliwość odpalenia czystej instalki W10 za pomocą klucza od W7, jeśli ten został aktywowany jako upgrade do W10 kiedy to było za darmo możliwe.

Opublikowano

Coś mi się kojarzy, że od jakiegoś czasu jest możliwość odpalenia czystej instalki W10 za pomocą klucza od W7, jeśli ten został aktywowany jako upgrade do W10 kiedy to było za darmo możliwe.

A to nie słyszałem o tym. Trzymałem się tego, że się nie da, bo ludzie kiedyś się skarżyli o to. Dzięki za poprawienie.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Ale żeby nie było, że to pewnik jest. Jeśli Cię to interesuje to pogrzeb bardziej w sieci na ten temat, bo ja tylko mówię, że mi się o uszy obiło i nie jestem pewien czy faktycznie tak jest ;)

Opublikowano

W środę przychodzi wypłata, jakieś rady przy zamawianiu jeszcze? :P 

Jeśli chodzi o dyski to dużo będzie z tym roboty, bo w sumie nigdy tego nie robiłem, że dwa dyski podłączam. Będzie SSD i HDD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...