Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lagi komputera

ksitka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

j/w

defragmętowałem, na dysku z windowsem mam 42gb wolnego miejsca, naprawiałem błedy systemu ccleanerem, pełne skanowanie w AV 360 nic nie wykazało, any ideas?

A,zużecie prosesora i ramu nie przekracza przeważnie 70%

Opublikowano

Może podaj swój komputer i system?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

j/w

defragmętowałem, na dysku z windowsem mam 42gb wolnego miejsca, naprawiałem błedy systemu ccleanerem, pełne skanowanie w AV 360 nic nie wykazało, any ideas?

A,zużecie prosesora i ramu nie przekracza przeważnie 70%

Wypisz dokładną specyfikacje, może masz bardzo słaby zestaw, a system/programy które masz wymagają więcej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie pisałem, bo problem jakoś sam ustąpił jednak znowu to samo, przy odpalonych 3 tibiach, skype i chromie mam 2 fpsy.

Sprzęt:

Gtx 750

procek i5

8gb ramu

win7

coś jeszcze potrzeba?

Wcześniej na kompie mi chodziło 6 tibii +cs w 60 fpsach więc to nie wina słabego sprzętu

Opublikowano

Czym dla ciebie są lagi? Co, komputer się zacina na parę sekund, wyłącza się czy co? Każdy inaczej to interpretuje. Podaj poza tym temperatury, kiedy jesteś na pulpicie (np. przy pomocy HW Monitor).

P.S. Napisz dokładnie jaki jest to procek. Poza tym nie podałeś płyty głównej oraz zasilacz.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Nie pisałem, bo problem jakoś sam ustąpił jednak znowu to samo, przy odpalonych 3 tibiach, skype i chromie mam 2 fpsy.

Sprzęt:

Gtx 750

procek i5

8gb ramu

win7

coś jeszcze potrzeba?

Wcześniej na kompie mi chodziło 6 tibii +cs w 60 fpsach więc to nie wina słabego sprzętu

Dokładniej.

Gtx ile ma gb? Jest wiele wersji. Jaki ten i5? Jaka płyta?

Opublikowano

Na pierwszych 2 ssach są temperatury jak jest na pulpicie

http://scr.hu/3hm7/c0vk7

Tutaj temperatury w stresie
A tutaj dalsza specyfikacja komputera
zapomniałem dodac że do tego jest jeszcze jakaś integra ale to już jest chyba mniej ważne.
Lagi kompa czyli np znaczące zmniejszenie fpsów w grach, czy choćby przy przeglądaniu internetu i próby zescrolowania w dół, poprostu tak jakby ruch kółka u myszki docierał kilka sekund później, gdy próbuję przenieść program z jednego ekranu na drugi zatrzymuję się on na chwile.

Komputer mi się lagował, postanowilem sprawdzić temperatury...
przy użyciu procesora około 40-50% temperatury są takie same jak w stresie, a w procesach proces bezczynności systemu jest najwyżej więc chyba coś nie halo?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aktualizacja sterownikow ? Miałem ten sam problem gdy moja karta graficzna sie spalila, musialem korzystac z integry na ktorej nawet wlaczenie pulpitu powodowalo "lagi" wiec zainstalowalem sterowniki i pomoglo. Skoro temperatury sa ok sprawdz sterowniki i napisz ;)

Opublikowano

Zaktualizuj sterowniki, możliwe jest też, że jest to spowodowane uszkodzonym dyskiem. Mówisz, że w przeglądarce ruch kółka myszy dociera po paru sekundach - mam czasami tak samo, a w grach, gdzie mapa jest na bieżąco ładowana z dysku (np. Gothic 3, czy GTA IV) mam zacięcia, ponieważ dysk ma spadki w prędkości odczytu. Pobierz sobie HDTune i sprawdź na każdym dysku, czy są bad sectory, bądź spadki w prędkości.

Opublikowano

Sterowniki aktualne, nadal nic, teraz bardziej zauwazyłem ze zamiast Cięcia się chroma mam w csie po 40 fpsów.

Błędów na obu dyskach brak, owszem spadki prędkości są ale rzadko.

Opublikowano

A podasz w końcu zasilacz? Czy potrzebujesz jeszcze kolejny miesiąc, czy dwa na otworzenie obudowy i przeczytanie marki,modelu i mocy. Poza tym dokładny model płyty głównej.

I ile masz pamięci ram (oraz ile jest w użyciu, przy włączeniu tego wszystkiego)?

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Zasilasz chieftec smart series 230v/5.0a

model płyty, B85M-D2V

8gb(2x4) dostępne 7,89

procek i5-4460 3,2Ghz

Na pulpicice pobiera 20/30%

procka 0-4%

Po uruchomieniu csa i chroma

ram 50%

procek 5-8%

i nawet po zmienieniu priorytetu dalej to samo

a w procesach najwiecej ramo pobierają jakieś procesy systemowe a to chrom a to cs.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...