Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Auto.

ToshiKatsu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Za około pół roku chce zrobić prawko i chciałem sie zapytać czy powinienem juz zastanawiać sie nad autem, jak tak to jaką marke wybrac.Podobaja m sie bemki oczywiście sedany ale słyszałem ze sie łatwo pozwalają z byle powodu. Pierwszy samochód powinnien byc do max 6~7k. Ktoś coś?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

76561198102300375.pngAddFriend.png

Opublikowano

Bmw sobie odpuść na starcie. Za drogie w utrzymaniu. Napisz coś więcej jaki silnik preferujesz itp ? Ja od siebie mogę polecić audi a4b5 1.8 albo 1.8t. Silniki dużo wybaczają więc na początek jest okej. Nie masz najebanej elektroniki w nim. Do 7k jakiś dobry egzemplarz na 100% znajdziesz. Aaa i unikaj automatów na początek. W sumie to możesz sobie nawet kupić samochód przed prawkiem i już stoi gotowy. To nie problem, chyba że nie masz z kim się przejechać itp. To już wtedy musisz czekać na wydanie prawka.

IDcncno.png

Opublikowano

Najlepiej na diesel a silnik obojetnie. Nie lubie starych aut.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu @up

Audi nie przypadło mi do gustu, moze jakiś opel?

Opublikowano

Zważywszy na to, że będziesz młodym kierowcą nie radzę brać się za auta z "wyższej" półki jeżeli chodzi o moc silnika, bo już znam takich, którzy chcieli szybko jeździć... jak szybko wyjechał tak szybko zginął. 

Jeżeli lubisz Ople to w sumie mógłbym polecić Opel Astra II 1.8, myślę, że byłby to rozsądny wybór "na start".

k4L2ZMS.png

Pomocnik
Opublikowano

Fiat Bravo pierwszej generacji z silnikiem diesla 100 koników - tanie w utrzymaniu, dość zwinne i na ubezpieczeniu nie zbankrutujesz.

Opublikowano

Nie ma co kupowac pierwszego auta za nie wiadomo ile bo zaraz je przetrzesz gdzies porysujesz etc. Tak jak poprzednicy audi a4 / astra 2 ja od siebie dodam honde civik 6 (w vtecu mozesz nia latac) i jeszcze ford mondeo moze za tyle sie uda cos wyhaczyc.

Opublikowano

Rodzice każą poczekać. Bo mimo wszystkiego i tak bede musial placic za auto jezeli bedzie stac na podwórku.

@1361622928-U485574.pngofftopic

Gaz/ diesel czy moze benzyna co taniej wyjdzie?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rodzice każą poczekać. Bo mimo wszystkiego i tak bede musial placic za auto jezeli bedzie stac na podwórku. @1361622928-U485574.pngofftopic Gaz/ diesel czy moze benzyna co taniej wyjdzie? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

To już zależy ile tys km będziesz robił rocznie. Jak będziesz robił z 30tys to gaz lepiej zamontować po 2 latach się zwróci. Natomiast jak robisz te 10-15tys to diesel starczy :)

IDcncno.png

Opublikowano

Kupuj auto z gazem od razu. A jak nie to diesel. 

PS: I nie lpg nie niszczy silnika jakby Ci ktoś wciskał taki kit ;> 

W końcu lepszy power gamoniu 

Opublikowano

Nie chcę robić nowego tematu, więc zapytam tutaj - ile będzie kosztowało auto z klimą (musi być), tanie w utrzymaniu i mało palące? Nie pytam o konkretny model, tylko ile takie auto by mnie kosztowało. W 5k się zmieści?

Opublikowano

Zapierdol sobie seicento. Sam popierdalam buniom e39 2.5, ale sadze rze nie dasz rady opanowac bestji.

Bioroc tanie auto poznasz tesz dziewczyny,. ktrue nie leca na siano. Pamietaj mlody, prawdziwa dama nie ohajta sie z murzynem i cie nie zostawi

Opublikowano

Nie chcę robić nowego tematu, więc zapytam tutaj - ile będzie kosztowało auto z klimą (musi być), tanie w utrzymaniu i mało palące? Nie pytam o konkretny model, tylko ile takie auto by mnie kosztowało. W 5k się zmieści?

Może jakaś honda civic.

IDcncno.png

Opublikowano

Za 7k kupisz wrak, a nie dobrze jeżdżące bmw. Za taką cenę możesz poszukać jakiejś starszej astry czy vectry, ewentualnie deawoo, ale wydaje mi się, że lepiej szukać już coś pokroju opla, jeśli chcesz chociaż mieć trochę w miarę dobrze wyglądające auto, chociaż za taką kwotę nie ma co wybrzydzać.

Z klimą nieciężko coś znaleźć, bo teraz w większości to standard. Nie ma co szukać po konkretnej marce, bo w większości aut i tak zawsze trzeba będzie za jakiś czas zainwestować trochę kasy, żeby jako tako jeździło. 

674071459604241683421.gif

Opublikowano

Na pierwszy samochód BMW odradzam. Zima idzie a nikomu nie polecam kupować Bety na zime (ciągły strach przed zakrętami xD). Po drugie BMW nie jest dobre na pierwszy samochód ponieważ części do niej to majątek (chcesz diesla i powiedzmy pójdą ci wtryski i pompa - za ich cene i koszta wymiany kupisz dobrego opla xD). Jak już Diesel to polecam Opel Vectra B 2.0 100 KM. Zwinne autko, tylko że Opel to korozja :/. NAJLEPIEJ KUP SOBIE COŚ W GAZIE I Z MAŁYM SILNIKIEM (Skoda Felica 1.6, Saxo 1.0, itd)

*Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Zważywszy na to, że będziesz młodym kierowcą nie radzę brać się za auta z "wyższej" półki jeżeli chodzi o moc silnika, bo już znam takich, którzy chcieli szybko jeździć... jak szybko wyjechał tak szybko zginął. 

Jeżeli lubisz Ople to w sumie mógłbym polecić Opel Astra II 1.8, myślę, że byłby to rozsądny wybór "na start".

Uczyłem się mercedesem 3.0 czysta benzyna około 200 koni pod maską, potem przesiadłem się na 2.5L diesla 180km i nadal żyję. Jak to mawia mój mądry brat "Nawet na motorynce możesz się r*******" ot cała prawda :) 

Nie ma co kupowac pierwszego auta za nie wiadomo ile bo zaraz je przetrzesz gdzies porysujesz etc. Tak jak poprzednicy audi a4 / astra 2 ja od siebie dodam honde civik 6 (w vtecu mozesz nia latac) i jeszcze ford mondeo moze za tyle sie uda cos wyhaczyc.

Ford mondeo? Rdzy więcej niż stali. 

Nie ma też co się srać czy się przytrze czy nie, bo można mieć prawko 20lat i można przytrzeć gdzieś. I co całe życie jeździć złomem bo się otrze/przytrze/wgniecie?

Rodzice każą poczekać. Bo mimo wszystkiego i tak bede musial placic za auto jezeli bedzie stac na podwórku. @1361622928-U485574.pngofftopic Gaz/ diesel czy moze benzyna co taniej wyjdzie? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

I dobrze radzą, zdaj prawko pojeździj trochę a potem kupuj. Gaz wyjdzie taniej chyba że masz dostęp do taniej ropy wtedy bierz diesla.

Kupując auto pamiętaj że potem trzeba je utrzymać; oleje, różne płyny do tego kwestia jeżeli kupisz auto z rozrządem na pasku to musisz co ileś tysięcy kilometrów cały rozrząd wymieniać no chyba że masz rozrząd na łańcuchu to już nie musisz. Do tego dochodzą koszta wymian elementów które się zużywają np. elementy zawieszenia. Zawsze coś może się popsuć pamiętaj o tym.

Nie sztuką jest kupić auto za 30k zł a potem brać kredyt na wymianę rozrządu :D (przykład z życia wzięty). No i jeszcze kwestia napędu tył/przód 4/4 itp to już trzeba samemu przetestować tak samo jak z silnikami diesla/benzynowymi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...