Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie odnośnie komputera.

ROCK.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CPU :Intel® Core™ i7-6700K@ 4.6GHz 
RAM : DDR4 G.SKILL Ripjaws 4 64GB (8GBx8) 
VGA : GIGABYTE GeForce GTX TITAN X 12GB 
SOUNDCARD : ASUS Essence STX II 7.1 
SSD : Samsung MZ-7KE1T0BW 1 TB 
HDD : WD Black 4TB (WD4003FzEX) 

Taką oto "składanke" zaproponował mi znajomy i chciałbym się dowiedzieć czy jest sens składanie czegoś takiego? i czym to najlepiej chłodzić?

Opublikowano

naprawde, ten zestaw jest tak cholernie nieoplacalny, ze juz by bylo lepiej jakbys ten hajs uzyl jako podpalki

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? do +/- 30 tyś. zł
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) do 4-5 tygodni.
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?   ta informacja jest zbędna.
Do czego ma służyć komputer? Do grania, pracy itp.
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? nie, sam komputer.
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? nie ma takiej potrzeby.
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? oczywiście procek do przynajmniej 4.6ghz +, inne podzespoły też można.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Potrzebuje maszyny, której nie będę musiał zmieniać przez dobre pare lat i która sprosta wymaganiom każdej gry :).  

Dziękuje za wszelkie propozycje

Opublikowano

nawet jakby mial kupowac za 4-5 tygodni, to w jego budzecie nic sie nie zmieni, wiec nie pisz glupot.

do jakiej to ma byc pracy? bo mozna wziac i7 6700k, ktory do gier starczy na bardzo dlugo, ale rownie dobrze mozna wziac 6800k/6900k, to juz zalezy od ciebie.

Opublikowano

nie wiem czy 6950x nie bedzie tu tak szczerze overkillem w zasadzie, tak czy inaczej oba sa slabe, 1080 FE, ram tez overkill imo, 16 powinno byc ok.

mozna brac cos na wzor tego;

https://www.morele.net/inventory/info/9n3Xz/ + buda (na teraz nie dostepna na morelach) https://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-400c-midi-tower-czarny-okno-cc-9011081-ww-854541/ nie jest przeforsowana jakims gownem i hajpem jak te inne w wyzszym segmencie cenowym, wiec wzialem to, ogolnie fajna buda. chlodzenie tez mozna wziac wodne, ale ja nie jestem fanem wiec wzialem dr3, ktory prezentuje mniej wiecej taka sama wydajnosc jak dh-15, czyli jak najbardziej starcza.

nie ma hdd i ssd bo szczerze nei mam bladego pojecia ile ci bedzie potrzebne do takiej roboty, moglem tu tak po prostu wjebac jakis dobry hdd i ssd, ale nie wiem ile miejsca potrzebujesz i czy to nie bedzie za malo, to juz zalezy od ciebie.

Opublikowano

f4lcon, niby wszystko fajne co mowisz, tylko jakbys odnosil sie do komputera dla graczy, a tu autor chce zajac sie praca, wiec ja bym sie nie bal 32gb ramu w tym przypadku np. 

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...