Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomocy dla biednego otaku!

BHate

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zauważyłem, że obejrzałem już ponad 400 anime z czego niektóre wielokrotnie, ciężko mi jest już cokolwiek wybrać.

Poszukuję więc po prostu dobrych anime, nie oczekuje niczego więcej.

Na czym mi zależy? Wszystkim oprócz typowych okruchów życia (nieposiadających jakiegoś fajnego romansu), gatunku mahou shoujo, "mrocznych" serii o zagadkach/przestępstwach niezawierających niczego więcej.

Listy anime nie podam z racji tego, ze niektóre anime z nudów oglądam nawet po kilka razy (oczywiście pewne granice są), liczę po prostu na jakiś dobry tytuł którego może przypadkiem nie wyłowiłem z listy i nie obejrzałem ponownie, lub może coś zupełnie nowego co przypadnie mi do gustu.

Prosiłbym tylko o nie podawanie wciąż nadawanych tytułów jak i tych nazbyt popularnych typu snk, sao, code geass, death note etc. (swoją drogą właśnie skończyłem oglądać oba sezony cg już 5 raz).

Opublikowano

Jak szukasz anime to tu masz podpięty temat: http://www.mpcforum.pl/topic/749204-szukasz-anime-lub-mangi-pisz-tutaj/

wolałbym jednak żebyś podał listę anime, tak łatwiej znaleźć klimaty które lubisz, np, na podstawie najwyżej ocenianych.

@BHate

Rozumiem że nie szukasz niczego konkretnego więc oto kilka anime które spodobały mi się w ostatnim czasie:

Kami nomi zo Shiru Sekai *komedia* - Chłopak który nazywa się bogiem zdobywców(gier randkowych) akceptuje anonimowe wyzwanie i wplątuje się w łapanie złych dusz

Kekkai Sensen *akcja/super moce* - w Nowym Yorku otworzyła się brama do innego świata, York został zalany przez dziwne potwory

Outbreak Company *komedia/harem* - o chłopaku otaku który został wysłany do innego świata aby szerzyć kulturę japonii
Sankarea *komedia/ecchi/horror* - Główny bohater jest wielkim fanem filmów o zombie, po śmierci kota postanawia go wskrzesić.
Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rondo *akcja/mecha/sci-fi* - jeżeli zapytałbyś mnie o anime podobne do code geas, to była by pierwsza rzecz jaką bym ci podał.

"Samogwałt to przyjemność, sam gwałt to już kara"

Opublikowano

Jak szukasz anime to tu masz podpięty temat: http://www.mpcforum.pl/topic/749204-szukasz-anime-lub-mangi-pisz-tutaj/

wolałbym jednak żebyś podał listę anime, tak łatwiej znaleźć klimaty które lubisz, np, na podstawie najwyżej ocenianych.

@BHate

Rozumiem że nie szukasz niczego konkretnego więc oto kilka anime które spodobały mi się w ostatnim czasie:

Kami nomi zo Shiru Sekai *komedia* - Chłopak który nazywa się bogiem zdobywców(gier randkowych) akceptuje anonimowe wyzwanie i wplątuje się w łapanie złych dusz kilka razy próbowałem, jakoś nigdy mi do gustu nie przypadło

Kekkai Sensen *akcja/super moce* - w Nowym Yorku otworzyła się brama do innego świata, York został zalany przez dziwne potwory oglądałem

Outbreak Company *komedia/harem* - o chłopaku otaku który został wysłany do innego świata aby szerzyć kulturę japonii nie przepadam za typowymi haremami bez romansu chyba, że już skarnie mi się nudzi
Sankarea *komedia/ecchi/horror* - Główny bohater jest wielkim fanem filmów o zombie, po śmierci kota postanawia go wskrzesić. oglądałem
Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rondo *akcja/mecha/sci-fi* - jeżeli zapytałbyś mnie o anime podobne do code geas, to była by pierwsza rzecz jaką bym ci podał. oglądałem

Nie mam kompletnej listy z racji tego, że jestem dość zapominalski i dość dużo anime po prostu nie dodałem (nawet jednego z wymienionych przez ciebie, corss ange), jednak większa część jest tutaj.

http://myanimelist.net/animelist/bhate

Ocenami też ciężko się sugerować, są to anime oglądane na przestrzeni lat, większość oceniam dobrze bez powodu, jak coś ma ocenę poniżej 7 to jest bardzo kiepskie.

Opublikowano

To może:

Suzumiya Haruhi no Yuuutsu 

Ghost in the Shell(1995)

Sakurako-san no Ashimoto ni wa Shitai ga Umatteiru

Serial Experiments Lain

Shuffle!

Dimension W

Bokurano

Kamisama Kazoku

Yuusha ni Narenakatta Ore wa Shibushibu Shuushoku wo Ketsui Shimashita.
Carnival Phantasm - komedia z udziałem bohaterów z fate i tshukihime

Opublikowano

Aldnoah.Zero (2 sezony)

Chrome Shelled Regios

Death Parade

Durarara!! (2 sezony)

Elfen Lied

Fullmetal Alchemist (niby gorsze od brotherhood'a, ale po prostu trzeba obejrzeć)

Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin

Shiki

UN-GO

Tyle mogę polecić z tych lepszych animu, ciekaw jestem ile z nich obejrzałeś, a nie dodałeś na MAL.  :D

417711489342956987022.png

Opublikowano

To może:

Suzumiya Haruhi no Yuuutsu mimo, że klasyk to też jakoś nigdy mi nie podszedł

Ghost in the Shell(1995) to co wyżej

Sakurako-san no Ashimoto ni wa Shitai ga Umatteiru jak już pisałem, nie przepadam za takimi anime, niby jakieś zagadki niby coś, a tak na prawde nic, jestem fanem romansu, gdyby chociaż on się pojawił...

Serial Experiments Lain -

Shuffle! romans a gniot po całości, widziałem kilka odcinków

Dimension W średnio mnie zachęca, ale sięgnę jak będzie na skraju znudzenia

Bokurano taka trochę kopia evangeliona, nie dzięki

Kamisama Kazoku oglądałem dość dawno temu

Yuusha ni Narenakatta Ore wa Shibushibu Shuushoku wo Ketsui Shimashita. kolejne anime o niczym, pełno takich.
Carnival Phantasm - komedia z udziałem bohaterów z fate i tshukihime oglądałem zarówno tsukihime jak i wszystkie fate'y i nie mogę tego przeboleć.

Aldnoah.Zero (2 sezony) obejrzałem 1 sezon, za drugi się zabiorę... kiedyś.

Chrome Shelled Regios oglądałem

Death Parade nie mój klimat

Durarara!! (2 sezony) widziałem skrawki wszystkich 3 sezonów jednak główny bohater strasznie mnie odpycha, kiedyś jak mnie najdzie to obejrzę dla reszty

Elfen Lied

Fullmetal Alchemist (niby gorsze od brotherhood'a, ale po prostu trzeba obejrzeć) oglądałem z tym, że już po fma:b co było błędem, bo zbyt wiele chyba oczekiwałem.

Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin nie mój klimat

Shiki oglądałem część, nie przypadło mi do gustu

UN-GO również nie mój klimat

Tyle mogę polecić z tych lepszych animu, ciekaw jestem ile z nich obejrzałeś, a nie dodałeś na MAL.  :D

Jak już pisałem, nie przepadam za typowowymi bardziej lub mniej mrocznymi anime z zagadkami etc. jak już oglądam to tylko dla relacji między bohaterami. (oczywiście są pewne wyjątki jednak średniaki mnie kompletnie nie interesują)

Pomijając romanse w anime go nie posiadających cenie przede wszystkim soundtrack, stąd bardzo cenie serię fate, fma;b i zapewne większość dziewiątek i dziesiątek z mojego mala.

Skoro re-watchujesz kolejny raz to samo to może warto zabrać się za mangę/novelki?

W mangach i nowelkach nie czuje tego klimatu, głównie ze względu na ww. ścieżkę dźwiękową, jak już jakieś mangi to tylko takie do chusteczek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Fan romansów powiadasz? @1361622928-U485574.pngZaciesz #wołajo !

Co do Bokurano, że kopia evangeliona to cytując Radka Kotarskiego mogę rzec: "Nic bardziej mylnego".

Twierdzisz, że lubisz jak anime pokazuje relacje między głównymi postaciami? Tutaj z*********e to wygląda (w spoilerze masz przykłady, ale wiadomo - zdradza trochę fabuły więc na własną odpowiedzialność). 

- relacje między dzieciakami jak się dowiadują, że po każdej walce "pilot" ginie

- indywidualne historię każdego 'pilota', każdy odcinek to backstroy każdego z nich

- relacje matki z odnalezionym synem

- obwinianie tego czegoś za los, który im się przytrafił

więcej nie pamiętam, bo ogalądałem z dobre 2 lata temu

No i niech Cię nie zmyli, że tu i tu masz mecha. w Bokurano to nawet nie drugi plan, a daleki trzeci.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano
Kilka romansów polecone mi przez koleżankę:

Sukitte Ii na yo.

Ouran Koukou Host Club

Orange

Kaichou wa maid sama!

Tonari no Kaibutsu kun 

Special A 

btw. Bokurano z evangelionem ma wspólny jedynie wiek bohaterów

Opublikowano

Zależy jaki romans go konkretnie interesuje, bo widzę, że trochę już tego obejrzał xD

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Kono Subarashii Sekai Ni Shukufuku Wo!

Hai to Gensou no Grimgar

Absolute Duo

Akuma no Riddle

Amagi Brilliant Park

Bubuki Buranki

Gakkougurashi!

Gatchaman Crowds

Gekkan Shoujo Nozaki-kun

Kantai Collection

Reikenzan: Hoshikuzu-tachi no Utage

Danganronpa

Może coś Ci przypadnie.

tumblr_ok78drcWS41vehwx3o1_500.gif

Opublikowano

Plastic Memories, pod koniec idzie poczuć łzy imo.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Kaleido Star

Glass no Kamen

ponawiam Bokurano, warto

ponawiam Kami nomi zo shiru sekai, warto

AKB0048

Saki (series)

Yugo the Negotiator

Kingdom

Kino no Tabi

Fractale

Tokyo Magnitude 8.0

Casshern Sins

K-Project

Jigoku Shoujo

One Outs

Tsubasa Chronicle (series)

Level E

Nurarihyon no Mago

Planetes

Wybrałem na szybko z tych rzadziej polecanych, każde ma w sobie coś co warte jest Twojego czasu... mniej lub więcej.

Opublikowano

golden boy

evangelion

baccano

jojo (2012 i później sequel z 2014/2015 jak dobrze pamiętam)

jak nie widziałeś chociaż jednego z tych czterech, to ja nie wiem co ty oglądasz xD poza tym jak ci się nudzi

yowamushi pedals

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Uznajmy, że zamiast pisać 200 razy "nie mój klimat" będę wstawiał minus. :D

Może:
Kara no kyoukai oglądałem
Hundred stories -
Charlotte oglądałem
Boku dake ga inai oglądałem
Death Parade -
Basilisk widziałem kilkanaście odcinków, kiedyś dokończę
Cowboy Bebop? to samo co wyżej

Kilka romansów polecone mi przez koleżankę:
Sukitte Ii na yo. oglądałem
Ouran Koukou Host Club oglądałem
Orange prosiłem o nie podawanie wciąż wychodzących anime
Kaichou wa maid sama! oglądałem
Tonari no Kaibutsu kun oglądałem
Special A oglądałem

btw. Bokurano z evangelionem ma wspólny jedynie wiek bohaterów

Zależy jaki romans go konkretnie interesuje, bo widzę, że trochę już tego obejrzał xD

Każdy pomijając gnioty w których przez calutką serie jest "kocham ale nie powiem" bez żadnego postępu, lub takie nie posiadające zakończenia (czyli kocham, ale powiem po śmierci)

To może:

Aokana

Inou-Battle wa Nichijou-kei no Naka de

Serie, na luzie, łatwo wchodzące.

Nie wiem w sumie co napisać do obu, ale oba mi nie podpadły.

Kono Subarashii Sekai Ni Shukufuku Wo! czekam na 2 sezon, jak wyjdzie to obejrzę oba

Hai to Gensou no Grimgar oglądałem

Absolute Duo straszliwy gniot, jedno ze słabszych anime wg. mnie

Akuma no Riddle nie gustuje w yuri

Amagi Brilliant Park brak romansu, ot zwykła komedyjka których jest pełno w kolejce

Bubuki Buranki lekki gniot

Gakkougurashi! takie anime nazywam mahou shoujo bez mahou shoujo czyli coś jeszcze gorszego i nudniejszego

Gatchaman Crowds -

Gekkan Shoujo Nozaki-kun oglądałem

Kantai Collection -

Reikenzan: Hoshikuzu-tachi no Utage -

Danganronpa oglądałem

Może coś Ci przypadnie.

Plastic Memories, pod koniec idzie poczuć łzy imo.

Oglądałem kilka odcinków, średniak, liczyłem na fajny romans przynajmniej pod koniec, ale po poznaniu zakończenia sobie odpuściłem.

Kaleido Star -
Glass no Kamen -
ponawiam Bokurano, warto jak skończę 5 już rewatcha cg, oraz odświeżę sobie higashi no eden przed filmami kinowymi to obejrzę
ponawiam Kami nomi zo shiru sekai, warto kilka razy próbowałem przekonać się do tego, nie przepadam za anime gdzie są 4 odcinkowe historie i każda jest o zdobywaniu innej dziewczyny
AKB0048 -
Saki (series) -
Yugo the Negotiator -
Kingdom lubię różne udziwnienia graficzne, ale całe anime z grafiką komputerową odpada
Kino no Tabi -
Fractale -
Tokyo Magnitude 8.0 -
Casshern Sins -
K-Project oglądałem
Jigoku Shoujo -
One Outs -
Tsubasa Chronicle (series) oglądałem
Level E oglądałem
Nurarihyon no Mago oglądałem, nawet niedawno skończyłem rewatchować obie serie
Planetes -

Wybrałem na szybko z tych rzadziej polecanych, każde ma w sobie coś co warte jest Twojego czasu... mniej lub więcej.

Wolf's Rain bo widzę ,że nikt nie polecił.

Za smutny klimat miało dla mnie, porzuciłem.

golden boy -

evangelion oglądałem

baccano zobaczę

jojo (2012 i później sequel z 2014/2015 jak dobrze pamiętam) - cały zbiór serii jojo mi nie podszedł, próbowałem oglądać chyba każdą

jak nie widziałeś chociaż jednego z tych czterech, to ja nie wiem co ty oglądasz xD poza tym jak ci się nudzi

yowamushi pedals -

Dodam, że aktualnie w planach po filmach higashi no eden mam boccurano, rewatcha zetsuen no tempest i dokończenie Clannada którego kiedyś zacząłem oglądać.

Opublikowano

Kurde, jak ja bym nie oglądał anime, o których z początku mówiłem, że nie mój klimat to połowy mojej topki by dzisiaj nie było. Tym bardziej, że gwałcisz re-watch niektórych serii to zamykasz się na wiele innych (no bo po co się przekonywać do czegoś nowego skoro mogę Code Geass po raz 10 obejrzeć...). Tak wiec nie będę ci polecał kolejnych pozycji (tak swoją drogą to kultura by nakazywała, żebyś chłopakom podziękował like'm, albo chociaż słowem), bo szkoda mojego czasu, skoro "to nie twój klimat". Rada ode mnie - porzuć sobie tak na 3 miesiące/pół roku anime - jak wrócisz to będziesz "głodny" nowych serii. Możesz też ewentualnie przestać oglądać po raz enty to samo i dać szanse innym seriom oglądające chociaż ten 1-2 odcinki...  

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Kurde, jak ja bym nie oglądał anime, o których z początku mówiłem, że nie mój klimat to połowy mojej topki by dzisiaj nie było. Tym bardziej, że gwałcisz re-watch niektórych serii to zamykasz się na wiele innych (no bo po co się przekonywać do czegoś nowego skoro mogę Code Geass po raz 10 obejrzeć...). Tak wiec nie będę ci polecał kolejnych pozycji (tak swoją drogą to kultura by nakazywała, żebyś chłopakom podziękował like'm, albo chociaż słowem), bo szkoda mojego czasu, skoro "to nie twój klimat". Rada ode mnie - porzuć sobie tak na 3 miesiące/pół roku anime - jak wrócisz to będziesz "głodny" nowych serii. Możesz też ewentualnie przestać oglądać po raz enty to samo i dać szanse innym seriom oglądające chociaż ten 1-2 odcinki...  

Nawet nie myślałem, że kogoś te "lajki" obchodzą, nie dramatyzujmy.

Po prostu nie bawię się dobrze przy jakichś mrocznych historiach lub głupich komedyjkach z moe dziewczynkami, nie odrzucam oczywiście od razu każdego anime.

Ostatnio obejrzałem 26 odcinków D.N. Angel w cały dzień mimo, że anime samo w sobie wybitne nie jest. był fajny romansik i znośna fabuła.

Overlord

Saenai Heroine no Sodatekata

Uchuu Senkan Yamato 2199

Saenai Heroine no Sodatekata oglądałem do połowy, pozostałe dwa całe.

Opublikowano

No to ja już nie wiem...

Może receptura @TheMadMan9512 pomoże xD

Uwaga, podaję sposób jak w miesiąc wyrobić sobie gust tak, żeby nawet najgorsze anime sprawiało Ci przyjemność z oglądania.

Zacznij oglądać hentaie.
Nawet, gdy nie masz ochoty, zmuś się i nie przestawaj.
Proces powtarzaj przez następne dwa miesiące bez przerwy.
Koniecznie jedź na ręcznym przez cały ten czas.
Pij dużo mleka i zagryzaj twarogiem.
???
Profit

W taki oto sposób staniesz się rasowym sku*wysynem, który na widok Rail Wars! będzie trzepał gruchę, a po odsłuchaniu soundtracków otworzy fabrykę miodu. #truestory

gfgdf

Opublikowano

No to ja już nie wiem...

Może receptura @TheMadMan9512 pomoże xD

Uwaga, podaję sposób jak w miesiąc wyrobić sobie gust tak, żeby nawet najgorsze anime sprawiało Ci przyjemność z oglądania.

•  
  • Zacznij oglądać hentaie.
  • Nawet, gdy nie masz ochoty, zmuś się i nie przestawaj.
  • Proces powtarzaj przez następne dwa miesiące bez przerwy.
  • Koniecznie jedź na ręcznym przez cały ten czas.
  • Pij dużo mleka i zagryzaj twarogiem.
  • ???
  • Profit

W taki oto sposób staniesz się rasowym sku*wysynem, który na widok Rail Wars! będzie trzepał gruchę, a po odsłuchaniu soundtracków otworzy fabrykę miodu. #truestory

Spokojnie, jeżeli chodzi o hentaie to wszystkie po roku 2000 mam już obejrzane. :D

Opublikowano

Spokojnie, jeżeli chodzi o hentaie to wszystkie po roku 2000 mam już obejrzane. :D

Jesteś pewien? Sam MAL w bazie danych ma 912 hentaiów wyprodukowanych po 2000 roku.

To jest jakby nie patrzeć 2x więcej niż wszystkich anime na twojej liście. xD

417711489342956987022.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...