Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Analiza działania botów i algorytmów Niantic po serii BANów

k0rdian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Analiza działania botów Pokemon GO po serii BANów.

Przez ostatnie dni Niantic, jak większość zauważyła, dość agresywnie zaczęło banować graczy i jest na to uczulone jak dżihadyści na krzyż.

Osobiście posiadałem konto z levelem 31 i Dragonite 3500 z 100% IV. Miałbym je dalej, ale zalogowałem się na NOXa na kilka minut dosłownie i wieczorem konta już nie miałem (nie używałem bota przez ostatni 1-1,5 tygodnia). Tak więc użytkownicy, którzy korzystali z programów trzecich przez ostatnie 3 dni, dostali bana. Ci, którzy od kilku dni grali "legalnie", dalej najprawdopodobniej posiadają wyexpione konta, ponieważ po fali banów, kiedy przez kilkanaście dni nie używałem botów, posiadałem dostęp do konta. W piątek i sobotę grałem normalnie, wszystko działało, po południu odpaliłem Noxa na kilkanaście minut, wieczorem przeczytałem o fali banów na Facebooku, sprawdziłem swoje konto i było już po nim. Poniżej przedstawiam moje subiektywne spostrzeżenia i hipotezy dotyczące obecnie działania botów.

1. Od wczoraj założyłem 4 konta - wszystkie zostały zbanowane, bez względu na konfigurację i na wszystkich dostałem bana przy 21 levelu. (Edit: Otrzymałem na tych kontach tymczasową blokadę, bez możliwości QucikSpina). Na chwilę obecną sprawdzam botowanie przy 15km/h z botem ustawionym na Wrocław. Unikam wszelkich teleportów i podejrzanych zachowań.

2. Używam wyłącznie NecroBota, ponieważ z tego, co się orientuję NecroBot zbiera Pokemony chodząc po ulicach. Nie przechodzi przez rzeki, budynki itd.

3. Najprawdopodobniej szybkie expienie zginęło bezpowrotnie, ponieważ, jeśli algorytm wykryje prędkość chociażby 50km/h przez kilka godzin, oczywistym jest, że nikt normalnie nie będzie jeździł przez cały czas samochodem zbierając Pokemony. Tak więc BAN.

4. Konta Google i PTC mają inną informacje o banie. Google - wyskakuje znany komunikat o problemie pobrania danych z serwera ("Failed to get game data from the server), natomiast ban na PTC wygląda jak klasyczny Softban; można chodzić po "świecie", ale nie ma żadnej interakcji z Pokestopami i Pokemonami.

5. Limit Pokestopów i Pokemonów - wyczytałem już kilkukrotnie informacje, że po złapaniu więcej niż 1000 Pokemonów otrzymujemy bana na godzinę, lub po zebraniu 2000 Pokestopów następuje perm ban. Informacja ta nie jest potwierdzona, jednak w kilku źródłach wystąpiła.

6. Obejście zabezpieczeń anty-cheatowych Niantic raczej graniczy z cudem, lub jest po prostu niemożliwe, dlatego należy liczyć wyłącznie na chłopaków z Githuba, którzy i tak zrobili już kawał dobrej roboty i być może znajdą dziurę, która - chodziaż tymczasowo - pozwoli działać botom tak, jak jeszcze kilka dni temu.

7. Zastanawia mnie zagdanienie bana na IP. Co, jeśli - tak jak w moim wypadku - kilkaset osób u mnie w mieście posiada to samo IP, ponieważ wszyscy są podłączeni do sieci, tzw. "osiedlówki". No tak, przecież nie gramy na WiFi, tylko na internecie mobilnym. A co, jeśli siedzimy w pubie na piwie na ogródkach w centrum miasta i wszyscy podłączeni są do WiFi z tego lokalu i "zbierają" pobliskie Pokestopy?

8. Najprawdopodobniej pozostaje jedynie botowanie z prędkością do 15km/h w pobliskich lokalizacjach, by wszystko wyglądało naturalnie.

Ten temat pozostawiam na Wasze dyskusje co do mojej powyższej wypowiedzi, spostrzeżenia, sugestie i nowe wiadomości dotyczące botów/automatyzacji Pokemon GO.

Opublikowano

czas dostania perma od ostatniego używania cheatów to miesiąc, czyli w zasadzie od początku gry, to że nie używałeś bota od 1-1.5 tygodnia nie znaczy za za niego nie dostałeś bana ;)

"Faith moves mountais"

Opublikowano

Moje jedno konto google z 38lv i drugie konto PTC z 24lv oba zbanowane i oba mają komunikat z 'failed', oba nie działają od kilku dni.

Teraz mam kolejne konto PTC, nastawione na moje miasto, na najniższych obrotach, 6k/h. W 3 dni wbite 23 i na razie cisza :)

Gdzieś przeczytałam, że komunikat "Failed to get game data from the server" mają osoby, które są zgłaszane alba łapane przez automat za podejrzenie używania botów.

Podobno ci, którzy nie botowali i grali uczciwie po sprawdzeniu będą mogli normalnie dalej grać, nie wiem ile w tym prawdy. Pewnie nic.

Opublikowano

Punk 4 - konto PTC również posiada info "Failed to get game data from the server", a nie tylko google.

Moje jedno konto google z 38lv i drugie konto PTC z 24lv oba zbanowane i oba mają komunikat z 'failed', oba nie działają od kilku dni.

W moim wypadku nie mogę się zalogować tylko na konto Google, na konto PTC loguje się normalnie

Opublikowano

Może czas ruszyć 4 litery i wyjść na dwór, to nie boli, ani nie dostaniesz za to bana  :D

Może czas nie wchodzić na działy, do których i tak nic się nie wniesie?

Co do bana to bocę nowe konto od 1 do 28lvla i na razie brak bana (3-4 dni).

30km/h Warszawa, 25k/h

Opublikowano

Może czas ruszyć 4 litery i wyjść na dwór, to nie boli, ani nie dostaniesz za to bana  :D

30km/h Warszawa, 25k/h

Staram sie pomoć, poszerzyć wiedze innych, uczyć ludzi na swoich błedach czy to jest złe?

@topic 

Prawo ulicy mówi:

Lepiej konto słabsze mieć, niż wcale go nie mieć

76561198102300375.pngAddFriend.png

Opublikowano

Długi softban - 4 konta

Wspominałem wyżej o banach na 4 konta.

Konta, które uważałem, że są zbanowane na 21 levelu, jednak działają. Dostałem coś w stylu softbana, tylko bez możliwości spina/unbana, co prawda "softban" faktycznie był nałożony na 21 levelu, jednak sprawdzałem przed chwilą i konta znów działają.

Botuję delikatnie przy prędkości 15 km/h dalej. Później wrzucę na 30 km/h. Obecnie utrzymuje się na poziomie EXP/H: 15,000, Pokemon/H: 80.

Obawiam się jednak, że konta, które przez ostatni czas odwiedziły np Central Park  :D  a działają obecnie "na spokojnie" będą zbanowane i tak w ciągu miesiąca.

Opublikowano

30km/h Warszawa, 25k/h

Ja 5 dni śmigam po 2h dziennie na bocie, ustawione rower, road_fly 150km/h i nawet jednego softa nie miałem. Jak zbanują to sobie kolejne zrobię :p.

Opublikowano

Musiałbyś mieć co najmniej 38lvl, a nie 31, żeby mieć Dragonite 3.5k, ale mniejsza.

Co do reszty to za 1k pokemonów na ileś tam godzin masz Flee bana, a za 2k pokestopów jest pokestop ban. 

Na ten moment nie przewidzisz za co dostałeś bana na starym koncie, bo bany lecą falami. Co z tego, że nie bociłeś od 1.5tyg i zalogowałeś się na Noxie, skoro konto mogło być oflagowane już dawno i po prostu dopiero teraz mogłeś dostać. Ja nie grałem na boconym koncie od 2tyg, nie logowałem się na żadnym emulatorze i włączałem grę bez spooferów na normalnym telefonie i bana dostałem wczoraj. Nie ma reguły. 

Trzeba poczekać trochę i wtedy na spokojnie testować konta, na dodatek jest dużo więcej czynników, niż walking speed czy pokemony/pokestopy na godzinę. Co z tego, że masz 15k expa i 10km/h, skoro bot łapie każdego pokemona excellentem + curve za 210 expa, jeśli nie zrandomizujesz throwów w cfg. To samo pozorowanie urządzenia mobilnego i wiele innych czynników.

Opublikowano

Musiałbyś mieć co najmniej 38lvl, a nie 31, żeby mieć Dragonite 3.5k, ale mniejsza.

3050 miało być.

Pytanie teraz, co ile resetuje się limit Pokestopow i Pokeomnow.

Opublikowano

Jakiś czas temu czytałem, że 12/24h, ale nie śledzę już tematu botów. Wejdź sobie na reddita /r/pokemongodev tam masz sporo analizowania.

Opublikowano

Haxowalem ns jednym koncie, wbilem 22lv nie miałem nawet żadnych czarmanderow ani nic takiego op. Wbilem sam aż do 26 nie czitowalem około 11dni na koncie po czym wchodzę na konto failed blablabla.

Opublikowano

Można jeszcze jakiegoś bota używać bezpiecznie ? 

Jeżeli wrzuci się config, który przypomina grę zwykłego człowieka to raczej problemu nie będzie. Pewnie około 20k/h nie jest jeszcze banowane. 

Opublikowano

Na konto logowalem się ostatnio przed 4 sierpnia, potem pojechałem na wakacje. Jak wróciłem i przeczytałem o fali banów zdecydowałem, że nie będę logował się na konta bo ich szkoda, a dzisiaj dostałem maila o banie. Widocznie przeglądają także stare logi. Najciekawsze że to tylko jedno konto z ~600 które botowałem. 

3a9f5cd130db534cd7bcb0734be1ae5f.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...