Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki procesor (AMD AM3+)? Modernizacja kompa.

Vaxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od paru lat posiadam sprzęt, w którym,  w miarę możliwości, wymieniam podzespoły. Chciałoby się rzec: standard. No ale do rzeczy. Moje podzespoły to:

Płyta główna:       M5A78L-M/USB3 (AM3+)

https://www.asus.com/pl/Motherboards/M5A78LMUSB3/specifications/

Procesor:             AMD FX-4100

http://www.benchmark.pl/produkt/ranking/amd-fx-4100

Pamięć:                 2 x 4 GB (kingstona i samsunga) 1333 MHz

Karta graficzna:   Asus Radeon R7 260X OC, 2GB GDDR5 (128 Bit)

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r7-260x-oc-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-2xdvi-dp-box-r7260x-oc-2gd5-661289/

Dysk:                     Seagate 1 TB Barracuda (ST1000DM003)

Zasilacz:               Corsair VS550

http://www.corsair.com/en/vs-seriestm-vs550-550-watt-power-supply

I teraz mam pytanie. Jaki procesor - NOWY - (budżet - około 600 PLN) do tego zestawu? Oczywiście, zawsze by się chciało jak najtaniej i żeby działało jak najlepiej (wydajniej), ale nie w tym rzecz. Przyznam się szczerze, że od pewnego czasu nie "trybię" rynku procesorów. Nie chciałbym kupić procka, który cenowo mieści się w moim budżecie, a za chwilkę okaże się, że relacja cena - wydajność jest do d!@#$#  ;),

a za wiele mniej lub niewiele więcej mam coś lepszego.

A może ktoś ma podobny zestaw (płyta główna) lub miał taki dylemat?

P.S.

Zapomniałbym, oczywiście komp służy do gier :lenny:

test

Opublikowano

i5 2400 i H61, do tego zbierasz na lepszą kartę, będzie tanio i porządnie.

No tak, najlepiej wymienić wszystko. I jeszcze "zbierasz" na lepszą kartę. Najlepsze rozwiązanie. Tylko, że tyle, to ja wiem. Mogę kupić lepszą pamięć, dysk (SSD)...

Nie pytam o nowy zestaw, albo składający się z 75% z nowych podzespołów. Pytanie o procesor... do tego co jest.

P.S.

Sam procek, o którym piszesz, to około 600 PLN, gdzie reszta? Płyta, karta... ehhh...

test

Opublikowano

i5 2400 i H61, do tego zbierasz na lepszą kartę, będzie tanio i porządnie.

No tak, najlepiej wymienić wszystko. I jeszcze "zbierasz" na lepszą kartę. Najlepsze rozwiązanie. Tylko, że tyle, to ja wiem. Mogę kupić lepszą pamięć, dysk (SSD)...

Nie pytam o nowy zestaw, albo składający się z 75% z nowych podzespołów. Pytanie o procesor... do tego co jest.

P.S.

Sam procek, o którym piszesz, to około 600 PLN, gdzie reszta? Płyta, karta... ehhh...

Gdzie ty masz niby 600 złotych? Pierwszą lepszą ofertę na OLX znalazłem - 299 złotych.

Nie opłaca się iść w AMD. Sprzedasz proca i płytę, no i masz kasę na i5 i płytę główną.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Jeżeli nie chcesz "zbierać" na nowy PC opierający się na procesorze od Intela, to ok, ale wtedy miałbyś tą wydajność o wiele lepszą. Za 600zł? FX-6300 https://www.morele.net/procesor-amd-fx-6300-socket-3-5ghz-14mb-box-fd6300wmhkbox-532173/ Jeszcze jakiś cichy coller i może być. Ale jak piszą wyżej- lepiej bawić się w Intely. Sprzedać płytę, procesor i zabawa.

Opublikowano

@Up. Tylko nie "typie".

Jak zapodaje na Alledrogo by wyszukało "i5 2400" , to wyskakuje takie coś:

https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-2400-3-1ghz-bx80623i52400-box-361402/

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=i5%202400&bmatch=base-relevance-w2-ele-1-2-0812&buyNew=1

To gdzie to 300 pln? Oczywiście, używane w takiej cenie dostanę. Jednak ja pytam o nowy(procesor), choć macie rację, tego nie napisałem.

test

Opublikowano

No to FX-6300 jak nowy, ale uwierz nam że sprzedając ten procesor i płytę główną możesz kupić wydajniejszy używany procesor.

Opublikowano

@Up. Rozumiem. Myślałem jednak o nowym, tym bardziej, że tu w tym dziale (i nie tylko) "wyklina" się kupowanie używek. Oczywiście, jak ktoś ma pewne źródło, to można spróbować. Tylko to taka loteria

test

Opublikowano

@Up. Rozumiem. Myślałem jednak o nowym, tym bardziej, że tu w tym dziale (i nie tylko) "wyklina" się kupowanie używek. Oczywiście, jak ktoś ma pewne źródło, to można spróbować. Tylko to taka loteria

Jeśli procesor który kupisz na allegro nie będzie działał to zawsze możesz go oddać. Poza tym sprawdzenie, czy cpu chodzi stabilnie to kwestia odpalenia na jakiś czas programu obciążającego.

349241432911096669131.jpeg
Opublikowano

@Makaroni. Pozazdrościć tylko takich zakupów na Alledrogo. Kup uszkodzona używkę (cokolwiek) i weź później "walcz z wiatrakami".

Nie psuje powiadasz. Hmmm...

test

Opublikowano

@Makaroni. Pozazdrościć tylko takich zakupów na Alledrogo. Kup uszkodzona używkę (cokolwiek) i weź później "walcz z wiatrakami".

Nie psuje powiadasz. Hmmm...

Słuchaj, masz do wyboru:

1) - sprzedać płytę główną i procesor, a następnie kupić i5-2400 i płytę na H61 (wszystko używane)

2) - sprzedać procesor i kupić FX-6300 (nowy)

Zrobisz jak uważasz, bo po twoich wypowiedziach widzę, że ten temat prowadzi donikąd.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Rob co chcesz, chcesz to bierz tego fx6300 np, ale przeskok nie warty zmiany imo, albo zbieraj kase na i5 nowa i plyte do tego (i ramy jesli skylake). 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Po co wy staracie się go tak na siłę przekonać. Skoro chłopak nie chce dobrej rady to niech bierze patelnie od amd słabej wydajności :)

Ilość postów:

100-postów-[]
200-postów-[]
400-postów-[X]
800-postów-[X]

Pomogła ci lub spodobała ci się moja odpowiedź? Daj like ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...