Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy procek

Ytrew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko po co i7, i5 w zupełności wystarczy. i7 jest troszke wydajniejszy w renderingu ale w grach tego tak bardzo się nie odczuje.

Opublikowano

Chipset h170 jest nie opłacalny + nie wiem czy wiesz, ale wziąłeś procesor bez chłodzenia.

Chłodzenie wezmę tymczasowo z obecnego procka, a później zmienię na fera 3.

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b150-pro4-3-1-b150-ddr4-sata3-usb-3-1-90-mxb0h0-a0uayz-836734/

Jak już to takie coś bierz

@up on nie kupuje nowych tylko używki więc jak dobrze popyta to znajdzie z boxowym.

Czemu płyta którą wybrałem jest taka zła?

Opublikowano

Chipset h170 jest nie opłacalny + nie wiem czy wiesz, ale wziąłeś procesor bez chłodzenia.

Chłodzenie wezmę tymczasowo z obecnego procka, a później zmienię na fera 3.

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b150-pro4-3-1-b150-ddr4-sata3-usb-3-1-90-mxb0h0-a0uayz-836734/

Jak już to takie coś bierz

@up on nie kupuje nowych tylko używki więc jak dobrze popyta to znajdzie z boxowym.

Czemu płyta którą wybrałem jest taka zła?

Bo oferuje mniej niż tamta, a jest droższa.

349241432911096669131.jpeg
Opublikowano

Żeby było jasne, płyta ma być ATX, nie micro ATX i kosztować nie więcej niż 375 zł. Poza tym po co mi K skoro nie podkręcam???

Opublikowano

Jeżeli będzie chciał rozbudować, to micro atx płyta mu może nie wystarczyć.

A tym bardziej że chce płyte ATX to ta co podałem na b150 będzie dobra.

Dlatego

Ten AsRock co podałem wyżej

Używka i5 6500 z boxem znajdź lub jeżeli nie to jakiś zamiennik

i te ramy kingstony

Opublikowano

a co za roznica, po co ci koniecznie ten atx, a jak masz mozliwosc wziecia procka z K, to dlaczego masz nie wziac? free performance boost, jak nie umiesz to daj zrobic komus innemu.

Opublikowano

a co za roznica, po co ci koniecznie ten atx, a jak masz mozliwosc wziecia procka z K, to dlaczego masz nie wziac? free performance boost, jak nie umiesz to daj zrobic komus innemu.

Można więc to pisać każdemu kto nie chce podkręcać ; - ; Jeżeli nie chce tego robić to jego sprawa.

Opublikowano

wlasnie mozna, wiec pisze, od tego jestesmy zeby pomagac, wiec uswiadamiam go, ze wiele lepiej by bylo wziac procesor z odblokowaym mnoznikiem.

Nie jestem zielony w tym temacie, nie musisz mnie uświadamiać. Poza tym nie jest jak ty to określiłeś "free performance boost" bo wersja K kosztuje jakieś 100 zł więcej (nie wspominając o płycie z chipsetem Z170). Potrafię podkręcać i nie raz podkręcałem mój obecny zestaw, ale zwyczajnie nie chcę. Nie jestem pełnoletni więc uzbieranie pieniędzy na taki zestaw trochę mi zajęło dlatego nie chcę stracić dobrego procka przez durne podkręcanie. Rozumiesz?

I tak, płyta musi być koniecznie ATX. Już pomijam względy techniczne. Po prostu mam takie "widzimisię" i tak chcę. Jak ktoś będzie chciał żółte auto to też będziesz mu niebieskie wciskał?

Opublikowano

wlasnie mozna, wiec pisze, od tego jestesmy zeby pomagac, wiec uswiadamiam go, ze wiele lepiej by bylo wziac procesor z odblokowaym mnoznikiem.

Nie jestem zielony w tym temacie, nie musisz mnie uświadamiać. Poza tym nie jest jak ty to określiłeś "free performance boost" bo wersja K kosztuje jakieś 100 zł więcej (nie wspominając o płycie z chipsetem Z170). Potrafię podkręcać i nie raz podkręcałem mój obecny zestaw, ale zwyczajnie nie chcę. Nie jestem pełnoletni więc uzbieranie pieniędzy na taki zestaw trochę mi zajęło dlatego nie chcę stracić dobrego procka przez durne podkręcanie. Rozumiesz?

I tak, płyta musi być koniecznie ATX. Już pomijam względy techniczne. Po prostu mam takie "widzimisię" i tak chcę. Jak ktoś będzie chciał żółte auto to też będziesz mu niebieskie wciskał?

To weź i5-6500, który jest najlepszą i5 non-K (cena/jakość). Do tego weź B150 PC Mate od MSI. Posiada dobre opinie no i... jest w formacie ATX.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

To weź i5-6500, który jest najlepszą i5 non-K (cena/jakość). Do tego weź B150 PC Mate od MSI. Posiada dobre opinie no i... jest w formacie ATX.

Zastanawiam się właśnie między tymi:

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150-pc-mate-b150-dualddr4-2133-sata3-satae-hdmi-dvi-vga-usb-3-1-atx-b150-pc-mate-776246/

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h170a-x1-h170-ddr4-sata3-usb-3-0-atx-90-mxb0j0-a0uayz-836731/

strasznie podobne są. Do msi mam większe zaufanie, ale asrock oferuje dodatkowe oprogramowanie, ma lepszy chipset i 6 wejść usb 3.0, a msi tylko 4.

Procesor wezmę i5 6500 lub 6600, zależnie ile zostanie pieniędzy po kupnie płyty i ramu.

-edit-

Jakieś chłodzenie do tego w okolicach 75 zł ? Nie mówcie że w tej cenie nie ma nic dobrego, wszystko jest lepsze niż BOX od intela :)

Opublikowano

Zastanawiam się właśnie między tymi:

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150-pc-mate-b150-dualddr4-2133-sata3-satae-hdmi-dvi-vga-usb-3-1-atx-b150-pc-mate-776246/

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h170a-x1-h170-ddr4-sata3-usb-3-0-atx-90-mxb0j0-a0uayz-836731/

strasznie podobne są. Do msi mam większe zaufanie, ale asrock oferuje dodatkowe oprogramowanie, ma lepszy chipset i 6 wejść usb 3.0, a msi tylko 4.

Procesor wezmę i5 6500 lub 6600, zależnie ile zostanie pieniędzy po kupnie płyty i ramu.

-edit-

Jakieś chłodzenie do tego w okolicach 75 zł ? Nie mówcie że w tej cenie nie ma nic dobrego, wszystko jest lepsze niż BOX od intela :)

H170 jest trochę zaniedbany. Już lepiej jest pójść w Z170, który jest niewiele droższy. Tak na prawdę to płyta ATX na B150 też jest bez sensu, ale jak już taką chcesz.

Różnica w ilość USB polega na ograniczeniach chipset'u. Poza tym - ile można USB można wykorzystać? Myszka i klawa idzie do USB 2.0. Masz dzięki temu jeszcze 4 wolne sloty z tyłu. No właśnie - z tyłu. Bo przecież masz także USB na obudowie, na panelu przednim (zazwyczaj 2 USB 2.0 i 2 USB 3.0). 

MSI też ma oprogramowanie. Tak naprawdę to nie ma płyty, które by takowego nie dawała. 

MSI ma natomiast slot M.2, czego ten AsRock nie ma.

Ja bym poszedł w bardziej popularną płytę czyli MSI. Ma więcej opinii i więcej osób ją kupiło.

Nie bierz i5-6600, bo on jest całkowicie nieopłacalny. Weź i5-6500.

Ja cały czas siedzę na BOX'ie Intel'a (od i5-6400) i jest cicho. Mój kolega (BOX od i3-6100) też mówi, że ma cicho. Tak szczerze to nie ma dużego wyboru chłodzeń do takiego budżetu. Jedynie to Spartan LT mi przychodzi do głowy.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Poza tym - ile można USB można wykorzystać?

Dużo. Aktualnie mam z tyłu 5 portów usb 2.0 (wykorzystuję wszystkie) i 2 porty 3.0 (1 wolny). Z przodu też 2 usb 2.0 i też 1 wolny. Daje to liczbę 2 wolnych gniazd USB na 9 :) na szczęście jak braknie to mam rozdzielnik.

W chłodzeniu nie chodzi mi o ciszę, bo i tak mam głośno z powodu otwartej obudowy (słuchawki zagłuszają więc mi to zwisa). Chodzi o temperaturę.

Zdecydowałem się na MSI, bo jest bardziej popularna i łatwiej znaleźć używkę :)

A procesor jak już mówiłem - nieważne czy opłacalny, jak będzie kasa to biorę ^^

Dzięki wszystkim za pomoc, do zamknięcia.

Opublikowano

Poza tym - ile można USB można wykorzystać?

Dużo. Aktualnie mam z tyłu 5 portów usb 2.0 (wykorzystuję wszystkie) i 2 porty 3.0 (1 wolny). Z przodu też 2 usb 2.0 i też 1 wolny. Daje to liczbę 2 wolnych gniazd USB na 9 :) na szczęście jak braknie to mam rozdzielnik.

W chłodzeniu nie chodzi mi o ciszę, bo i tak mam głośno z powodu otwartej obudowy (słuchawki zagłuszają więc mi to zwisa). Chodzi o temperaturę.

Zdecydowałem się na MSI, bo jest bardziej popularna i łatwiej znaleźć używkę :)

A procesor jak już mówiłem - nieważne czy opłacalny, jak będzie kasa to biorę ^^

Dzięki wszystkim za pomoc, do zamknięcia.

To możesz zostawić BOX. Daje nawet ok temperatury. 

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...