Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam w planach dokonać zmian w moim komputerze i mowa tu głównie o nowej karcie graficznej. Chciałbym zmieścić się w kwocie 2000zł, ale w skrajnych przypadkach jestem w stanie powiększyć budżet. Podejrzewam też, że do nowej karty będzie potrzebne dodatkowe chłodzenie, ponieważ takowego nie posiadam.

Zwracam się tu o pomoc między innymi w sprawie:

- Wyboru karty graficznej(W grę nie wchodzi sprzęt używany),

- Innym ewentualnym zakupom(Jeśli będą potrzebne do poprawnego działania), tak by zmieścić się w budżecie i komputer był sprawny do gry,

- Spójności poszczególnych podzespołów(np. Czy moc zasilacza jest wystarczająca).

Obecne specyfikacje:

System Windows 10 Home 64Bit

Płyta Główna Gigabyte B75M-D2V

Procesor Intel Core i5-2400 CPU (4CPUs) 3.10GHz

Pamięć RAM: 8 GB

Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 750 Ti (2GB)

Zasilacz: Logic 600

Cooler(Chłodzenie): Domyślne(Obudowa,Procesor,Karta)

Jeśli coś jeszcze jest potrzebne, proszę dać znać. Z góry Dziękuję za pomoc :)

evviva l'arte!

Opublikowano

Sprzedaj najpierw te smieci i kup cały nowy

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Najlepiej by było wymienić całego kompa, procesor trochę będzie odstawał już ;)

Pytanie, ile byś miał pieniędzy na nowy zestaw, czy masz nagrywarkę i w miarę sprawnego twardziaka?

Opublikowano

Pieniędzy na nowy zestaw miałbym tyle co w budżecie + wartość aktualnego sprzętu. W każdym razie rozumiem, że bardziej się opłaca kupić nowego blaszaka niż ulepszać ten obecny. Poczekam jeszcze na kilka opinii, Dzięki.

evviva l'arte!

Opublikowano

Nie rozumiem na jakie opinie tutaj czekać, większość(w tym ja) powie Ci, że nie ma sensu pchać nic lepszego do tego kompa - lepiej go spieniężyć i dołożyć  kasę do nowego zestawu(możesz zostawić np. dysk i nagrywarkę).

349241432911096669131.jpeg
Opublikowano

Moja niepewność pochodzi stąd, że jeszcze kilka miesięcy temu wiele osób na forum polecało mi dokupienie konkretnej karty graficznej. No ale dobra, rozumiem. Dzięki za odpowiedzi.

evviva l'arte!

Opublikowano

Moja niepewność pochodzi stąd, że jeszcze kilka miesięcy temu wiele osób na forum polecało mi dokupienie konkretnej karty graficznej. No ale dobra, rozumiem. Dzięki za odpowiedzi.

Dokupienie samej karty, gdy masz budżet 2k jest trochę głupie ;p

349241432911096669131.jpeg
Opublikowano

Procesor ma już 5 lat, mój też ledwo zipie na The Crew (stabilne 60fps tylko na autostradzie za miastem). Warto sprzedać swojego i zostawić tylko dysk i nagrywarkę. Wyszedł rx470 który jest dobrym zakupem i w miarę tanim. Tak jak mówiłem ja i poprzednicy, sprzedaj ten komputer i załóż temat ze zrobieniem nowego kompa.

Opublikowano

Co Wy za glupoty piszecie? Sensownie teraz zabrac nowy zasilacz (jaka masz obudowe?), ssd jak nie masz i karte r9 380 4gb, jak nie to gtx1060, chociaz to juz duzo jak na taki sprzet lekko, ale przejdzie poki co, co jak robimy? Bo nie wiem jaki zestaw skladac.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Dlatego sensowniej sprzedać jako całość i dopiero zastanowić się co kupić. 

Jeśli chce może też  pozbyć się tylko grafiki, płyty głównej z procesorem i ram, raczej na pewno też zasilacza.

Potem można myśleć dopiero o składaniu zestawu a nie zamianie podzespołów albo na raty ulepszaniu i łataniu dziur. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jeśli chce może też  pozbyć się tylko grafiki, płyty głównej z procesorem i ram, raczej na pewno też zasilacza.

Potem można myśleć dopiero o składaniu zestawu a nie zamianie podzespołów albo na raty ulepszaniu i łataniu dziur. 

I tak i nie, zakladajac ze za ten komputer wezmie z 1k zl zostawiajac sobie tylko dysk, to ma jakies 3k i twardziela juz nie trzeba, to bedzie miec gtx 1060 + i5 skylake, z tym ze czy chce mu sie w to bawic, jak jest opcja ze r9 380 4gb i ssd (+ zasilacz nowy ofc) go zaspokoja. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

I tak i nie, zakladajac ze za ten komputer wezmie z 1k zl zostawiajac sobie tylko dysk, to ma jakies 3k i twardziela juz nie trzeba, to bedzie miec gtx 1060 + i5 skylake, z tym ze czy chce mu sie w to bawic, jak jest opcja ze r9 380 4gb i ssd (+ zasilacz nowy ofc) go zaspokoja. 

Lub można brać RX470 4GB + i5 Skylake

Opublikowano

Lub można brać RX470 4GB + i5 Skylake

caesar, ale wtedy też trzeba zmienić płytę główną :)

@topic

Najlepiej to opylić i złożyć coś nowego.

Ilość postów:

100-postów-[]
200-postów-[]
400-postów-[X]
800-postów-[X]

Pomogła ci lub spodobała ci się moja odpowiedź? Daj like ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...