Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podatek od sprzedaży skinów?

SHREDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jeżeli sprzedałbym moje skiny za około 9tyś zł to czy musiałbym odprowadzać od tego podatek i jeżeli tak, to w jaki sposób? Skiny sprzedawałbym na stronie opskins.com (niczego nie reklamuje). Pieniądze otrzymałbym na PayPal a potem przesłałbym je sobie na moje konto bankowe.

Liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Raczej nikt tego nie robi. Najlepiej jednak nie przelewaj sobie całej kwoty xD.

Chociaż tutaj masz niby wycinek z allegro?

Czy muszę odprowadzać do Urzędu Skarbowego podatek od sprzedaży na Allegro?

Każda firma (przedsiębiorca), jak i osoba fizyczna, ma obowiązek rozliczać się z Urzędem Skarbowym ze wszystkich dochodów, bez względu na ich źródło pochodzenia. Dotyczy to także sprzedaży poprzez Allegro.

Szczegółowe porady, treść i objaśnienia przepisów z tym związanych można znaleźć w specjalistycznych serwisach w polskim Internecie, np. w PIT.pl na stronie www.ehandel.pit.pl.

Aby uzyskać informacje na temat podatków, można też skontaktować się z licencjonowanym doradcą podatkowym lub dowolnym biurem rachunkowym.

Opublikowano

Wymieńmy przedmiot skin na cokolwiek innego - np. telefon. Jakbym wziął teraz swój telefon i go sprzedał za 3 tysiące złotych na Allegro (opskins) to nic bym z tym nie robił. Przelał sobie 3 koła na konto i tyle. I nic by się nie stało.

Opublikowano

A jeżeli Urząd w jakiś sposób chciałby mnie skontrolować to co wtedy? Tego się najbardziej obawiam. 

//Edit 

A może bezpieczniej będzie jak nie będę sobie przelewał tej kasy z PayPala na konto, tylko po prostu zrobiłbym sobie jakieś zakupy (bo chciałem kupić kompa) za pomocą PayPala, bo przecież PayPal nie jest polską firmą.

Opublikowano

Ale te skiny nie istnieją : D. Jakbyś sprzedawał konto w metinie/bluzę/myszkę/cokolwiek to nie bawisz się w jakieś podatki. Nikt się nie dojebie.

Ogólnie to tak. 

" Masz się rozliczyć z każdej złotówki jaką wpadnie na Twoje konto. To czy będziesz płacił od tej kwoty podatek czy dostaniesz zwrot itp to już inna kwestia." "Rozliczasz się z każdej kwoty, potem Ci zwracają zapłacony podatek, jeśli kwota jest mniejsza niż 3091zł." "Generalnie nie ma szans, żeby Urząd Skarbowy dopadł Cię, bo nie dojdą do konta steam bez nakazu. Musiałby donieść na Ciebie sąsiad, a Urząd Skarbowy musiałby być wyjątkowo ambitny. Nie jestem prawnikiem, ale według mnie nie musisz płacić od tego podatku. To tak, jakby rozliczać się od złota zebranego na Plemionach"

Opublikowano

Wydaje mi się, że stronka OPSKINS odprowadza podatek od zakupu danej broni przez osobę trzecią. (doliczają kilka % dla siebie i podatek)

P.s Ostatnio sam sprzedałem sporą ilość kluczy na allegro i nic się nie stało :D

Opublikowano

Wielkie dzięki @Ememenss :)

Tak, OPSKINS pobiera 10% od sprzedaży skinów :)

//Edit

@Sztoss , a ile kasy wpadło Ci na konto (jeśli można wiedzieć)? Albo chociaż blisko do tego 9tyś? :D

Opublikowano

Wielkie dzięki @Ememenss :)

Tak, OPSKINS pobiera 10% od sprzedaży skinów :)

//Edit

@Sztoss , a ile kasy wpadło Ci na konto (jeśli można wiedzieć)? Albo chociaż blisko do tego 9tyś? :D

1k + allegro odbierało sobie ileś tam hajsu za wpłacenie tych pieniędzy na konto

Opublikowano

Ok :)

Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenie w sprzedaży większych sum $$ za piksele? :P

//Edit

Co byście zrobili na moim miejscu? :D

Opublikowano

Nikt kogo znam nie płacił od skinów podatku. Na twoim miejscu sprzedałbym je i stopniowo przelewał pieniądze, jednak uważaj na paypal bo może się przyczepić o tą gotówkę...

Opublikowano

Gdybys dprzedawal samochod czy co to tak ale że to są gry i fogule super duper tevhnolugia i dla januszuf z skarbówki czy co nawet nie wiedzą że takie coś istnieje. Sraj na nich sprzedawaj ile chcesz nic nie powiedzą. Jak chcesz to możesz kupić kompa przez paypal

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi! :)

A znacie jakąś stronkę typu morele.net (nie jest to reklama), na której można płacić przez PayPal, gdzie można złożyć sobie komputer? :)

Opublikowano

Też własnie widziałem tą stronę, w regulaminie mają coś takiego:

"Płatność za realizację zamówienia następuje w jeden z poniższych sposobów:

1. poprzez serwis PayPal – po otrzymaniu potwierdzenia z serwisu PayPal,"

O jakie potwierdzenie tutaj chodzi? 

Opublikowano

Powiem tak twoja mama i tata maja. Bryke za 20tysiecy i ja sprzedaja za np 18tysiecy to od tego nie odprowadza ani 1 grosza podatku bo to bylo by bez sensu co innego jak by to zrobil handlarz ltory dziennie sprzedaje 2 furki po 20tysiecy :)

Opublikowano

Jak przeczytałem ten temat to aż raka dostałem. Najlepiej rozbawił mnie ten post dzięki za chwile oderwania od szarej rzeczywistości, powiesz mi w jakim mieście żyjesz? Bo przychodzi mi do głowy tylko Dubaj.

Ale te skiny nie istnieją : D. Jakbyś sprzedawał konto w metinie/bluzę/myszkę/cokolwiek to nie bawisz się w jakieś podatki. Nikt się nie dojebie.

Ogólnie to tak. 

" Masz się rozliczyć z każdej złotówki jaką wpadnie na Twoje konto. To czy będziesz płacił od tej kwoty podatek czy dostaniesz zwrot itp to już inna kwestia." "Rozliczasz się z każdej kwoty, potem Ci zwracają zapłacony podatek, jeśli kwota jest mniejsza niż 3091zł." "Generalnie nie ma szans, żeby Urząd Skarbowy dopadł Cię, bo nie dojdą do konta steam bez nakazu. Musiałby donieść na Ciebie sąsiad, a Urząd Skarbowy musiałby być wyjątkowo ambitny. Nie jestem prawnikiem, ale według mnie nie musisz płacić od tego podatku. To tak, jakby rozliczać się od złota zebranego na Plemionach"

Od paru miesięcy prowadzę firmę związaną ze skinami CS:GO kupuję, dokumentuje zakupy skinów, dokumentuje ich sprzedaż, opłacam podatek dochodowy oraz podatek obrotowy - (od niedawna). Każdy jest podatnikiem czy mu się to podoba czy nie, w twojej kwesti jest czy przyznasz się do osiągniętego dochodu czy będziesz liczył na szczęście, w historii bankow wszystko zostaje. Jeżeli tego typu sprzedaże będą się powtarzały radzę tobie na 100% wpisać to w zeznaniu podatkowym na koniec roku w zakładce inne źródła dochodu. Nie jestem pewien ale transakcje bankowe powyżej 5 lub 10 tys zł są prześwietlane przez bank i urząd skarbowy, skarbówka ma 5lat w tym momencie na upomnienie się o swoje mogą przyjść nawet za 1825 dni od daty wyplynięcia 9000zł na konto i domagać się dowodów oraz źródeł z kąd pochodzą te pieniądze. Pytanie co ci grozi : 75% dochodów zostanie zabrane przez państwo i w najgorszym przypadku konsekwencje sądowe. Jak często to się dzieje - myśle ze kontrolują z 1% ludzi którzy sprzedają na lewo przez platformy aukcyjne, są to rzadkie przypadki ale zdarzają się nawet wśród moich znajomych. Co masz do wyboru liczyć na szczęście i zarobić wiecej o 500zł albo wpisać to w zeznaniu podatkowym źródło tych pieniędzy i kwotę. Tutaj co kolega wyżej pisał dopiero teraz przeczytałem kolejne zdania i mało co się nie posikałem ze śmiechu, co urząd skarbowy może obchodzić twoje konto steam? Ich obchodzi tylko gotówka która pojawiła się na twoim koncie i tak jak mówie nie musi to być wredny sąsiad wystarczy że bank nadzorując przelewy w ich systemie zaobserwuje a- cykliczne przelewy na duże kwoty z nieznanych źródeł, b- przelewy na kwote wyższa niż 5-10 tys nie wiem dokładnie jak to jest z tym limitem i od ilu wpada z automatu do nich. A skiny nie istnieją dopóki ktoś nie zapłaci za nie i nie otrzymasz pieniędzy. Powodzenia mam nadzieje że choć troche wyjaśniłem jak to wygląda a nie jak ludzie uważają i pierdzielą głupoty - jedyna merytoryczna rzecz w tym temacie :

" Masz się rozliczyć z każdej złotówki jaką wpadnie na Twoje konto. To czy będziesz płacił od tej kwoty podatek czy dostaniesz zwrot itp to już inna kwestia." "Rozliczasz się z każdej kwoty, potem Ci zwracają zapłacony podatek, jeśli kwota jest mniejsza niż 3091zł."

b_560_95_1.png

Opublikowano

Przestałem czytać po " prowadzę firmę".

Edit: Dobra, nie będę chujem. Doczytałem teraz. Kolego, nie napisałeś mu nic innego. W dodatku w pierwszej linijce pierwsze odpowiedzi napisałem żeby lepiej nie wpłacał całości od razu.

A wypowiedzi są cytowane z innych tematów użytkowników z podobnymi problemami.. dlatego jest cudzysłów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...