Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Coaching?

MaX095

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o Coachingu???

Mam możliwość zaczęcia studiowania tego kierunku i w sumie się zastanawiam czy to dobry pomysł.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Coaching to gówno, jeżeli ktoś faktycznie nie umie siebie do czegoś zmotywować to nie potrzebuje do tego szkoleń motywacyjnych tylko jest śmierdzącym leniem. Po za tym część rzekomych ekspertów to niedorajdy szukającego łatwego sposobu na kasę. Jednak skoro to będzie już taki bardziej profesjonalny coaching, a nie 5 zasad jak być szczęśliwym człowiekiem to czemu nie.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Według własnej opinii zalecałbym iść na kierunek, w którym czujesz się dobrze i po którym mógłbyś mieć swoją wymarzoną pracę. Osobiście zazwyczaj wewnętrznie gardzę couchami, którzy uczą rzeczy powiązanych z motywacją i ogólnie psychologią, mogę nie mieć dokładnie wiedzy na ten temat ale wątpię żeby na studiach couchingu była mowa o "wyższej psychologii" i przede wszystkim o konsekwencjach pewnych metod.

Opublikowano

Zależy co autor tematu ma na myśli. Jeżeli coach np. w csgo lol starcraft, nie wiem jak ze sportem to ma to sens ale jeśli w prawdziwym życiu to nie mam zdania.

Opublikowano

daj se spokój, idź na kierunek który da ci prace, a nie że pójdziesz na kierunek gówno i c**j ci z tego przyjdzie

Opublikowano

Hajs jakiś będziesz miał, pewnie, spójrz na Grzesiaka. Nieszanowany, nielubiany nawet we własnym środowisku, patrzą na niego jak na Jezusa tylko cielęta i porażki bez samozaparcia które potrzebują słuchać "JESTEŚ Z*******Y I WYJĄTKOWY". Powiedzmy, że to taki soft-psycholog, z tym, że psycholog jest zawodem regulowanym, a do bycia "coachem" potrzeba ludzi którzy nie wiedzą co ze sobą zrobić ale jeszcze mają pieniądze.

Oczywiście, będziesz im pomagał, ale meh... Ja wierzę w ewolucję.

https://www.youtube.com/watch?v=5eXx16ZBxf8

no nie wiem, ja na przykład dostałem raka, typo widać, że jest chyba początkujacym coachem bo jeszcze nawet rozmiaru koszuli dobrze dobrać nie potrafi, muzyka za głośno etc... 

167161466687770313241.png

Opublikowano

Jak dla mnie taki coaching jest bez sensu. Wielu ludzi (miałem tylko styczność z takimi na yt) nie ma kompletnie nic ciekawego do powiedzenia, tylko te same, oklepane frazesy. Potrafiłbym zrozumieć coś takiego, gdyby o jakiś wartościach mówiła osoba, która doświadczyła pewnych rzeczy itp., jednak w zatrważającej liczbie przypadków "coachingują" osoby, które kompletnie nie są obyte w życiu, a ich coaching opiera się w zasadzie na tym samym i na wszelako pojętej motywacji. Ja tego osobiście nie kupuje, a studia na tym kierunku nie dadzą Ci żadnego obycia w życiu - jak dla mnie, żeby rozmawiać na jakiś temat trzeba to najpierw przeżyć, spróbować, doświadczyć i tyle, nic tego nie zmieni. Walenie frazesami na lewo i prawo (zmień swoje życie już dzisiaj, jutro będzie za późno, jesteś najlepszy) to zwykłe pieprzenie, które nic nie wnosi do tematu, a powiedzieć tak może każdy jeden z łapanki z ulicy. Jak interesują Cie takie tematy to już lepiej iść na psychologie - bo i tutaj możesz komuś pomóc, zmienić jego sposób myślenia, patrzenia na świat czy nawet odmienić czyjeś życie. 

Pozdrawiam

368216.png

Opublikowano

W teorii to taki psycholog dla kobiet i facetów bez jaj. Bierzę troche gliny i ulepi Ci te jajka - oczywiście za jakiś czas odpadną, ale musisz częściej odwiedzać coacha, aby mógł je naprawiać lub ulepić na nowo. Coaching to taka teraz nowa sekta się robi. Ludzie, którzy nie mogą sobie poradzić z podstawowymi problemami jak brak pracy, rzucenie przez dziewczynę/chłopaka czy filozoficzne bzdety rodem z epoki romantyzmu, będą z ich usług korzystać. I niestety, ten trend będzie się nasilał razem z latami. Jeżeli ktoś poważnie ma problemy z motywacją i jakąś chęcią do życia, to zamiast wybierać się do psychologa, może warto raz zajrzeć do takiego coacha. I chcę tutaj podkreślić - raz. Warto się przyjrzeć temu co mówią i w jaki sposób uzależniają od siebie ludzi. I nie chcę tutaj w pełni ich bronić, ale trzeba ich wypowiedzi i rady bardzo dobrze filtrować. Wyciągnąć to co najważniejsze, bo 99% ludzi łyka całą wypowiedź niczym pelikan, nie wiedząc że za miesiąc ta ich mistyczna motywacja wygaśnie i trzeba będzie zamówić kolejne szkolenia u naszego "upośledzonego psychologa".

Możesz iść na te studia, bo w sumie nie ma nic lepszego, niż wciskanie swoich myśli obcym ludziom. Niczego twórczego nie stworzysz, Atlantydy nie odkryjesz, ale jeżeli masz smykałkę i umiesz rozmawiać z ludźmi, ten zawód może Ci się opłacić. Jednak czy za 3-4 lata znajdziesz pracę na tym stanowisku?

Nie chcę wyrokować, ale sam się zastanów.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Można wiedzieć jaka to uczelnia? ;)

Co do tematu - naturalnie polecam. Coaching ma ogromną przyszłość. Dla wszystkich panów powyżej - trzeba rozgraniczyć coaching znaczy szarlataneria, pseudo motywacja, a prawdziwy coaching tj. sztuka odpowiedniego zadawania pytań, konkretne strategie psychologiczne. W USA 90% menedżerów wyższego szczebla korzysta z coachingu i nikt się nie czuje dymany na kasę. To jest potrzebne, po prostu.

5465845486.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...