Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polecicie dobre książkowe serie fantasy,sci-fi, postapo?

dragranis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam od jakiegoś czasu czegoś do poczytania. Z takich serii to przeczytałem: Wiedźmin, Władca pierścieni + hobbit, Harry potter, kilka książek metro ( 2033, dzielnica obiecana, otchłań, wieża) no i jestem w połowie cyklu demonicznego. Mam jeszcze w planach Szklany Tron oraz Silos. Znacie coś jeszcze godnego polecenia, co wciąga na długo ? Z góry dzięki :)

Opublikowano

Z fantasy to seria Zwiadowcy, Drużyna albo seria Tunele z tych 3 zwłaszcza polecam zwiadowców co do sci-fi i postapo się nie wypowiem nie czytam tego gatunku

gQSkfLC.png

Opublikowano

- Seria "Zwiadowcy" - trochę kierowana dla młodzieży, ale ma bodajże 12-14 tomów więc zajęcie na dłuższą metę by było.
- Cykl Inkwizytorski - na chwilę obecną sztandarowa seria J.Piekary, kończę właśnie ostatnie 2 książki (robię to wg. chronologii wydarzeń, a nie wydawania książki i niestety jestem trochę zawiedziony, bo wcześniejsze książki, które powinny opowiadać moim zdaniem ciekawsze historię, są najzwyczajniej nudniejsze) i mogę polecić.
- Ani słowa prawdy - również J.Piekary - taka odskocznia od ciężkiego klimatu Inkwizycyjnego
- Kłamca - 4 książki J.Ćwieka opowiadające o Lokim - synu Odyna, który pod wpływem pewnych wydarzeń zaczyna pracować dla "naszego" Boga wykonując dla jego podopiecznych najgorszą robotę. Masa nawiązań do wierzeń wszelakiej maści i z całego świata
- Pan Lodowego ogrodu - chyba jedyna dobra seria J. Grzędowicza. Mamy 2 równoczesnych protagonistów (jeden rozdział opowiada o tym co się dzieje u jednego, zaś drugi rozdział co u drugiego - i tak na zmianę), których losy dzieją się na planecie podobnej do Ziemi, jednak technologicznie znajdującej się w jako takim naszym średniowieczu, jednak z tą różnicą, że pierwszy główny bohater przybył z prawdziwej Ziemi na tą planetę w poszukiwaniu badaczy, którzy na niej zaginęli, zaś drugi od urodzenia mieszkał na "drugiej Ziemi" jednak pod wpływem pewnych wydarzeń, musiał opuścić swoje rodzinne strony. 
- Diuna - F.Herbera - opowiadająca o tytułowej planecie, która bogata jest w złoża na prawdę cennego kruszcu zwanego melanżem. Osobiście nie moje klimaty, ale z tego co wiem powieść ma 6 dość grubych tomów.
- Siewca wiatru oraz Siewca burzy - dwa tomy M.L.Kossakoweskiej opowiadającej o Abaddonie - aniele, który niszczy światy. Bardzo ciekawa interpretacja nieba, piekła jak i ziemi.
- Seria o Jakubie Wędrowyczu - luźniejsza pozycja, opowiadająca w dość żartobliwy sposób o alkoholiku, hienie cmentarnej i domorosłym egzorcyście. Świetnie pokazany i mocno uwydatniony obraz takiego "stereotypowego polaka".
- Świat dysku - masa książek opowiadająca o tym uniwersum pióra T. Prachetta
- Miecz prawdy - na chwilę obecną 17 książek autorska T.Goodkind'a 
- Trylogia Husycka - odejmując całą otoczkę magii itp. to świetna pozycja opisująca wojny husyckie tępienie herezji i kacerzy.

Wszystkie pozycje S. Lema np. Niezwycieżony, Kongres Futurologiczny, Solaris, Dzienniki gwiazdowe, Cyberiada, Eden

Może też coś J.A.Zajdly - Cylinder van Troffa, Wyjście z cienia, Paradyzja

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Seria o Samotnym Wilku Joe Devera myślę że może Ci się spodobać moje uubionę części to Jaskinie Kalte i Otchłań zagłady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...