Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym się zapytać czy ktoś z was wie o co chodzi. Pisze mi że w 8 linijce mam błąd i mam taką informację Parser Error: Identifier not found: velocity. 

A tu jest kod źródłowy mojej gry.

1
2extends RigidBody2D
3
4
5
6 func _ready():
7 set_process(true)
8 velocity = Vector2(0,0)
9
10
11 func _process(delta):
12 if Input.is_action_pressed("ui_right"):
13 velocity.x += 300000*delta
14 elif Input.is_action_pressed("ui_left"):
15 velocity.x-= 300000*delta
16
17 self.set_axis_velocity(velocity) 
Opublikowano

nie wiem w czym to jest pisane o.O ale musisz najpierw jakoś zadeklarować tą zmienną skoro nie wie co to za zmienna. może 

Vector2 velocity = Vector2(0,0);
Opublikowano

"Identifier not found: velocity" - zmienna velocity nie została znaleziona.

Co to oznacza? Że nigdzie nie zdeklarowałeś tej zmiennej.

Zmienna ta może być zdeklarowana w tej samej klasie co metoda, w metodzie, w zewnętrznej klasie, byle by ta metoda miała do niej dostęp.

Rozumiem, że jest to kawałek kodu z Javy? Na przyszłość jak już dajesz source code, to daj całość i użyj formatowania dla kodu.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Zmienna ta może być zdeklarowana w tej samej klasie co metoda, w metodzie, w zewnętrznej klasie, byle by ta metoda miała do niej dostęp.

Rozumiem, że jest to kawałek kodu z Javy? Na przyszłość jak już dajesz source code, to daj całość i użyj formatowania dla kodu.

To nie może być java, w javie inaczej wyglądają metody, w javie są średniki na koncu kazdej linii, tu nie ma, inaczej wyglądają ify, w javie żeby rozszerzyć klasę o inną klasę abstrakcyjną robisz to przy deklarowaniu klasy

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

To nie może być java, w javie inaczej wyglądają metody, w javie są średniki na koncu kazdej linii, tu nie ma, inaczej wyglądają ify, w javie żeby rozszerzyć klasę o inną klasę abstrakcyjną robisz to przy deklarowaniu klasy

W Godot'cie pisze się w C++.

Po za tym ten kod jakiś mały jest i dziwny brak zdeklarowanych zmiennych etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...