Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie na temat prowadzenia serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, otóż planuje w najbliższym czasie stworzyć swój serwer ze swoimi autorskimi dodatkami. Mam pytania odnośnie spraw prawnych.

1. Czy zgodnie z prawem mogę mieć serwer no-premium?

2. Czy z zarobków realnych (np. przez płatności sms czy przelewy) muszę odprowadzać podatek?
3. Jeśli tak, to czy muszę mieć działalność gospodarczą (to chyba najważniejsze pytanie)? Nie widzi mi się płacenie paru stów co miesiąc. Sam podatek byłby do zniesienia.

4. Pobocznie: Czy korzyści z np. rang vip muszą być zgodne z eulą jeśli serwer jest no premium (nie planuję dawać dużej przewagi vipom)?

Mam ciekawy projekt serwera KitPvP a chciałbym go zrealizować przynajmniej dla tego, by wszystkim się dobrze grało i wprowadzać do niego nowsze ciekawsze pomysły (zarobki szły by raczej na utrzymanie serwera, lecz wole je mieć realnie na koncie w razie zmiany hostingu). Nauczyłem się w dużym stopniu pisać pluginy i chciałbym wprowadzić swój projekt w życie :)

Jestem pełnoletni, więc zawarcie umowy z pośrednikiem sms nie byłoby problemem.

=============== Poradnik do zaawansowanego PvP Minecraft ===============

============  http://www.mpcforum.pl/topic/941290-tut-zaawansowane-pvp/  ============

Opublikowano

tak

nie

nie

nie

Nie znasz się, to nie wypowiadaj sie.

1. Tak

2.  Jeżeli zarobki roczne będą > 3000 zł

3. Nie trzeba mieć, wystarczy poprośić administracje strony, żeby Ci dali rozliczenie. Lepiej się rozliczyć i mieć spokój, niż potem problemy z tego powodu.

4. Po prostu nie może być p2w

Opublikowano

tak

nie

nie

nie

Nie znasz się, to nie wypowiadaj sie.

1. Tak

2.  Jeżeli zarobki roczne będą > 3000 zł

3. Nie trzeba mieć, wystarczy poprośić administracje strony, żeby Ci dali rozliczenie. Lepiej się rozliczyć i mieć spokój, niż potem problemy z tego powodu.

4. Po prostu nie może być p2w

Co do 1 i 2 ok. Co do 3, jak wygląda sprawa z takim rozliczeniem? Chodzi mi konkretnie o np taką sytuacje:

- Ktoś u mnie kupił vipa za 12 zł przez sms.

- (załóżmy) 50% z tego czyli 6 zł leci do pośrednika. Drugie 6 zł na moje konto u pośrednika.

- Proszę go o rozliczenie z czego potrąca mi trochę mojej wypłaty. Leci do mnie załóżmy 4,50 zł.

- Dostaje rozliczenie. Co czego mam to rozliczenie wykorzystać?

- Mam zarobek 4,50 zł z którego później rozliczam PIT (jeśli zarobiłem mniej niż 3k to zwróca mi później), co mam z zrobić z ww. rozliczeniem?

Do 4 punktu, z tego co słyszałem, to podobno sam w sobie serwer no-premium jest już niezgodny z eulą. Czy to prawda? Widuje serwery typu mocne p2w (nawet 500 osobowe) i stoją już dobre parę lat.

Nie planuje dużego serwera, ale nie chce by moja rodzina czy ja mieć problemy z organami państwowymi.

============  http://www.mpcforum.pl/topic/941290-tut-zaawansowane-pvp/  ============

Opublikowano

Przepraszam, że jeszcze odkopuje, lecz chcę się upewnić, czy jak wykonam umowę z np. homepay i będę za ich pośrednictwem sprzedawał usługi na serwerze, to czy nikt się nie przyczepi, że nie mam DG?

Opublikowano

Przepraszam, że jeszcze odkopuje, lecz chcę się upewnić, czy jak wykonam umowę z np. homepay i będę za ich pośrednictwem sprzedawał usługi na serwerze, to czy nikt się nie przyczepi, że nie mam DG?

Nikt się nie doczepi. :)

Staraj się traktować serwer jak zabawa, a nie jak przeszkoda prawna.

strange1.jpg

Opublikowano

Nie bierz tego zbyt poważnie bo zebrać 3000 w skali roku to dość sporo, jeżeli dopiero teraz zaczynasz z serwerami. Zdobyć graczy, a już tym bardziej utrzymać ich nie jest tak łatwo. Tak jak mówię o sprawy prawne się nie martw, i czerp z prowadzenia serwera przyjemność ;)

671411485514457941894.png

Opublikowano

Siemka, otóż planuje w najbliższym czasie stworzyć swój serwer ze swoimi autorskimi dodatkami. Mam pytania odnośnie spraw prawnych.

1. Czy zgodnie z prawem mogę mieć serwer no-premium?

2. Czy z zarobków realnych (np. przez płatności sms czy przelewy) muszę odprowadzać podatek?

3. Jeśli tak, to czy muszę mieć działalność gospodarczą (to chyba najważniejsze pytanie)? Nie widzi mi się płacenie paru stów co miesiąc. Sam podatek byłby do zniesienia.

4. Pobocznie: Czy korzyści z np. rang vip muszą być zgodne z eulą jeśli serwer jest no premium (nie planuję dawać dużej przewagi vipom)?

Mam ciekawy projekt serwera KitPvP a chciałbym go zrealizować przynajmniej dla tego, by wszystkim się dobrze grało i wprowadzać do niego nowsze ciekawsze pomysły (zarobki szły by raczej na utrzymanie serwera, lecz wole je mieć realnie na koncie w razie zmiany hostingu). Nauczyłem się w dużym stopniu pisać pluginy i chciałbym wprowadzić swój projekt w życie :)

Jestem pełnoletni, więc zawarcie umowy z pośrednikiem sms nie byłoby problemem.

1. Tak. Jeżeli nie było by zgodne z prawem to takowa funkcja nie była by dostępna w oficjalnym silniku gry pod serwery Vanilla.
  2. Podatek trzeba odprowadzać od zarobionego zarobku powyżej 3 tysięcy złotych lecz raczej wątpię że tyle zarobisz więc wystarczy sam pit. Jednak trzeba też spojrzeć na to że nie które oferty SMS takie jak homepay, microsms itp.. odprowadzają podatek za ciebie (podalem przyklady sklepów lecz nie wiem czy one takie coś posiadają)
  3. Nie. 
  4. Zależy na jaką wersje jest serwer. Po wyżej wersji podajże 1.8 w euli jest notka że nie można czerpać korzyści majątkowych z serwera dla siebie czyli tylko i wyłącznie można zarobić na opłatę serwera + nie można sprzedawać rzeczy których nie da się zdobyć na normalnym trybie gry czyli np: dostęp do jakiejś komendy, kity itp...

Projekt serwera KitPvP ma takowe szanse wypalić i racze tutaj eula wiele nie zmieni z tego co napisałem w pkt. 4 gdyż tutaj kity to jest podstawa rozrywki.

Serwer no-premium na pewno pomoże ci zdobyć większą ilość graczy lecz większą ilość cheaterów.

CWeKkdQ.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...