Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

uzależnienie od gier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bardzo poważny problem jestem uzależniony od gier już wcześniej byłem uzależniony grałem po 24/7 dosłownie nie chodziłem do szkoły wszystko miałem gdzieś żeby tylko grać, przestałem bo uświadomiłem sobie że nie warto marnować na to życia, w tym czasie miałem parę dziewczyn trochę przyjaciół więcej mnie nie było w domu niż byłem, lecz teraz znów zaczynam powodem jest brak znajomych dosłownie nie mam nawet do kogo się odezwać z wszystkimi urwałem kontakt bo nie wnosili nic do mojego życia nie było nikogo gdy miałem jakiś problem lecz ja zawsze służyłem pomocą gdy oni go mieli.

Teraz wracam z pracy, siadam i gram, niby mnie to trochę uszczęśliwia ale chcę coś zmienić ale nie wiem za bardzo jak znów zacząć brakuje mi motywacji i odwagi, stałem się ostatnim czasu bardzo nieśmiały często uciekam w alkohol i n........ czuję się z tym bardzo źle ale jakoś nie umiem sobie poradzić, się przełamać, może macie do mnie jakieś rady sugestie ?

<p>.

Opublikowano

Może po prostu lubisz grać a robisz to, gdyż nie masz co robić. Może jakaś terapia?

Opublikowano

Pamiętaj o wadach uzależnienia, czym częściej będziesz sobie o nich przypominał tym łatwiej będzie z nimi zaprzestać. Ciężko stwierdzić coś takiego jak "uzależnienie od gier", to oznaczałoby, że nie możesz przestać grać nawet jeśli nie chcesz to czujesz, że Twój poziom szczęścia jest jedynie zależny od tego i gdy Twój mózg ogranicza ilość dopaminy(to w głowie od radości) podczas grania ze względu na "limit" dopaminy co skutkuje, że chcesz grać jeszcze więcej żeby poczuć się tak samo. Co do alkoholu, pamiętaj, że możesz sobie tym sobie zrujnować nie tylko karierę ale i szansę na zaprzestanie czucia się samotnym ze względu na to, że będziesz spędzał czas pijąc zamiast "uspołeczniać" się z ludźmi, co jednocześnie jest według Ciebie powodem dlaczego to robisz. Z drugiej strony zwróć uwagę na pozytywne strony, jeśli przestaniesz to robić, będziesz odczuwał skutki odstawienia nałogu(zmęczenie, zły nastrój) ALE one nie będą trwały wiecznie, po pewnym czasie to przejdzie i będziesz mógł być szczęśliwy i bez tego. Polecam także znaleźć jakieś hobby lub przypomnieć sobie coś co lubiłeś robić w dzieciństwie a w obecnym czasie już zapomniałeś o swoich pasjach, jeśli takie masz to możesz je odnowić przez co będziesz czuł się lepiej i symptomy odstawienia złagodnieją.

Opublikowano

Nie nazwałbym ucieczki do alkoholu problemem. Sam często pije, zdarza się każdego dnia. Na pewno lepsze to niż siedzenie przed komputerem.

Fajnie sie napierdolić, zawsze jakaś przygoda się trafi po pijaku, poznasz ciekawych ludzi w spelunie.

Opublikowano

Tak, gram bo nie mam co robić i nie mam co innego robić.

8738814693914691430663.jpeg

Może to nie jest uzależnienie tylko nie masz nic do roboty a sobie to wmawiasz i nie możesz tego zwalczyć bo to nie istnieje, więc pijesz. Odpowiedz na takie pytanie, jakbyś miał fajnych znajomych to zostałbyś przy kompie czy wyszedł z nimi?

Opublikowano

Ja radziłbym zając się czymś jakieś hobby i po czasie z tego kręgu szukać sobie znajomych i przyjaciół. No i ogólnie postawić sobie sprawę jasno i podzielić czas na życie społeczne no i czas na pykanie w komputer.

Opublikowano

Pradawna technika która w dobie komputerów zanikła a która otwiera oczy, usprawnia mózg, polepsza zdolność analitycznego myślenia i poznawania siebie - kurrrwa czytanie książek. Papierowych. Bo pachną.

167161466687770313241.png

Opublikowano

Znajdź sobie przyjaciół, miłość, hobby, życie. Zajmiesz się czymś innym to uda Ci się od tego wyrwać.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Zwyczajnie wychodź z domu. Jak masz pić, to zrób to w barze.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Mi przeszło z dnia na dzień, nie gram już z 6 miechów...

Tylko teraz oglądam nonstop seriale :(

Wydaje mi się że tylko przerzucasz się z jednego uzależnienia na drugie.

@topic

Zacznij sobie wmawiać że granie cię nudzi, oszukuj sam siebie.

"Samogwałt to przyjemność, sam gwałt to już kara"

Opublikowano

Uzależnieniem bym tego nie nazwał, po prostu nie masz czegoś, co mógłbyś robić zamiast grania. Po przeprowadzce miałem tak samo, aż kupiłem motocykl i mi przeszło. Jak się okazuje z opowieści znajomych i forumowiczów, jednoślady są odpowiedzą na wszystkie problemy. ;p

343731479829004887779.png

Opublikowano

Dziś kupiłem sobie lustrzankę, zamierzam nauczyć się robić bity, jutro idę zapisać się na siłownię ( już kiedyś ćwiczyłem ale zaprzestałem ). W pracy już nie mogłem się doczekać aż wrócę do domu, zjem obiad i usiądę w moje wygodne krzesło i zacznę grać lecz gdy przekroczyłem próg domu powiedziałem sobie nie. Dzięki wszystkim za porady, doceniam :)

<p>.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...