Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Boty, 100% CPU i wysoki ping

Rekomendowane odpowiedzi

Rekrut
Opublikowano

Witam.
Na swoim VPSie mam postawiony serwer TS3 z 3 botami: sinusbot, ABot i AdminOnline. Po odpaleniu botów wszystko jest w porządku, jednak po kilku godzinach (najczęściej kilku dniach) procesy, któregoś z botów powodują nagle 100% CPU przez kilka godzin. Host ArubaCloud na którym mam VPSa w przypadku 6 godzin użycia CPU na 100% "tworzy" blokadę i ping na mojej maszynie skacze z 51 do 350ms przez klika dni... Cały serwer TS jest wtedy bezużyteczny.

Pytanie: czy tylko u mnie takie coś występuje? Jest to wina kodu tych botów czy może trafiła mi się wadliwa maszyna? Najłatwiej byłoby wywalić boty i zostawić sam serwer, ale mimo wszystko boty te są przydatne i chciałbym jakoś połączyć obie rzeczy.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Ustaw skrypt który resetuje te skrypty bo jak za długo działają to się zwieszają i generują dodatkowe zużycia zasobów, ABot zawsze tyle generował tak samo jak mbot.

Rekrut
Opublikowano

Jest taki skrypt gdzieś dostępny w internecie? bo szczerze mówiąc nie wiem jak się nawet do tego zabrać.

Rekrut
Opublikowano

@hcq

Wpisz reboot poczekaj do 10s. I wszystko będzie good.

Masz na myśli restart całej maszyny? Wiem, że poniekąd to likwiduje problem, ale nie chcę co 2-3 dni restartować serwera zwłaszcza gdy są na nim ludzie. Choć wcześniej miałem też tak, że nawet restart maszyny nic nie dawał.

Opublikowano

Zrób plik .sh w którym skrypt wyłącza skrypt a później włącza i dodaj to do crontaba co kilka H.

Rekrut
Opublikowano

#!/bin/bash
BOT1="/root/ABot/bot.sh"
BOT2="/root/AdminOnline/bot.sh"
BOT3="/etc/init.d/sinusbot.sh"

${BOT1} stop && ${BOT1} start
${BOT2} stop && ${BOT2} start
${BOT3} stop && ${BOT3} start

crontab -e -u root

i

0 */2 * * * sh /root/boty.sh

To będzie coś takiego?

Niby w crontabie się zapisało, ale wyskakuje mi coś takiego:

no crontab for root - using an empty one
crontab: installing new crontab
Opublikowano

#!/bin/bash
BOT1="/root/ABot/bot.sh"
BOT2="/root/AdminOnline/bot.sh"
BOT3="/etc/init.d/sinusbot.sh"

${BOT1} stop && ${BOT1} start
${BOT2} stop && ${BOT2} start
${BOT3} stop && ${BOT3} start
crontab -e -u root

i

0 */2 * * * sh /root/boty.sh

To będzie coś takiego?

Niby w crontabie się zapisało, ale wyskakuje mi coś takiego:

no crontab for root - using an empty one

crontab: installing new crontab

Używaj komendy:

crontab -e
(bez -u root).
Rekrut
Opublikowano

Jeśli bym chciał aby skrypt restartował się co 30 minut zamiast co 2h to zmienić w crontabie 0 */2 * * * sh /root/boty.sh na 0 */30 * * * sh /root/boty.sh ?

Opublikowano
  • 1-sza kolumna (zakres 0-59) oznacza minuty.
  • 2-ga kolumna (zakres 0-23) oznacza godzinę.
  • 3-cia kolumna (zakres 0-31) oznacza dzień miesiąca.
  • 4-ta kolumna (zakres 0-12) oznacza miesiąc. (0 i 1 to styczeń)
  • 5-ta kolumna (zakres 0-7) oznacza dzień tygodniaa (0 i 7 to niedziela)

Czyli w twoim przypadku (co 30 minut) będzie to tak wyglądało:

0-59/30 * * * * sh /root/boty.sh

Skrypt będzie wykonywany co 30 minut w pełnych godzinach ( 00:30, 01:00, 01:30, 02:00 itd. )

Rekrut
Opublikowano

Przestawiłem to na 15minut. Jednak skrypt nie restartuje mi botów wpisując w cronie "0-59/15 * * * * sh /root/boty.sh" procesy ABota czyli "php core.php -i 1" i "php core.php -i 2" i proces AdminOnline czyli "php adminbot.php -i 1" potrafią nabijać ponad godzine bez restartu. W ogóle to wygląda tak jakby czasami się restartowały a czasami nie.

Opublikowano

Przestawiłem to na 15minut. Jednak skrypt nie restartuje mi botów wpisując w cronie "0-59/15 * * * * sh /root/boty.sh" procesy ABota czyli "php core.php -i 1" i "php core.php -i 2" i proces AdminOnline czyli "php adminbot.php -i 1" potrafią nabijać ponad godzine bez restartu. W ogóle to wygląda tak jakby czasami się restartowały a czasami nie.

Kup płatnego abota ._.

Do gry nie wszedłem na moment, i nie, nie wszedłem dla monet

Wiem to, gdy tęsknie za domem, i kiedy pędzę na koniec Do gry nie wszedłem na moment, i nie, nie wszedłem dla monet

Wiem to, gdy tęsknie za domem, i kiedy pędzę na koniec 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...